Artikel opslaan

Focus

Focus – daar kan ik dit jaar mee samenvatten. Mijn jaar heeft gedraaid om één ding: Steeds leukermijn eerste boek.

In de eerste week van 2017 vertrok ik met mijn notitieboekje naar de lokale Coffee Company. Ik had een simpel doel: bedenk een plan om mezelf meer naar buiten te duwen.

Want ik werk al sinds 2007 fulltime voor mezelf met soChicken. En hoewel het runnen van een klein en compact internetbedrijf veel voordelen heeft, merkte ik ook één nadeel. Het is wel erg veilig en comfortabel achter m’n scherm.

En ik voelde dat het tijd werd om mezelf de wereld in te duwen. Daar was ik natuurlijk al mee begonnen met o.a. het YouTube kanaal. Maar tijdens mijn brainstorm kwam ik die dag tot een duidelijke conclusie – ik moet het boek gaan schrijven.

Simpel.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Richting de palmbomen dan maar!

Dus dat was wat ik ging doen. Overleggen met de uitgever over wat ik wilde schrijven – allemaal leuk – en toen op pad naar Thailand om mezelf af te zonderen voor 30 dagen op een tropisch eiland. Elke ochtend schrijven, elke middag vakantie vieren.

Geen afleiding. Geen sociaal leven. Geen verplichtingen, huishouden, koken, schoonmaken en geen vaste patronen waar ik thuis in verval. Nee – schrijven, eten, zwemmen, schrijven, eten, zwemmen, schrijven, eten, zwemmen.

Het was leuk, het was saai, het was moeilijk en makkelijk tegelijk. En het was ontzettend effectief. Want ik schreef de eerste draft van Steeds leuker in 30 dagen – op instant koffie en pad se ew.

En na een paar weken afpoetsen was de inhoud af. Poef!

En nee – het was niet zo makkelijk als ik het nu laat klinken. Echt niet. Maar het was ook niet zo moeilijk als ik had gevreesd. Het zat er ergens tussenin.

Ik schreef het boek volledig volgens de Broednestmethode, en het werkte als een tierelier. De tegenwind verdween, ik zette kleine stappen en na een tijdje had ik een boek geschreven!

Schrijven is slechts het halve werk

Ja. Want na het schrijven kwamen er allerlei andere dingen op mijn pad. De tientallen kleine beslissingen, de planning, de promotie richting boekhandels, het Happinez Festival, de pers, de mailings, de vormgeving, de signeersessies etc. etc.

Het was best een heleboel. Zeker omdat soChicken ondertussen op volle touren doordraaide. Want ik ben bereid om veel dingen te schrappen – maar het bloggen gaat bij mij altijd door. Ook als ik het druk heb, ook als ik op reis ben. Want ik ben waar ik ben omdat jullie mijn artikelen willen lezen en delen. Het minste dat ik kan doen is met liefde blijven schrijven.

In de weken rond de lancering merkte ik dat de focus iets te intens werd. Dat ik in slaap viel met ‘boek’ en wakker werd met ‘boek’. Vrijwel alle gesprekken tussen Billy en mij hadden het onderwerp ‘boek’. Ik vond het moeilijk om te ontspannen en voelde me minder vrolijk.

Ik had het druk maar ik maakte me ook vooral heel druk.

Wat bijzonder ironisch voelde, gezien het onderwerp van Steeds leuker. Dus het werd me duidelijk dat de balans hersteld moest worden.

De focus loslaten

Srini Pillay – met wie ik op het Happinez Festival een goed gesprek had – schreef een boek over de kracht van minder focus. Sterke focus heeft voordelen, maar geen focus heeft óók voordelen. En de afwisseling kan interessante resultaten geven.

De lancering van het boek was een hele bijzondere tijd voor me. Want daar stond ik – op een podium – het boek te presenteren dat een paar maanden daarvoor nog niet bestond. Tussen geweldige mensen die allemaal lief voor me zijn. Lezers die ik heb mogen helpen door de jaren heen. Mensen die me overladen met lieve woorden.

En Steeds leuker was zelfs een week lang het bestverkopende boek van Nederlandse bodem (het stond achter Dan Brown in de bestseller lijsten).

Maanden lang had ik vol met twijfels gezeten. Ik twijfelde of Steeds leuker goed genoeg was. Maar terwijl de recensies binnenstroomden werden al mijn twijfels weggenomen. Ik heb kunnen leveren wat ik voor ogen had: een gids naar een leuker leven die écht werkt. Geen marketingboekje dat snel geld binnen moet slepen, maar een boek dat écht levensveranderend is. Een gids die mensen écht helpt.

