Zelfcompassie voor meer geluk

Heb jij ook zo’n trol in je hoofd? Een stemmetje dat altijd klaar staat om je kritiek te geven. Hij komt vaak zijn mening verkondigen zodra je iets verkeerd doet. Je vergeet iets, je pakt iets onhandig aan of je zegt een keer iets raars in een gesprek en plotseling stromen er allerlei negatieve gedachten door je hoofd. “Domme doos, dat doe je nou altijd. Kun je nou nooit eens normaal een gesprek voeren? Je stond weer lekker voor lul daar!”

Om de één of andere reden vinden we het doorgaans nodig om onszelf flink te straffen als we iets verkeerd doen. We laten onszelf door de mangel halen door die nare trol. Waar we dezelfde acties van bijvoorbeeld een collega snel zullen vergeten, blijven we de fouten van onszelf lang onthouden en blijven we onszelf er constant aan herinneren.

Zelfkritiek maakt onzeker

Hoe meer kritiek je op jezelf hebt, des te onzekerder je wordt. Zelfkritiek knaagt aan je zelfvertrouwen. Hoe meer je ervan toelaat, des te minder gelukkig je je zult voelen.

Het vreemde van zelfkritiek is dat we voor onszelf vaak vele malen strenger zijn dan voor de mensen om ons heen. We leggen onszelf tegen een hogere maatstaf, we zijn veel minder snel tevreden en we hanteren een bijna zero-tolerance beleid.

Deze gedachtengang is bijzonder krom, het kan namelijk niemand echt iets schelen hoe jij je gedraagt. Als je een keer een fout maakt is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Zelfs als mensen in je omgeving er even over praten zijn ze het alweer snel vergeten. Fouten komen en gaan, ze horen bij het leven. Het is tijd dat je dat eens uitlegt aan die trol in je hoofd!

Je stemmetje blijft doorzagen

Je collega’s zijn je blunder van vorige week allang vergeten. Je raakte je tekst kwijt tijdens een belangrijke presentatie waardoor je een rood hoofd kreeg en je erg ongemakkelijk voelde.

Jij bent je eigen blunder echter nog lang niet vergeten. Telkens als het woord ‘presentatie’ valt beginnen de alarmbellen te rinkelen, en herinner je jezelf nog eventjes goed aan dat nare moment waarop je faalde.

De wereld ging verder, maar jouw stemmetje van zelfkritiek vergeet niets.

Milder voor jezelf worden

Dus je hebt een keer een hele ochtend uitstelgedrag vertoond, of je hebt in plaats van twee blokjes chocolade de hele reep naar binnen gewerkt. Kan gebeuren.

Door jezelf te behandelen zoals je anderen zou behandelen ontwikkel je meer zelfcompassie. Als een vriendin je zou vertellen dat zij van plan was om twee blokjes chocolade te eten, maar ze uiteindelijk de hele reep naar binnen stopte, zou jij haar dan veroordelen?

Grote kans dat je zou lachen, en zoiets zou zeggen als: “Moet een keertje kunnen toch?”. Niets aan de hand. Het is de kunst om op die manier ook met jezelf om te gaan.

Dus ik heb een fout gemaakt… nou en?

Je had eigenlijk meer moeten doen vandaag? Er kwam niets uit je handen? Tja, jammer. Volgende keer beter. Sta het stemmetje niet toe om je uit te schelden voor zwakkeling. Hou de eer aan jezelf, iedereen heeft weleens een minder dagje.

Wees niet zo streng voor jezelf. Je bent ook maar een mens, je bent niet perfect. De mensen om je heen vergeten je eigen fouten sneller dan jij, dus neem een voorbeeld aan hen. Probeer jezelf niet aan een onmogelijk hoge maatstaf te onderwerpen maar behandel jezelf met net zoveel begrip als je je vrienden zou behandelen, dan voel je je een stuk blijer!

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