Artikel opslaan

“You can’t base your life
on other people’s expectations.”

Stevie Wonder

Alsof je geleefd wordt

Hoe meer je je bezighoudt met de verwachtingen van anderen, des te meer je het gevoel hebt dat er iets ontbreekt in je leven. Dat je geleefd wordt en niet langer zelf de regie hebt over je leven.

Niet fijn. Maar het gebeurt vaak zonder dat we er zelf erg in hebben.

We laten ons leiden door sociale druk, door de verwachtingen van anderen, omdat we hopen dat we hierdoor vinden wat we zoeken: erkenning, acceptatie en liefde.

Het lijkt alsof we – door ons best te doen om te voldoen aan verwachtingen van anderen – krijgen wat we willen.

In werkelijkheid werkt het averechts. Hoe meer we ons bezighouden met die verwachtingen van anderen, des te meer we veranderen in een people pleaser. Ons leven gaat steeds meer draaien om anderen tevreden houden. We maken ons constant druk om wat anderen over ons denken.

We maken onszelf minder vrij, minder blij en komen vast te zitten in een situatie die ons leegzuigt.

Wat doen we eraan? Dit zijn 3 tips.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. ‘Pleasen’ en respecteren zijn niet hetzelfde

Proberen te voldoen aan verwachtingen van anderen is een neerwaartse spiraal. We hebben het gevoel dat de ander ons zal respecteren en liefhebben, maar in werkelijkheid werkt het averechts.

In de eerste plaats zullen de verwachtingen steeds beklemmender worden. Want wanneer je eenmaal aan dit spelletje begint, verwachten anderen dat je het blijft spelen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om te voldoen aan die verwachtingen.

In de tweede plaats zullen anderen je juist steeds minder respecteren.

Ze zullen je beschouwen als voetveeg, als iemand die makkelijk kan worden gebruikt voor hun eigen doeleinden.

Uit respect voor jezelf is het belangrijk dat je je eigen pad bewandelt. Dat je de verwachtingen van anderen niet gebruikt als leidraad voor je leven, maar gaat uitzoeken wat jij zelf wilt doen met je leven.

Door je eigen weg te kiezen zullen anderen soms weerstand bieden. Maar uiteindelijk leidt het ook tot respect voor je keuzes en jou als persoon.

2. Accepteer dat je niet perfect bent

We kunnen niet voldoen aan alle verwachtingen. Niet aan die van anderen, en ook zeker niet aan de verwachtingen die we over onszelf hebben.

En dat is prima.

De kunst is niet om altijd maar te voldoen aan al die verwachtingen over jezelf. Het is belangrijker dat je leert om te accepteren dat je niet perfect bent.

Ik weet dat ik niet perfect ben. Hierdoor weet ik ook dat ik niet kán voldoen aan alle verwachtingen, al zou ik het proberen. Acceptatie van mijn imperfectie brengt rust.

  • Ik weet dat ik niet de perfecte partner ben.
  • Ik weet dat ik beter zou kunnen zijn in mijn werk.
  • Ik weet dat ik beter voor mezelf zou kunnen zorgen.

Ik kan niet voldoen aan alle verwachtingen. Niet van anderen en niet van mezelf. Dus ik kan mijn aandacht beter richten op de dingen die ik zélf belangrijk vind.

Ik hoef niet perfect te zijn. Maar ik kan wel werken om steeds beter te worden en zo mijn leven (en de levens van de mensen om me heen) steeds leuker te maken.

3. Volg je hart

Jezelf vergelijken met anderen, je druk maken over meningen van vreemden, proberen te leven naar de verwachtingen van familie en vrienden… het is een recept voor ellende.

Niet alleen kost het je veel tijd en energie – het brengt je ook niet vooruit in je persoonlijke groei.

Je krijgt dit leven maar één keer. Ga je dit leven echt in handen leggen van anderen? Of pak je de controle terug en ga je er wat moois van maken?

Loop je hard om al die verwachtingen te vervullen, of volg je je hart?

Je eigen pad bewandelen is soms spannend en uitdagend. Maar het geeft je wel het gevoel dat je leeft, in plaats van geleefd te worden. Het stelt je in staat om het mooiste in jezelf te vinden en uiteindelijk een bron van blijdschap en liefde te vormen van de mensen om je heen.

Laat die verwachtingen los en gun jezelf een leven waar je echt gelukkig van wordt.

Doen wat jou gelukkig maakt

Loslaten wat mensen over je denken Bundel

Maak je je vaak druk om wat anderen van je denken? En merk je dat dit je belemmert in je dagelijkse blijdschap? In deze compacte Bundel laat ik zien op welke manier je jezelf kunt bevrijden van de meningen van anderen.

Blijf dichtbij jezelf en doe wat jou echt gelukkig maakt. Ontdek hoe je je minder druk maakt om wat anderen over je denken. Niet door onaardig te zijn, maar door met respect je eigen pad door het leven te volgen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test