Artikel opslaan

Vet verbranden – moet het zo moeilijk zijn?

Gewoon minder eten – toch? Dat is het recept om vet te verbranden. Het is waar: als je over een langere periode minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt dan verbrand je vet.

Lees ook: Succesvol afvallen met het CICO dieet – mijn tips en valkuilen

Maar je kunt meer doen. Naast je porties verkleinen, plantaardig eten en wat meer bewegen zijn er slimme technieken die je kunnen helpen vet te verbranden.

Hieronder vind je acht makkelijke manieren die o.a. uitgebreid worden omschreven in het evidence based boek How not to Diet van Dr. Micheal Greger. Voor meer onderbouwing en uitleg kan ik dit boek van harte aanbevelen, je kunt ook deze presentatie bekijken.

Laten we eens kijken hoe je makkelijker vet kunt verbranden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Vet verbranden met azijn – echt waar

Al meer dan 10 jaar geleden werd ik op allerlei websites doodgegooid met reclamebanners over appelazijn. Het zou helpen met vet verbranden zonder moeite. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar deze blijkt waar.

Azijn stimuleert vetverbranding doordat het AMPK stimuleert. Hierdoor gaan de ‘vetovens’ in je cellen meer vet verbranden. En wanneer het wordt gebruikt op een dagelijkse basis kan het flinke impact hebben.

Door 1-2 eetlepels azijn toe te voegen aan je eetpatroon (liefst verspreid over de dag) kun je buikvet verbranden zonder verder iets te veranderen.

Je kunt azijn gebruiken over salades of (bijvoorbeeld appelazijn) oplossen in een glas water. Drink het nooit puur, dat beschadigt je tanden en slokdarm. Spoel altijd na met water om je tanden te beschermen.

2. Hibiscus thee

Drink hibiscus thee bij je maaltijd, dan verminder je de hoeveelheid calorieën die wordt opgenomen uit je voeding. Hibiscus thee bevat stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam minder energie opneemt uit je voeding. Hierdoor ervaar je een voller gevoel met minder gewichtstoename.

Een andere manier om dit voor elkaar te krijgen is het eten van groene bladgroente. Dit brengt thylakoïden in je bloedbaan, wat er onder andere voor zorgt dat je eetlust vermindert waardoor je gemiddeld genomen minder eet.

Groene thee helpt je ook meer vet verbranden. Drink dagelijks 3 koppen. Niet bij je maaltijd maar liefst 3 uur daarna, omdat het de opname van ijzer kan verstoren.

3. Vet verbranden met een glas water?

Drink een paar minuten voor je maaltijd een glas water. De maag reageert op het uitrekken van de maagwand, waardoor je – wanneer je begint met eten – sneller vol zit. Dit helpt je minder te eten waardoor het makkelijker wordt om vet te verbranden.

Je kunt deze gewoonte combineren met de azijn tip hierboven. Meng 2/3 eetlepel azijn door je glas water en spoel je mond even na met puur water.

4. Begin met een flinke salade

Niet alleen helpt groene bladgroente je eetlust verminderen, het helpt je ook je maag te vullen. Begin je maaltijd met een groene salade. Zo vul je je maag met gezond eten met nauwelijks calorieën. Dit helpt je vervolgens sneller een vol gevoel te ervaren, waardoor je minder eet.

Ook deze gewoonte kun je goed combineren met de eerste tip. Druppel wat goede balsamico azijn over je donkere bladgroenten en sla twee vliegen in één klap.

5. Mindful eten om vet te verbranden

Je lichaam heeft een tijdje nodig om te registreren dat je maag vol begint te raken. Mensen die eten voor de tv eten gemiddeld meer dan mensen die met aandacht eten.

Probeer zoveel mogelijk mindful te eten. Eet niet voor de tv en neem je tijd. Eet rustig – dit helpt je uiteindelijk meer vet verbranden.

6. Vet verbranden met lijnzaad

Lijnzaad helpt je vet verbranden door de eetlust te verminderen. Studies tonen aan dat 1-2 eetlepels gemalen lijnzaad per dag kan leiden tot 1-2 kg gewichtsverlies in 3 maanden. Zonder verder iets te veranderen.

En niet alleen dat – lijnzaad heeft positieve invloed op je stofwisseling en de gezondheid van o.a. je lever.

Verwerk gemalen lijnzaad in je maaltijden. Bijvoorbeeld door een eetlepel over je havermoutpap te strooien of lijnzaad toe te voegen aan je salade. Lijnzaad kost weinig, is onwijs goed voor je én kan je helpen vet verbranden zonder extra moeite.

7. Vasten na het diner

Eén van de verrassende inzichten uit How not to Diet is dat onderzoek aantoont dat voeding ’s avonds dikmakender is dan ’s ochtends.

Dit heeft te maken met het de dag- en nachtcyclus van ons lichaam en de hormonen die dit reguleren.

Het komt erop neer dat je lichaam ’s avonds meer calorieën opneemt dan in de ochtend. Om die reden wordt gesuggereerd om – als je vet wilt verbranden – meer van je dagelijkse calorieën eerder op de dag te eten. Bijvoorbeeld met het ontbijt en de lunch.

Verder blijkt het wel degelijk nuttig om ’s avonds te stoppen met eten. Hoe dichter je bij je bedtijd eet, des te ‘dikmakender’ de voedingsmiddelen zijn. Als je vet wilt verbranden, stop dan bijvoorbeeld tussen 19-20u met het eten en drinken van calorieën.

8. Eet het niet te fijn

Hoe fijner de voedingsmiddelen zijn verwerkt, des te makkelijker je lichaam ze opneemt. Je darmen kunnen alleen voedingsstoffen opnemen die in direct contact komen met de darmwand.

Dit is één van de redenen dat 100 gram hele pinda’s minder dikmakend is dan 100 gram pindakaas. Je kunt de pinda’s zelf nooit zo fijn kauwen als pindakaas. Hierdoor belandt een aanzienlijk deel van de voedingswaarde in je ontlasting.

Deze ‘ongebruikte’ voedingsmiddelen worden vervolgens door je goede darmbacteriën gebruikt om te ontwikkelen. Hiermee ondersteun je een gezonde darmflora.

Dit is één van de redenen dat hele, onbewerkte voeding zo gezond is. Een brood (gemaakt van meel of bloem) wordt vrijwel volledig opgenomen, terwijl een kom havervlokken slechts gedeeltelijk wordt opgenomen en (deels ongebruikt) wordt doorgegeven aan je darmbacteriën.

Hierdoor is brood uiteindelijk dikmakender dan die kom havervlokken – ook al bevatten ze in theorie evenveel calorieën. Best interessant hoe dat werkt toch?

Meer tips om gezond vet te verbranden

In mijn online cursus blei lijf laat ik je zien hoe je snel en eenvoudig overschakelt naar een onbewerkt plantaardig eetpatroon.

We pakken je eetgewoontes stap voor stap aan en veranderen je band met voeding. Hierdoor wordt het makkelijker om gezond eten vol te houden. Zo lukt het je wél om vet te verbranden en je natuurlijke balans te vinden.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test