Artikel opslaan

Vraag & antwoord video met Jelle

Bekijk hieronder mijn vraag & antwoord video. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn vraag & antwoord video op YouTube.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Antwoorden op 11 van de overige vragen

Hieronder vind je mijn antwoorden op een deel van de overige vragen die gesteld zijn. Ik heb niet alle vragen beantwoord omdat het er simpelweg teveel waren. En omdat ik op anderen simpelweg geen antwoord heb.

Ik ben ook maar een mens – ik weet niet alles. Ik kan wel research gaan doen om antwoorden te vinden, maar dat is niet het idee achter deze Q&A.

Veel plezier! :)

 1. Eva vroeg: “Hoe zou je het beste om kunnen gaan met zware perfectioniste? Heb je misschien tips om minder perfectionistisch te zijn?”
  Antwoord: Hier maak ik binnenkort een video over! Tot die tijd vind je hier tips tegen perfectionisme.
 2. Afke vroeg: “Welke mensen/boeken/kunst….inspireren jou…en wat(behalve je blog en je grote liefde) voedt jouw passie en creativiteit?”
  Antwoord: Zoals ik de video aan aangeef: ik heb niet hele duidelijke helden. Maar ik heb er wel een paar. Hier vind je een lijst met boeken.
 3. Kim vroeg: “Hoe kun je het verleden achter je laten?”
  Antwoord: Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat het verleden enkel bestaat in je brein. Het verleden bestaat niet meer. Alleen jouw herinneringen en gevoelens bestaan nog. Je kunt ieder moment opnieuw kiezen om je leven vanaf nu anders vorm te geven. Dat is niet altijd eenvoudig, maar het is mogelijk. Lees ook Loslaten – Praktische tips voor een kalmer leven.
 4. Archena vroeg: “Hoe zie jij compassie en wat betekent goed zijn voor jezelf voor jou?”
  Antwoord: Compassie is wat er ontstaat wanneer je beseft dat alles uiteindelijk één is, en dat alles met elkaar verbonden is. Je ervaart mededogen voor andere levende wezens, en je wordt milder voor jezelf. De laatste jaren heb ik meer compassie ontwikkeld. Dit is zowel de reden als één van de oorzaken dat ik ben gestopt met vlees eten. Ook ben ik veel liever voor mezelf geworden.
 5. Claudia vroeg: “Hoe laat je mensen, die erg dicht bij je staan, los omdat daar een grote energielek zit en omdat zij kiezen voor hun leven zoals die nu is?”
  Antwoord: Ik zou zeggen stap voor stap. Je hoeft mensen niet ineens uit je leven te gooien. Maar als je merkt dat mensen altijd energie zuigen en je niet gelukkig maken, dan is het slim om het contact minder intens te maken. Ik zet mensen die ‘zuigen’ op een budget. Ik breng niet al teveel tijd met ze door, en ik doe mijn best om compassie te voelen. In plaats van ze steeds proberen duidelijk te maken hoe ze hun leven béter zouden kunnen inrichten. Want dat werkt gewoon niet.
 6. Wendy vroeg: “Hallo Jelle, ik ben een HSp. Ik heb een passie nl tijdelijke opvang van asielhonden, echter kan ik de stress van deze passie niet aan. Ik vraag mij dan af: is het dan nog een passie en kan ik er niet beter mee stoppen?”
  Antwoord: Dat kan ik niet voor je bepalen. Je zou kunnen uitzoeken welke aspecten van het werk je nu stress bezorgen, en kijken of je dit stap voor stap kunt inperken. Je kunt ook kijken of je minder kunt werken, of het werk minder intens kan maken. En laat het label passie los. Het is iets dat je leuk vindt of niet. Als je er niet blij van wordt, word je er niet blij van. Los of je dit nu wel of niet ziet als ‘passie’. Luister naar je hart, niet naar je hoofd.
 7. Janine vroeg: “Ben heel nieuwsgierig naar jou als persoon en hoe je dat doet en of je ook wel eens kookt van woede of uit je slof schiet of roddelt.. je bent zo perfect namelijk”