En ik weet het – dat zijn mijn woorden. Maar de recensies zijn écht positief. En het enige dat ik daarover kan voelen is dankbaarheid en verwondering.

Het is zoiets raars en onwerkelijks om dat boek verticaal te zien staan in het bestseller schap bij Bruna vestigingen door heel het land. En het is zo’n gek idee dat jij misschien wel een exemplaar op je nachtkastje hebt liggen.

Het is gek en fantastisch om soChicken lezers te ontmoeten en FREE HUGS te mogen uitdelen. En er is me één ding duidelijk geworden: jullie zijn een stel heerlijke, lieve en fijne mensen.

En ik voel me dankbaarder dan ooit dat ik voor jullie mag schrijven. En dat is een prachtig inzicht dat deze reis me heeft gebracht dit jaar. 😊

Maar goed – wat nog meer?

Ja. Want hoe bijzonder en tof en wonderlijk het allemaal is – er is meer in het leven dan dat boek.

Zo kwam ik in Thailand tot de realisatie dat ik wilde starten met het adoptie traject. Iets wat voor mij een behoorlijke stap was, en waar ik dit artikel over schreef. Het artikel met de meeste reacties ooit! Het was één groot warm bad.

Verder heb ik veel geleerd van mijn jaar van focus. Bijvoorbeeld dat het heeft geleid tot disbalans. Doordat ik het zo druk had was er veel minder tijd voor mijn vrienden en familie. Iets waar ik helemaal niet zo blij van werd.

Kijk – ik beschouw ‘druk zijn’ als een teken dat er iets mis is. Ik zie het niet als een signaal van succes. Ik heb een hekel aan druk zijn, aan volle agenda’s. En ik besef nu heel duidelijk hoe belangrijk het voor me is om mijn agenda te bewaken en mezelf de ruimte te gunnen om m’n hart te volgen.

Want als ik altijd maar druk ben met werk, dan kan ik er niet zijn voor de mensen die me het meest dierbaar zijn. En dat vind ik persoonlijk geen teken van vooruitgang, maar een gevoel van armoede. Hoe goed ‘de zaken’ ook gaan.

De perfecte balans is soms lastig te bewaren – ook voor mij. Maar ik heb in ieder geval ingezien dat ik er dit jaar verder vanaf ben geraakt dan in de jaren daarvoor. Heel leerzaam.

En zijn er nog plannen voor 2018?

In de eerste plaats ga ik de balans herstellen – dat staat bovenaan. En voor de rest van het jaar is mijn plan simpel: ik ga meditatie serieuzer nemen in 2018.

Ik ‘flirt’ al jaren met meditatie. Ik mediteer vaak dagelijks, soms doe ik het wat minder vaak. Maar ik merk steeds sterker dat deze gewoonte en deze vaardigheid fundamenteel is voor bijna alles wat ik wil bereiken en ontwikkelen:

  • Innerlijke rust
  • Accepteren en ontspannen leven
  • Mensen accepteren
  • Liefdevol leve
  • Het oplossen van angsten en leven vanuit vertrouwen
  • Gelukkig en blij zijn ‘zonder reden’
  • Tevreden en dankbaar zijn
  • Innerlijke vrijheid
  • Etc.

Dus na een beetje logisch redeneren lijkt het me tijd dat ik meditatie de prioriteit ga geven die het verdient. Mediteren heeft me – zelfs met mijn halfslachtige aanpak – al zóveel gebracht dat ik het aan mezelf verplicht ben om dit verder te onderzoeken.

En nee – ik vertrek niet voor een halfjaar naar een ashram in India. Ik ga vooral mijn best doen om dagelijks te mediteren en om voortgang te maken in de kalmte die ik bereik en de inzichten die ik opdoe.

Dus daar zul je later ongetwijfeld meer over lezen op soChicken.

Ik ga overigens wel naar India. Maar voornamelijk om rond te reizen. Want reizen – dat heb ik ook gemist in mijn jaar van focus. En Billy en ik vonden India fantastisch – dus ook daar gaan we wat dieper in duiken het komende jaar.

Dus alles samengevat

Zo stroomt het leven verder. Als een voortdurende reis richting leven vanuit liefde. Met de nodige afleidingen links en rechts, en leerzame obstakels die ik stap voor stap overwin.

En ik hoop dat ik – door mijn inzichten en inspiratie met je te delen – jou mag helpen hetzelfde te doen. In kleine stappen samen bouwen aan een leuker leven en een liefdevollere samenleving. Met gezond verstand, logisch denken, liefde en aandacht.

Laten we van 2018 een jaar maken vol met dolle pret! Een jaar waarin het leven steeds leuker en leuker wordt. Voor jou, voor mij en voor de mensen om ons heen. Doe je mee? 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test