Artikel opslaan

“I never travel without my diary.
One should always have something
sensational to read in the train.”

Oscar Wilde

Op wie ben je nu weer verliefd?

Een dagboek helemaal voor jezelf. Waarin je opschrijft wat je bezighoudt, wat je hebt gedaan op school en op wie je verliefd bent. Beschermd door een veilig slot, zodat niemand in je dagboek kan lezen. Totdat je grote zus dat sleuteltje vindt natuurlijk.

Dagboeken zijn voor basisschool meisjes toch? Niet helemaal.

Ik moet zeggen dat ik vrij traag was met het starten van een dagboek. Niet omdat ik nooit schreef, maar omdat ik het raar vond om dingen op te schrijven die niemand zou lezen.

Als niemand het mag lezen – waarom zou je dan de moeite nemen?

Om een heleboel redenen, zo blijkt. Het bijhouden van een dagboek is een van de simpelste dingen die je kunt doen om je leven steeds leuker te maken. Mijn dagboek helpt me meer zelfinzicht ontwikkelen, meer ontspanning te ervaren, beter te reflecteren, de boel op een rijtje te krijgen en rust in m’n hoofd te ontwikkelen.

En dat ‘veilige’ slotje heb ik vervangen door end-to-end encryptie. Wel zo modern.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Hoe maakt een dagboek je leven beter?

Het bijhouden van een dagboek is een geweldige gewoonte om je geluk te ondersteunen. Zelfs als je het niet dagelijks bijhoudt. Ik gebruik mijn dagboek in perioden dat mijn hoofd wat voller zit als plek om te sparren en lucht te creëren.

Hieronder vind je een aantal manieren waarop een dagboek je kan helpen gelukkiger te worden. Misschien is het tijd dat jij ook begint met het bijhouden van een dagboek? 😊

1. Je kunt je hoofd leegmaken

Je dagboek is een plek waar je je hart kunt luchten. Je weet dat alleen jij het zult lezen, dus je kunt echt opschrijven wat je voelt. Je dagboek is de enige plek buiten je hoofd, waar je helemaal jezelf kunt zijn.

En dat is waardevol.

Door van je af te schrijven komt er een hoop ruimte vrij in je hoofd. Dat is hoe het brein werkt: zodra je je gedachten opschrijft durft je onderbewuste ze los te laten. Omdat het erop vertrouwt dat je die ‘belangrijke’ zaken niet zult vergeten.

Dit vermindert malende gedachten, piekeren en de opbouw van chronische stress. Best fijn.

2. Een dagboek helpt je orde te scheppen

Vaak begin ik te schrijven met een vol hoofd. Dan voel ik me negatief, overweldigd en in de war. En na een paar minuten schrijven eindig ik meestal met dezelfde conclusie: het leven is bést leuk.

Als je hoofd vol zit dan raken al je gedachten ‘in de klit’. Ik vergelijk het ook wel met een snoer kerstlichtjes die helemaal in de war zit. Door te schrijven pluk je de kerstlampjes één voor één uit elkaar, en hou je een snoer over waar je weer iets mee kunt.

Als het leven je overweldigt, ga dan schrijven. De kans is groot dat je er aan de andere kant uit komt met meer duidelijkheid en rust.

3. Een dagboek helpt je beter omgaan met emoties

Negatieve emoties zijn soms intens en overweldigend. Door ze te omschrijven in een dagboek maak je ze minder heftig. Waarom? Simpel: negativiteit is altijd een gevolg van angst.

En angst is als duisternis – als je er een lamp op schijnt verdwijnt het.

Vraag jezelf af waarom je voelt wat je voelt. En omschrijf het precies, ook waar je het voelt in je lichaam. En gebruik je dagboek om door de emoties heen te werken. Dan zul je zien dat je – vaak, niet altijd – aan de andere kant achterblijft met licht en ruimte in je hoofd en hart.

4. Een dagboek geeft je veel zelfinzicht

Ik gebruik al jaren deze dagboek app, en ik geniet erg van de ‘herinnering’ functie. Als ik in de voorgaande jaren iets heb geschreven op een datum, dan krijg ik een melding.

Vaak neem ik even de tijd om mijn verhalen te lezen, en sta ik versteld van de groei die ik heb doorgemaakt. Ik lees dan hoe ik me druk maakte over dingen waar ik nu niet eens meer aan denk.

Een dagboek helpt je jezelf beter te leren kennen. Direct, tijdens het schrijven. Maar ook door terug te lezen. Je ziet heel duidelijk hoe je je ontwikkelt en hoe je ‘binnenwereld’ verandert.

5. Een dagboek vormt een vruchtbare voedingsbodem

Als je eenmaal gewend bent aan het bijhouden van een dagboek, kun je deze gewoonte gebruiken om je leven nog beter te maken. Als ik in mijn dagboek schrijf dan beantwoord ik meestal deze twee vragen:

  1. Wat houdt me bezig op dit moment?
  2. Waar voel ik me nu dankbaar voor?

De eerste vraag helpt me om mijn hoofd leeg te maken en orde te scheppen in mijn leven. De tweede vraag nodigt me uit om te eindigen met dankbaarheid en waardering voor de dingen die goed gaan in mijn leven.