  Antwoord: Haha! Ik schiet vrijwel nooit uit m’n slof. Ik kook zelden van woede. Ik roddel wel af en toe. En ik voel me daarna meestal niet zo fijn, en ik merk dat ik het langzaam minder ga doen. Ik ben niet perfect. Net als ieder mens heb ik ook issues. Zoals perfectionisme, uitstelgedrag, onzekerheden en angsten. Ik doe m’n best om steeds beter te worden, steeds vrijer en blijer. En ik vind het fijn dat ik mensen zoals jij ermee mag inspireren. Maar ik ben geen perfect rolmodel. Gisteren heb ik bijvoorbeeld nog twee gevulde koeken op. Pfff. ;)
 8. Raymond vroeg: “Raak je ook wel eens moe van al die wijsheden die voorbij komen en die je zelf geeft?”
  Antwoord: Ja hoor. Vooral als ik veel geschreven heb. Dan ben ik er wel weer even klaar mee. Maar hoewel er op soChicken altijd van alles gaande is, ben ik niet de héle dag met ‘wijsheden’ bezig. Naast m’n werk voor soChicken houd ik me bijvoorbeeld veel bezig met technologie, wetenschap en sociale en duurzame vooruitgang. En ik heb geen spelcomputer, maar om één of andere reden kijk ik video’s over games. Dus ik heb genoeg andere interesses om me mee zoet te houden. Niet mijn hele leven draait om ‘wijsheden’. Sterker nog – ik kan ook heel erg genieten van ‘domheden’. ;)
 9. Michel vroeg: “Hoe kijk jij zelf terug op 12 jaar soChicken? Hoe zou jij als 18 jarige, terwijl je wachtte tot de site geüpload werd, hebben gereageerd als je toen in de toekomst kon kijken en zien hoe soChicken nu is?”
  Antwoord: Pfff. Het was een bijzondere rit. soChicken en ik hebben elkaar omhoog geholpen de afgelopen jaren. De website hielp me groeien, en mijn groei hielp soChicken vooruit. Ik denk dat mijn 18-jarige zelf erg tevreden zou zijn. Niet alleen vanwege het succes van de website, maar vooral om te zien dat ik heb geleerd om me niet zo ontzettend druk te maken over dingen die niet belangrijk zijn.
 10. Inge Leonora vroeg: “Lukt het jou altijd om je te houden aan je eigen adviezen? Vast niet, want niemand is perfect … Kun je ons eens wat vertellen over fouten die je maakte en wat je daarvan hebt geleerd?”
  Antwoord: Nee, natuurlijk niet. Om twee redenen. Ten eerste omdat ik vaak nog aan het leren ben wanneer ik ergens over schrijf. Ik geef door terwijl ik groei. En in de tweede plaats omdat mijn prioriteiten verschuiven. Het ene moment ben ik ontzettend bezig met productief werken, en het andere moment juist met ontspannen en bewuster leven. Ik kan niet alles tegelijk. Maar in de regel lukt het me vrij goed om mijn eigen adviezen op te volgen. Voornamelijk omdat ik alleen advies probeer te geven dat echt werkt. Ik maak elke dag kleine ‘fouten’, en ik probeer steeds bij te sturen. Zoals mezelf gestrest voelen, piekeren, ongezond eten, te weinig bewegen, uitstellen etc. Door op tijd in te grijpen kom ik snel weer op het juiste spoor, en is de schade meestal beperkt.
 11. Christa vroeg: “Bij minimalisme heb ik een beetje het vooroordeel van ongezelligheid in het huis ( t is heel erg nieuwsgierig), maar hoe ziet jouw huis eruit?”
  Antwoord: Mijn huis is best gezellig, hoewel sommige mensen het kaal vinden. Het is een kwestie van smaak. Ik vind leegte mooi, anderen houden van frutsels. Het punt is: doe lekker wat jou een goed gevoel geeft. Minimalisme is niet weinig spullen hebben. Het is geen overbodige spullen hebben. Als gezellige frutsels essentieel zijn voor jouw levensgeluk, hou ze dan. Het is jouw huis, jouw leven. Laat je niet gek maken door een stel mafketels op Pinterest. ;)

Leer me beter kennen

Vind je het leuk om me beter te leren kennen? Stel dan hieronder gerust je vragen, ik zal proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wil je volgen wat ik op dagelijkse basis doe? Volg me dan gezellig op Instagram of Twitter.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test