Artikel opslaan

Op weg naar financiële rust en vrijheid

Door goed met je geld om te gaan leg je een stevige financiële basis voor de toekomst. Begin het jaar met een financiële schoonmaakbeurt. Gooi overbodige uitgaven het raam uit, bespaar flink op je vaste lasten, ontwikkel een scherp inzicht en verlos jezelf van materialisme.

Door nu goed na te denken over je geld zet je de eerste stappen naar meer financiële rust. Wie zijn zaakjes goed op orde heeft hoeft zich ten slotte niet druk te maken over geld.

Daarbij zijn het de eerste stappen naar financiële vrijheid. Want hoe eerder je begint met dingen als sparen en investeren, des te sneller je financiële vrijheid zult ervaren. Hieronder vind je zeven gouden tips die je helpen je financiën op orde te krijgen voor het komende jaar!


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Importeer je rekening in een online programma

Afas Personal is een online service van Nederlandse bodem. Op de website kun je de transacties op je bankrekening analyseren, en heel duidelijk zien waar je geld nu precies aan op gaat.

Een duidelijk inzicht is altijd de basis van een stabiele financiële situatie. Want heb jij enig idee hoeveel je auto je maandelijks precies kost? Door te werken met bovenstaande service (of andere natuurlijk) kun je plotseling ontdekken dat je maandelijks meer uitgeeft aan vervoer dan je dacht!

Dankzij zo’n online service hoef je niet meer te worstelen met een kasboekje. Alle uitgaven die je pint worden namelijk automatisch verwerkt. Je downloadt een bestand met transacties bij je bank, en laadt dit eenvoudig in bijvoorbeeld Afas Personal.

Omdat het zo makkelijk in het gebruik is, en vanwege de grote mogelijkheden en het glasheldere inzicht die de site je biedt, is het echt een aanrader. Je hebt met een paar klikken een enorm diep inzicht in je financiën, en weet dus direct waar je kunt besparen.

2. Bespaar eenvoudig honderden euro’s per jaar

Zodra je een overzicht hebt van je geldstromen kun je kijken waar je kunt besparen. Neem je vaste lasten onder de loep, en ontdek waar je misschien veel geld kunt besparen.

Kijk eens kritisch naar je abonnementen. Lees je dat magazine van 50 euro per jaar nog wel? En de stroomrekening, kan die goedkoper? Zoek naar een goedkopere telefoon aanbieder, goedkoper internet, goedkopere verzekeringen en ga zo maar door. Je bespaart al snel een paar honderd euro per jaar.

Neem bijvoorbeeld je zorgverzekering voor 2010. Als je tevreden bent met je zorgverzekeraar ben je snel geneigd om bij deze aanbieder te blijven plakken. Dit kan je echter wel tientjes per maand kosten!

Door even online te vergelijken en één formulier in te vullen ben ik zelf bijvoorbeeld overgestapt naar een andere zorgverzekering. Ik heb nu een goedkopere premie met vrijwel dezelfde dekking en bespaar 27 euro per maand. Dat is dus 324 euro per jaar!

Online vergelijken loont dus echt de moeite, en het is eenvoudiger dan ooit. De nieuwe aanbieder zegt je oude verzekering automatisch voor je op dus je hoeft verder niets te doen. Wil je weten hoeveel geld jij kunt besparen op je zorgverzekering? Start hier de vergelijking.

En let op: Je kunt t/m 31 december overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Daarna zit je weer een jaar vast aan je oude aanbieder.

3. Geniet meer van wat je hebt

Voel je je plotseling sterk aangetrokken tot een nieuwe laptop? Ga dan je oude laptop oppoetsen. Je zult merken dat je je oude laptop weer gaat waarderen, en je koopdrang kunt laten varen.

De constante drang naar meer zorgt bij veel mensen voor de meeste financiële problemen. Je kunt jezelf eenvoudig in de hand houden door de spullen die je hebt te waarderen. Besef dat spullen niet gelukkig maken, dus wees blij met wat je hebt.

