Artikel opslaan

1. Maak je eigen low-tech airco

Vul een paar plastic flessen met water (niet helemaal vol, anders kunnen ze barsten) en gooi ze in de vriezer. Je kunt zoveel flessen invriezen als je wilt.

Plaats nu een ventilator (hier vind je de bestverkochte ventilatoren) in je slaapkamer en plaats de flessen met bevroren water ervoor. De lucht blaast langs de koude flessen en zal afkoelen. Uiteraard zullen de flessen langzaam ontdooien en zal de werking afnemen. Het belangrijkste is echter dat je in slaap kunt komen, en dat kost je hooguit een halfuur.

Zorg dat je de flessen plaatst in een bak waar de condens in kan worden opgevangen. Er ontstaat namelijk een plasje water rondom de flessen, en je wilt niet verrast worden door opgekruld laminaat!

Het kost even wat moeite, maar deze tip werkt geweldig. Zeker in kleinere ruimtes. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je de ramen en deuren gesloten houdt.

Tip: Gooi ook meteen een klein flesje water in de vriezer. Zo kun je ‘s nachts lekker koud water drinken als je het warm krijgt.

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

2. Trek de koele buitenlucht naar binnen

Is het buiten lekker afgekoeld maar is het binnen nog steeds benauwd? Trek de koelere buitenlucht dan naar binnen.

Zorg dat je in je slaapkamer een raam open hebt staan. Zet een flinke ventilator in de deuropening en zorg dat hij niet je kamer maar je gang in blaast – op de hoogste stand. Je ventilator zal langzaam de warme lucht uit de kamer ‘zuigen’. Vanwege dit kleine luchtdrukverschil zal er koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen.

Je kunt je ventilator ook voor het raam plaatsen

3. Laat de warme lucht opstijgen

Warme lucht stijgt omhoog. Hier kun je dankbaar gebruik van maken als je bijvoorbeeld een vliering hebt. Zorg dat de warme lucht naar boven kan stijgen en zorg dat er beneden koele buitenlucht naar binnen kan.

Gooi de tuindeur open. Of houd die juist gesloten en gooi je slaapkamerraam open, en gooi op de hoogste etage een raam open. Gecombineerd met een ventilator in je raam kun je zo de warme lucht je huis uit bonjouren.

4. Eindig met koud water

Spring even onder de douche, en eindig met koud water.

Je hoeft geen ijskoude douche te nemen, maar net even iets kouder dan comfortabel is. Op die manier koelt je lichaam (voor een tijdje) af. Als je direct erna in bed stapt blijft je lichaam nog even koel, genoeg om rustig in slaap te vallen.

5. Trek je dekbed uit de hoes

Veel mensen hebben ‘s nachts graag iets over zich heen, ook al is het bloedheet. Trek je dekbed uit je hoes, en slaap direct onder je dekbedhoes.

Slaap je toch liever onder je dekbed? Richt dan je ventilator op je lichaam (liefst niet op je gezicht). Je krijgt het al snel koud, waardoor je lekkerder slaapt onder je dekbed.

6. Zet je ventilator zacht

Als je het warm hebt dan ga je zweten. Je koelt weer af als je zweet verdampt. Hiervoor heb je vaak maar een klein briesje nodig. Zet je ventilator in de laagste stand, gericht op je lichaam. Soms is het lekker om hem te laten zwenken, dat moet je even uitproberen.

Richt hem niet op je gezicht. Zo voorkom je dat je de volgende dag brak wakker wordt met een loopneus en droge ogen.

7. Houd je hoofd koel

Ik herinner me er op warme nachten altijd aan dat ik er in Australië, Thailand en Zuid-Europa nooit problemen mee heb. Dan ga ik gewoon lekker liggen, en val ik in slaap. Aan de ene kant omdat het me op vakantie minder uitmaakt, maar aan de andere kant omdat ik het verwacht. De warmte is de voornaamste reden dat ik die landen bezoek.

Slaap jij ook prima op vakantie? Herinner jezelf er dan aan dat je gewoon rustig kunt gaan liggen en in slaap kunt vallen. Warmte is geen ramp. Adem gewoon rustig in en uit, en val in slaap.

In Afrika slapen mensen ook in bloedhete hutjes. Dus kun jij het ook. Als je je hoofd koel houdt dan is het alweer ochtend voordat je het door hebt.

Tip: Heb je last van het geluid van je ventilator, of van de geluiden buiten? Draag dan oordopjes. Zo kun je toch lekker stil slapen.

8. Trek natte sokken aan

Ja, het klinkt misschien vreemd – maar het werkt als een tierelier. Maak een paar sokken nat, leg een handdoek aan je voeteneind, trek je sokken aan en val in slaap met koele voetjes. Richt – voor extra effect – je ventilator op je voetjes.

