In gedachten verzonken

Het zal je bekend voorkomen. Je hebt het druk, er wordt van alle kanten aan je getrokken en je neemt even de tijd om te ontspannen. Je wandelt met een goede vriend(in) door het park en tijdens je wandeling praat je over alles wat je bezighoudt. Je praat over je problemen, over de stressbronnen in je leven. Je praat over hoe je binnenkort gelukkiger zult zijn, meer rust zult vinden en eindelijk tijd zal krijgen om bijvoorbeeld lekker te genieten van de natuur.

Terwijl je wandelt en praat kijk je vooral naar de grond, je bent in gedachten verzonken. Pas wanneer je thuis bent kom je tot de conclusie dat je geen aandacht hebt geschonken aan het park, aan de natuur om je heen. Je lichaam wandelde door het park, maar je aandacht was op je werk. Je hebt een prachtig moment in de natuur waar je zo’n behoefte aan had, vepest met straks.

In iedere seconde schuilt geluk

Wat had diezelfde wandeling door het park voor je kunnen betekenen als je je aandacht in het nu had gehouden? Je had even echt kunnen ontspannen, je problemen even achter je kunnen laten, even kunnen bijtanken en genieten van het moment. Je had de tijd stil kunnen zetten, je had even met volle aandacht kunnen leven.

Hoezeer we ons ook bezighouden met straks: straks bestaat niet. Straks is een illusie van ons overactieve brein. We zijn jarenlang getraind om te plannen, om na te denken over onze toekomst en te anticiperen op wat komen gaat. We worden echter nooit getraind in mindful zijn, in het aandachtig ervaren van het leven. We leren niet om een balans te vinden tussen nadenken over ‘straks’ en ervaren van het ‘nu’.

Hoe vaker je je aandacht in het moment kunt houden des te aangenamer je leven zal worden. Geluk schuilt niet in straks. Er bestaat niet zoiets als je ‘straks’ goed voelen. Je voelt je goed of je voelt je niet goed. En in ieder moment kun je die keuze opnieuw maken. Hoe vaker jij momenten beleeft waarin je je goed voelt, des te gelukkiger je je in het algemeen zult voelen.

Probeer te genieten van ieder ‘nu’

Door constant te leven in de toekomst ontneem je jezelf de mogelijkheid om nu gelukkig te zijn. En dat is zonde, want iedere seconde geeft je maar één kans om hem te benutten. Maak jij je in deze seconde druk om ‘straks gelukkig zijn’? Of voel je je simpelweg gelukkig met wat je hier en nu hebt?

Zodra je beseft dat je gedachten je weghouden van het hier en nu, richt je dan op je ademhaling. Adem in en adem uit met volle aandacht. Voor je het weet stopt de gedachtenstroom en ben je weer terug in de realiteit. Je komt terug uit de illusies in je hoofd en maakt weer contact met het hier en nu.

Je kijkt om je heen en je geniet van de zonsondergang door de bomen, de vogeltjes die over de bladeren hoppen, het geluid van de wind, het kraken van de stenen onder je voeten. Je maakt je even niet meer druk, je bent gewoon aanwezig. Hier en nu is er namelijk niets aan de hand, alle ‘ellende’ vindt straks pas plaats. En als je straks niet vergeet om in het nu te leven, dan zul je merken dat het leven plotseling veel minder ellende bevat. Dan blijkt het leven mooier dan je dacht. Dan blijkt dat je ineens heel eenvoudig gelukkig kunt zijn, simpelweg door je leven niet te laten verpesten door dat ongrijpbare ‘straks’.

Meer tips om straks los te laten

Wil je jezelf trainen om meer in het moment te leven, en zo je leven meer magie te geven? De onderstaande boeken kunnen je hierbij helpen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test