We schreven eerder een uitgebreid artikel over het verslaan van materialisme. Pak het erbij zodra je plotseling hunkert naar een nieuw bankstel of de halve Big Bazar wilt leegkopen: Versla materialisme. Een andere aanrader is ons artikel ‘Voorkom Impuls Aankopen in 6 Stappen‘.

4. Start met het opbouwen van noodkapitaal

Heb jij geld op je spaarrekening staan? Is het voldoende om in het ergste geval een paar maanden op te kunnen teren, mochten je inkomsten wegvallen? Zo niet, start dan met het opbouwen van een noodkapitaal.

Door altijd een flink bedrag achter de hand te hebben creëer je een enorme rust. Je weet namelijk dat jou op financieel gebied niet zoveel kan overkomen, omdat je altijd nog een buffer hebt.

Je CV ketel kan morgen kapot gaan. Je wasmachine ook. Ze kunnen ook allebei tegelijk kapot gaan. Je kunt je baan verliezen omdat je werkgever failliet gaat. Er kan van alles gebeuren. En als je geen geld achter de hand hebt, dan ben je een makkelijk slachtoffer.

Stel jezelf ten doel om een buffer op te stellen van minimaal zes maanden. Dat wil zeggen dat je met deze buffer het huishouden draaiend moet kunnen houden gedurende een half jaar zonder inkomsten.

Bereken hoeveel jij apart moet zetten, en begin direct met sparen. Spaar met een automatische overschrijving, direct zodra je salaris binnen is. Lees ook de volgende artikelen:

5. Los je schulden af

Stop direct met het maken van schulden, en begin met aflossen. Schulden kosten je enorm veel geld, en ze zorgen voor een ongezonde hoeveelheid stress. Bovendien ben je alles behalve financieel onafhankelijk zolang je nog moet leven met schuldeisers.

Focus je eerst op het afbetalen van je schulden, en werk daarna pas aan je noodkapitaal. Door je schulden af te lossen komt er namelijk meer geld vrij doordat je geen rente meer hoeft te betalen. Steek dit extra geld direct in het aflossen van andere schulden. Op die manier los je je schulden steeds sneller af en kun je sneller beginnen aan het opbouwen van je buffer.

Sta je vaak in het rood? Lees dan ‘Nooit meer rood staan – 5 tips.

6. Begin met investeren

Met een spaarrekening alleen kom je er niet. Voor de lange termijn is het verstandig om een deel van je geld te steken in meer winstgevende producten. De rente die de bank je biedt zal je namelijk, dankzij inflatie en belastingen, niet rijk maken.

Door te starten met investeren voor de lange termijn loop je weinig risico. Over twintig, dertig of veertig jaar zal de economie gegroeid zijn, crisis of geen crisis. Laat je goed informeren en zorg dat je meer kennis vergaart. Door je geld te spreiden, en een strategie te bepalen voor zowel de middellange als de lange termijn kun je je financiële situatie aanzienlijk verstevigen.

7. Check je financiële producten

Neem komend jaar de tijd om de grote financiële vraagstukken in je leven eens onder de loep te nemen. Hoe staat je pensioen ervoor? Ben je voldoende verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, overlijden, schade en diefstal?

Heb je een eigen huis? Kijk dan of je huidige hypotheek nog bij je past, en of je deze misschien beter kunt oversluiten. Ga eens zitten met een financieel adviseur en win informatie in. Door jezelf goed te verdiepen in de belangrijke financiële producten kom je niet voor verrassingen te staan.

De weg naar financiële onafhankelijkheid is vaak lang, en door dag in dag uit bewust te kiezen kun je uiteindelijk genieten van een financieel onbezorgd leven. Maak de eerste stappen direct in het nieuwe jaar, en werk aan een onbezorgde toekomst!

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test