Zolang het water uit je sokken verdampt wordt je huid gekoeld, waardoor je hele bloedsomloop afkoelt. Het is niet per definitie de meest comfortabele manier om in slaap te vallen – maar als je het écht warm hebt dan neem je die afname in comfort natuurlijk voor lief.

9. Slaap in de buitenlucht

Wie zegt dat je binnenshuis moet slapen tijdens warme nachten? Gooi gewoon je matras in de tuin of op het balkon, en slaap lekker onder de sterren – of in mijn geval, de rode gloed van Rotterdam, Den Haag en het Westland.

  • Je kunt je eigen matras naar buiten gooien. Als je bang bent voor viezigheid, pak dan het logeermatras (of die van de slaapbank) of gebruik je kampeeruitrusting (luchtbed of stretcher).
  • Je kunt ook een tentje opzetten in de tuin, hoewel dat ook nog warm kan zijn vanwege de beperkte luchtcirculatie.
  • Je kunt ook overwegen om met een laken een klein hoofd-tentje te bouwen, om muggen en daglicht in je gezicht te verminderen.
  • Smeer je sowieso in met een goede insectenspray als er muggen of andere bijtende/prikkende insecten voorkomen in je tuin. Je kunt natuurlijk ook onder een klamboe slapen.
  • Gebruik eventueel een oogmasker om niet om vijf uur wakker te worden van de opkomende zon. Tenzij je juist op zoek bent naar dat natuurlijke gevoel natuurlijk.

En vooral: geniet van je verfrissende avontuur! Buiten slapen in je eigen buitenruimte levert je mogelijk niet het meest uitgeruste gevoel op – maar het geeft je een wél een lekker avontuurlijk gevoel. Lekker gek – en leuk voor in het weekend, zullen we maar zeggen.

Tip: Heb je geen buitenruimte? Onderzoek dan wat de koelste ruimte in het huis is, en gooi daar je matras neer. Vaak is het in de woonkamer koeler dan in de slaapkamer (de kelder – ook een optie als muizen en vocht, schimmel en bronchitis geen probleem voor je zijn). Iets minder verfrissend dan buiten slapen, maar nog steeds leuk – een soort logeerpartijtje in je eigen huis.

10. Bereid je voor op de hitte

Ook in ons klimaat is het regelmatig warm en broeierig. Als je het moeilijk vindt om te slapen met zulke dagen, kan het slim zijn om wat wapens in huis te hebben tegen de hitte.

  1. Investeer in een goede ventilator. Eentje die stil is (ook als hij zwenkt), die genoeg kracht heeft en misschien zelfs een timer of afstandsbediening heeft (zodat je je bed niet uit hoeft als je het koud krijgt). Wij zijn super tevreden met onze Dyson ventilator.
  2. Ga een stapje omhoog met een aircooler. Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt hem vullen met water of zelfs ijs, en hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Het verbruikt ook veel minder stroom dan een airco. Een goede oplossing voor ons klimaat.
  3. Beheers je klimaat met een mobiele airco. Met een mobiele airco kun je iedere ruimte op de gewenste koele temperatuur brengen. Het kost meer elektriciteit en de lucht wordt droog, maar het wordt wel koel. En dat is een uitkomst als je het moet doen met een bloedhete zolderkamer waar het dak nog warmte uitstraalt.

En vooral: vergeet niet om een paar flessen in de ijskast te gooien als er hitte wordt voorspeld. Want die waterflessen tip werkt als een tierelier.

BONUS TIP – voor als je écht niet in slaap komt

Heb je alle tips uitgevoerd maar vind je het nog steeds moeilijk om in slaap te komen? Overweeg dan wat melatonine te slikken (hier vind je de bestverkochte melatonine).

Melatonine is een lichaamseigen stof die slaperig maakt. Het wordt aangemaakt als het donker wordt. Maar een beetje extra melatonine zorgt er bij veel mensen voor dat ze zo vertrokken zijn en de warmte helemaal vergeten.

En omdat het een lichaamseigen stof is, voel je je ‘s ochtends – na een paar minuten – gewoon fris en alert.

Zelf gebruik ik een dosis van 1mg of minder. Dit kan ervoor zorgen dat je tóch voldoende slaap krijgt ondanks de hitte.

Overleg met je behandelend arts wanneer je wordt behandeld voor slaapproblemen of medicijnen gebruikt.

Meer tips om koel te slapen

Voor tips om je hele huis koel te houden, lees dit artikel op Leukegeit.

Slaap lekker!

Tip: Maak voor morgen een fles cold-brew ijsthee klaar. Het perfecte gezonde, goedkope en verfrissende drankje tijdens warme dagen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test