En die gewoonte voegt onwijs veel plezier en geluk toe aan mijn dag.

Je kunt je dagboek gebruiken als platform om allerlei andere gewoontes te stimuleren. Denk aan:

  • Voortgang richting je dromen en doelen bijhouden.
  • Opschrijven hoe je dagelijkse meditatie verliep.
  • Noteren hoe het je verloopt bij het implementeren van specifieke methodes.
  • Voortgang bijhouden bij het aanleren van een nieuwe gewoonte.
  • Dagelijks opschrijven en herhalen van affirmaties voor meer kracht en zelfvertrouwen.
  • Je dromen en je droomleven uitschrijven en elke dag verder verfijnen.
  • Beoefenen van dagelijkse self-enquiry om je ego te ontrafelen.
  • Intenties opschrijven voor jezelf.
  • Bijhouden hoe je hebt gegeten, wat beter kon en wat goed ging.
  • Schrijven over moeilijke gebeurtenissen in je verleden om door de pijn heen te werken.
  • Schrijven over je grootste angsten, en wat er zou gebeuren als ze uitkomen en wat je eraan zou kunnen doen om het te voorkomen (fear-setting).
  • Oefeningen doen voor meer zelfacceptatie en zelfliefde (bijv.: ”hoewel ik mezelf te vaak druk maak over dit soort dingen accepteer ik mezelf volledig en heb ik mezelf lief.”)
  • Opschrijven hoe je dag verliep, welke dingen je minder leuk vond, en omschrijven hoe je liever had gehandeld. Om jezelf te trainen om het in de toekomst beter aan te pakken.
  • etc.

Je dagboek vormt een platform voor razendsnelle persoonlijke groei. Het enige wat je nodig hebt is:

  1. Een plek om te schrijven waarvan je zeker weet dat alleen jij het kunt lezen. Dus een goed verstopt fysiek dagboek, een lokale digitale variant op je smartphone, tablet of pc (met sterk wachtwoord) – of een volledige end-to-end encrypted online variant (met sterk wachtwoord).
  2. Een gewoonte om minimaal eens per week – liefst dagelijks – even te zitten en te schrijven.

6. Een dagboek is krachtige zelftherapie

Als je weleens in therapie bent geweest dan weet je dat veel hulpverleners aanraden om een dagboek bij te houden – en niet zonder reden. Een dagboekgewoonte is een krachtige vorm van therapie. En er is geen om deze gewoonte alleen uit te voeren wanneer iemand je begeleidt.

Sterker nog – door regelmatig van je af te schrijven kun je de noodzaak voor therapie mogelijk voorkomen. Simpelweg omdat je mentaal gezonder, sterker en stabieler wordt.

Waar mediteren is als stoppen met snoepen en frisdrank – is schrijven in je dagboek als flossen en tandenpoetsen. Voor het beste resultaat doe je allebei.

Hoe je snel vooruit komt in je dagboek

Wil je ook vaker schrijven in je dagboek? Dit kan ik je adviseren – stel jezelf deze twee vragen: wat houdt me bezig? en waar ben ik dankbaar voor?

Begin vervolgens gewoon met schrijven, zonder jezelf druk te maken over de kwaliteit. Gooi het eruit. Kromme zinnen, typfouten, onsamenhangende alinea’s – het doet er niet toe.

Niemand zal dit ooit lezen. Dit is bestemd als gereedschap om je vooruit te helpen. Zodra het uit je hoofd is, is het klaar. Je zou het zelfs direct kunnen verwijderen, maar dan mis je wel de kans op het groeiende zelfinzicht die je schrijfsels je later zouden kunnen opleveren.

En welke app moet je gebruiken? Dat is heel persoonlijk. Ik gebruik momenteel Day One (geen sponsor) – maar deze app is niet perfect voor iedereen. Leg de nadruk op veiligheid en privacy – want dat is ten slotte de belangrijkste eigenschap van een dagboek.

Veel plezier! 😊

Rust, wijsheid en dolle pret

Journaling voor een leuker leven Bundel

Een simpele journaling (dagboek) gewoonte maakt je hele leven beter.

In deze praktische Broednest Bundel laat ik zien hoe dat zit. Je ontdekt hoe je tijd maakt voor journaling, waarom je je nooit meer hoeft af te vragen wat je dan moet schrijven, hoe je een journaling routine opzet én hoe je het volhoudt - ook in drukke periodes.

We bespreken ook de voor- en nadelen van digitaal versus analoog, en ik deel een lijst met journaling prompts zodat je kunt beginnen met een vliegende start.

Ervaar meer zelfinzicht, wijsheid en persoonlijke groei. Leer patronen herkennen én doorbreken, ervaar meer dankbaarheid en ontwikkel rust met je eigen journal.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test