Artikel opslaan

Stress bouwt langzaam op

Aandoeningen die gerelateerd zijn aan stress, zoals overspannenheid, burnout of kleine ‘kwaaltjes’ zoals pijn in je tandvlees of een trillend ooglid, kosten tijd om te ‘ontwikkelen’. Je bent niet binnen een week overspannen, dat proces kan maanden duren.

Stress bouwt zich langzaam op in je lichaam. Als je niet de moeite neemt om echt te ontspannen, zal de spanning zich in je lichaam opbouwen. Dag na dag.

De boog komt steeds strakker te staan, totdat je lichaam je dwingt om rust te nemen. Dan kan het leven je plotseling even te veel worden, en in sommige gevallen gaat echt even het ‘lichtje uit’ vanwege overbelasing.

Zo ver wil je het niet laten komen. Gelukkig kun je er met een hele eenvoudige gewoonte voor zorgen dat de spanning zich niet alleen dagelijks opbouwt, maar zich ook weer netjes afbouwt.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Hoe stress zichzelf versterkt

De invloed van stress in je lichaam groeit exponentieel zodra je dat toelaat. Als er iets speelt in je leven dat stress veroorzaakt (zoals geldproblemen) dan merk je dat al snel in je lichaam. Wanneer hier een andere stressgevende situatie bij komt (zoals ruzie met je partner) dan voel je dit extra hard aankomen.

Met twee problemen in je leven ervaar je niet simpelweg twee keer zoveel stress. Je ervaart drie keer zoveel stress. En als hier nog iets bij komt, dan voel je dit nog harder aankomen. Tot het moment dat je aan je ‘plafond’ zit van wat je geestelijk kunt verwerken. Dan worden zelfs kleine taken te veel voor je, zoals het schrijven van kerstkaarten of het stofzuigen van je huiskamer.

Om verder te groeien gebruikt stress de basis die er al ligt. Een beetje stress maakt je een beetje meer kwetsbaar. Die extra kwetsbaarheid zorgt ervoor dat een kleine toename in stress je extra zwak maakt, enzovoorts. Als je de opbouw van stress in je lichaam al in een vroeg stadium bij de wortel kunt voorkomen, dan leg je geen vruchtbare bodem voor toekomstige problemen.

Regelmatig even tot jezelf komen

Een grote hoeveelheid opgebouwde stress in je lichaam is moeilijk te verdrijven. Dat kost vaak maanden, inclusief professionele begeleiding. De opbouw voorkomen is echter heel eenvoudig wanneer je leeft met kleine momenten van ontspanning.

Wanneer je regelmatig even de tijd neemt om de stress die tot dan toe is opgebouwd te laten ontsnappen blijf je beschermd tegen de negatieve gevolgen. Je kunt er simpelweg een gewoonte van maken om af en toe de spanning weg te laten vloeien.

Je hoeft hierbij niet te denken aan de spa of een dure massage. Spanning laten ontsnappen is heel makkelijk en bovendien gratis. Adem een paar keer diep in en uit, en houd je aandacht bij deze ademhaling. Voel hoe de spanning bij iedere uitademing verder wegvloeit.

Voorbeelden van kleine momenten van ontspanning

Even bewust ademen en je aandacht verplaatsen naar je ademhaling is eenvoudig. Zelfs in zeer stressvolle situaties kun je hiermee de spanning laten ontsnappen. Het lastige is deze gewoonte vast te houden in het dagelijks leven. Hieronder een aantal voorbeelden van kleine momenten van ontspanning.

  • Als je in bed ligt om te gaan slapen, herinner jezelf er dan aan om een paar keer diep adem te halen en je lichaam helemaal te ontspannen. Scan je lichaam in gedachten van top tot teen, en ontspan iedere gespannen spier die je tegenkomt. Richt je aandacht op je ademhaling, en je valt heerlijk ontspannen in slaap.
  • Heb je een hond? Kies dan een ontspannende wandelroute door de natuur die je dagelijks loopt, en herinner jezelf eraan om even tot jezelf te komen zodra je op een bepaald punt bent aangekomen (bijvoorbeeld zodra je het park of bos in loopt).
  • Stop een steentje in je jas- of broekzak. Steeds als je met je hand dit steentje voelt dan herinner je jezelf eraan om even diep adem te halen en de spanning te laten ontsnappen.
  • Neem rustig de tijd om even te genieten van een heerlijke cappuccino tijdens een drukke werkdag en laat je niet afleiden door gedachtes over je werk.
  • Ben je een vaste bezoeker van soChicken? Laten we dan vanaf nu afspreken dat je jezelf voortaan helemaal ontspant zodra je de site of een email magazine opent. Check of je schouders gespannen zijn, en laat ze rusten. Adem rustig in en uit.
  • Doe je dagelijks boodschappen? Spreek dan met jezelf af dat het ritje naar de supermarkt jouw moment van ontspanning is. Ga het liefst lopend en gebruik dit moment om je dag lekker even achter je te laten.
  • Zet vlak voordat je naar bed wilt gaan even de tv uit, schakel rustige muziek in en drink op je gemak een lekkere kop groene thee. Focus op je ademhaling en ontspan.
  • Etc.

Er zijn talloze kleine gewoontes te bedenken die je kunnen helpen om dagelijks te ontspannen. Het belangrijkste is dat je jezelf er regelmatig aan herinnert. In het begin kan dit lastig zijn (de tip met het steentje in je zak is goed als je net begint), maar later merk je dat je er vanzelf behoefte aan krijgt.

Bedenk dat de natuurlijke staat van je lichaam ontspannen is. Een constant gevoel van stress is niet natuurlijk voor je lichaam. Zodra je een periode van aaneengesloten ontspanning meemaakt wil je al snel niet meer terug. Je zal merken dat je lijf naar deze ontspanning zal snakken.

Overigens is een ontspannen leven niet hetzelfde als een saai leven. Je kunt geweldige dingen doen met stress in je lijf of zonder stress in je lijf. Aan jou de keus!

Voorkom de opbouw van stress

Kleine momenten van ontspanning kunnen de schadelijke opbouw van stress in je lichaam eenvoudig voorkomen. Vorm eenvoudige gewoontes en herinner jezelf er regelmatig aan om even de spanning te laten ontsnappen.

Je zult merken dat je jezelf op deze manier heel makkelijk kunt beschermen tegen de schadelijke gevolgen van stress in je lichaam.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test