Artikel opslaan

Hou je leven luchtig, eenvoudig en compact

Hoe complexer je leven is, des te drukker je je voelt. Met een eenvoudig, opgeruimd en compact leven voel je je rustig. Alles is een stuk overzichtelijker, en je hebt het gevoel dat je de touwtjes in handen hebt.

De onderstaande tips helpen je je leven eenvoudiger te maken, zodat je zonder complexiteit een frisse start kunt maken!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Gooi overbodige taken uit je leven

Maak jij je druk om zaken die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn? Dan verspeel je onnodig veel energie. Wanneer iemand ons om een gunst vraagt zijn we vaak geneigd om ‘ja’ te zeggen, puur omdat we de ander niet willen teleurstellen.

Dit kan ervoor zorgen dat je nu zit opgescheept met een aantal taken die je liever niet in je leven had gehad. Tijd om schoon schip te maken en te kiezen voor jezelf. Laat je leven niet ondersneeuwen door wat anderen belangrijk vinden, maar kies zelf voor de projecten die jij belangrijk vindt.

Het kan in eerste instantie vervelend zijn om mensen teleur te stellen. Toch is het vaak lang niet zo erg als het lijkt. Hun leven gaat door, ze vinden wel een andere oplossing voor hun probleem.

In een eerder artikel vind je een handig stappenplan om afscheid te nemen van je overbodige projecten: Neem Afscheid van je Loze Projecten.

2. Begin met opruimen en schoonmaken

Spullen kosten je energie. Hoe meer spullen je hebt, des te ingewikkelder je leven is. Het bewaren van onnodige spullen kost je meer dan je denkt. Denk aan de opslagruimte, het stoffen en schoonmaken, de verloren tijd door het zoeken in de rommel en het beklemmende gevoel dat rommel met zich meebrengt.

Start met het opruimen van je leefomgeving. Denk hierbij aan je huis, alle opbergruimtes en ook je digitale omgevingen als je computer, telefoon, digitale foto’s en muziekbibliotheek.

Belast jezelf echter niet met de onmogelijke taak om je hele huis in één middag op te ruimen. Breek de werkzaamheden op in kleine projectjes, en ruim iedere dag iets op. Begin bijvoorbeeld vandaag met één lade, en ga morgen verder met het schoonmaken van één keukenkastje.

Wees streng voor jezelf, en dwing jezelf om een beslissing te maken voor ieder ding dat je oppakt. Je hebt slechts drie keuzes:

  1. Weggooien. Dingen die kapot zijn, die je niet meer wilt hebben of die je al langer dan zes maanden niet hebt gebruikt.
  2. Weggeven of verkopen. Maak een doos met spullen die je wilt weggeven aan bekenden of de kringloopwinkel, en een doos met spullen die je nog kunt verkopen via Marktplaats of bijvoorbeeld Bol.com.
  3. Bewaren. Vind een goede plek voor de spullen die je wilt bewaren. Bewaar alleen spullen die je regelmatig gebruikt of die een emotionele waarde hebben.

3. Plan je leven rondom een enkel doel

Zodra ik lekker in mijn vel zit heb ik de neiging om ineens allerlei doelen na te streven. Dit gedrag werkt uiteraard altijd averechts, waardoor ik weer snel met de neus op de feiten word gedrukt. Het nastreven van meerdere doelen tegelijk is moeilijk en bovendien ineffectief.

Maak je leven eenvoudiger, en richt je de komende tijd op één enkel doel. Het maakt niet uit hoeveel fantastische dingen je op dit moment wilt bereiken. Als je veel doelen tegelijk nastreeft zul je uiteindelijk niets bereiken.

Kies het doel wat je op dit moment het belangrijkst vindt, en streef dat na. Focus je exclusief op dit doel, en zorg dat het merendeel van je taken en projecten in het teken staan van dit doel.

Wie te veel tegelijk doet raakt overweldigd, en maakt zijn leven onnodig ingewikkeld. Houd het simpel, overzichtelijk en controleerbaar voor jezelf. Met één doel en een scherpe focus bereik je meer en blijft je leven compact.

Bekijk meer tips om je doelen te bereiken…

4. Geef je geld doelgerichter uit

Geld maakt je leven zowel makkelijker als ingewikkelder. Om je leven overzichtelijker en compacter te maken is het slim om je uitgaven doelgerichter te maken. Dat wil zeggen, geef je geld niet meer uit zonder er bij na te denken.

Je maakt je leven overzichtelijker door bijvoorbeeld één keer per week boodschappen te doen, door veel minder uit te geven dan je verdient, door alleen spullen te kopen die je echt nodig hebt en te kiezen voor het kopen van ervaringen.

De onderstaande artikelen helpen je je geld doelgerichter uit te geven, zodat je financiën er een stuk gezonder en overzichtelijker uit komen te zien!

4. Zorg voor lucht en ruimte

Mensen hebben ruimte, rust en lucht nodig om lekker te kunnen leven. Om je leven eenvoudiger en luchtiger te maken, is het daarom goed om meer ruimte te maken.

Ruimte in je leven creëer je door meer fysieke ruimte te maken in je huis. Naast je huis opruimen (tip 2) zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om meer ruimte in je huis te creëren.

Denk aan het verplaatsen, verwisselen, verwijderen of vervangen van je meubels, het verven of behangen van je muren in lichtere tinten, meer licht beschikbaar maken met behulp van een goed lichtplan of door daglicht meer ruimte te geven.

Door je huis ruimtelijker te maken krijgt het een fris en nieuw gevoel, wat invloed zal hebben op jouw gevoel. Focus je niet op meer, maar op minder. Haal meubels weg in plaats van extra meubels toe te voegen.

Naast lucht en ruimte in je huis, is het goed om ruimte te houden in je agenda. Plan niet je hele dag vol, maar geef jezelf ademruimte om rustig te kunnen werken. Plan bovendien blokken van tijd in om te kunnen ontspannen.

Neem de tijd om te ontspannen en tot rust te komen. Wanneer je regelmatig ontspant blijf je lekker in je vel zitten, en blijft je leven eenvoudig en lekker luchtig.

5. Geniet van het leven dat je hebt

Stop met steeds maar zoveel te willen. Focus je op het leven van vandaag, en op de dingen die je nu hebt, bent en kunt. Wees dankbaar voor alles wat goed is in je leven, en geniet er met volle teugen van.

Het leven is fijner als je er bewust van geniet. Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld je werk leuker gaat vinden. Het draait niet alleen om het bereiken van je doelen en het afvinken van taken. Je kunt ook genieten van het werk zelf.

Door intenser te genieten van alles wat je hebt ga je deze dingen meer waarderen. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om op zoek te gaan naar nieuwe dingen om de leegte vullen, en voorkom je dus dat je leven weer onnodig ingewikkeld wordt!

Houd regelmatig een grote schoonmaak

Je kunt haast niet voorkomen dat je leven weer opnieuw ingewikkeld wordt. Het dagelijks leven gooit altijd nieuwe taken op je bord. Doorloop deze stappen daarom regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per jaar, en houd je leven lekker simpel en compact!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test