Artikel opslaan

Doen wat je leuk vindt of opstaan met tegenzin

Iets doen wat je leuk vindt is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Stel je voor, de wekker gaat. Je wordt er niet blij van. Niet omdat je nog zo moe bent, maar omdat het betekent dat de dag weer is begonnen. Weer een dag waarin je iets moet doen waar je niet blij van wordt. Geestdodend werk, vervelende collega’s, niet inspirerende vergaderingen. Je leeft van vrije dag tot vrije dag.

Herkenbaar? Precies. Niet goed. Als je te vaak achter elkaar geen zin hebt om aan je dag te beginnen, dan is het tijd om in te grijpen. Het leven kan echt anders zijn. Je wilt graag doen wat je leuk vindt. Maar jij moet het zelf doen. Niemand komt je redden uit deze situatie. Dus even schouders eronder! Tijd om de situatie om te keren.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Maak je ‘niet leuke’ werk leuk

Super. Je wilt gaan doen wat je leuk vindt. Laten we beginnen met je huidige bezigheden. Je hoeft je leven niet altijd rigoureus om te gooien. Soms kun je met een paar kleine aanpassingen weer helemaal geïnspireerd worden over je werk. Door een uitzichtloze, niet inspirerende situatie om te keren naar een doelgerichte omgeving, kun je je werk super spannend en leuk maken.

  • Zoek eens uit hoe je beter kunt worden in wat je doet. Stel dat je jezelf ten doel zou stellen om de allerbeste te worden in je vak, wat zou je dan ondernemen? Denk aan studeren, boeken lezen, meer experimenteren, vakbladen lezen etc. Door jezelf op eigen initiatief uit te dagen om beter te worden kun je je werk veel leuker maken.
  • Stel uitdagende doelen voor jezelf. Bijvoorbeeld, alle taken voor de dag voor vier uur afronden. Of een minimale responsratio behalen. Of je baas keer op keer verrassen met de kwaliteit van je werk.
  • Doe je best om de band met je collega’s te verbeteren. Dit kan door open en eerlijk te praten over de frustraties die je ervaart, door je sociale vaardigheden te ontwikkelen (ofwel: leren luisteren), door tijd te investeren om ze beter te leren kennen.
  • Leg uit aan je meerdere dat je vast zit in je werk. Dat je niet gelukkig bent, en dat je graag wat meer uitdaging (of juist minder uitdaging) wilt hebben.
  • Maak een lijst van de leuke aspecten van je werk, en maak een lijst van de vervelende aspecten van je werk. Bekijk eens hoe je de ‘niet-leuk’ lijst kleiner kunt maken. Kunnen er dingen worden gedelegeerd, geëlimineerd of overgedragen? Praat hier eventueel over met je meerdere.

Soms zit het probleem niet in het werk, maar in jouw insteek. Zonder doel wordt werk vaak saai. Ga aan de slag met jezelf. Word beter in wat je doet.

Hoe meer je leert, des te interessanter je werkleven wordt. Het wordt dan steeds meer een werkend experiment dan dat het je dagelijkse sleur wordt.

Lees ook:

2. Zoek uit hoe je ideale leven eruit zou zien

Hoe ziet ‘doen wat je leuk vindt’ er voor jou uit? Ga zitten met een notitieboekje en een fijne pen. En sla aan het dromen. Hoe zou jouw ideale leven eruit zien? Hoe zou je dag verlopen als je zou doen wat je leuk vindt? Maak hier een mindmap van of schrijf het uit als verhaal, wat voor jou het beste werkt.

Wat doe je als je opstaat? Waarmee vul je je dagen? Wat wil je bereiken, welke doelen jaag je na? Hoe voel je je? Welke mensen zijn er wel en niet in je leven? Met wat voor soort mensen omring je je? Waar woon je? Wat heb je allemaal voor elkaar gekregen?

Vraag je niet af of het mogelijk is. Vraag je af wat je zou wíllen. Hoe zou je leven eruit zoen als je iets zou doen wat je leuk vindt? Het is grappig, want deze oefening is moeilijker dan het lijkt. We lijken altijd heel duidelijk te weten wat we niet willen. Maar wat we wél willen is meestal minder duidelijk. Door je altijd te focussen op de dingen die je niet wilt kom je echter niet vooruit. Je moet weten wat je wel wilt om je leven te veranderen.

Dus ga aan de slag. Zoek uit wat je wilt. Wat je onderbuikgevoel je ingeeft. Durf te dromen. Durf het gewoon op te schrijven. Het heeft geen consequenties om het op te schrijven. Er wordt niets van je verwacht zodra je het hebt opgeschreven. Dus ga schrijven. Weet je niet wat je wilt? Houd de vraag dan in je hoofd, en kom over een paar dagen terug bij je notitieboekje.

Probeer ook eens de dingen om te draaien die je echt niet wilt. Geen zeurende collega’s, dus wél fijne en inspirerende collega’s. Kijk, zo kom je snel vooruit. Zodra je een beeld hebt van jouw ideale leven, kunnen we vooruit met de volgende stappen.

3. Zet jouw stipje op de horizon

Je droomleven is de richting. Nu is het belangrijk om te bepalen welke route je gaat bewandelen. En dat betekent dat je een paar concrete doelen voor jezelf stelt. Inspirerende doelen die je vooruit helpen, die dienen als gids, als stipjes op de horizon:

  • Voordat ik op vakantie ga heb ik mezelf ingeschreven voor een opleiding.
  • Deze week lees ik dat boek uit.
  • Volgende week ga ik praten met die collega over die aanvaring.
  • Voor volgende maand ben ik ingeschreven bij de KvK.
  • Eind deze maand heb ik drie mensen benaderd voor een samenwerking.

Het maakt niet uit welke doelen je stelt, als ze je maar richting je droomleven helpen. Het kunnen grote of kleine doelen zijn, ingewikkeld of juist heel simpel. Het is vooral belangrijk dat je ze bedenkt en opschrijft. En het liefst, iedere dag opnieuw opschrijft. Zo houd je de doelen vers in je bewustzijn, en is de kans groter dat je dagelijkse keuzes je vooruit helpen.

Dus stel je voor dat je ideale leven werkelijkheid wordt. Welke stappen zou je genomen hebben om dit voor elkaar te krijgen? Welke doelen zou je bereikt hebben? Stel deze doelen, en gebruik ze als gids richting een beter leven.

4. Geloof dat je het kunt en heb lef

Als je gelooft dat je uiteindelijk kunt doen wat je leuk vindt dan ben je al op de helft. De rest is namelijk vooral het uitvoeren van praktische stappen en het vasthouden van je motivatie. Succes is niets anders dan de juiste stappen zetten, heel vaak achter elkaar. Praktische dingen, zoals het plegen van telefoontjes, het voeren van gesprekken, het schrijven van teksten, het lezen van boeken en het overtuigen van mensen.

Geloof dat jij deze stappen kunt nemen. Dat je alles kunt leren wat je moet leren, dat je, als je het maar graag genoeg wilt, je leven kunt veranderen. Want dat kun je. En nee, het zal niet altijd zo snel gaan als je zou willen. Maar dat is niet het belangrijkst. Het gaat erom dat het gaat. Dat je vooruit komt.

Zolang je dat in gedachten houdt, en gelooft dat je je ideale leven uiteindelijk écht zou kunnen bereiken, dan kun je de hele wereld aan. En dat is een fijn gevoel. Vind je het moeilijk om in jezelf te geloven? Begin dan niet met het bouwen van je droomleven. Begin met het opbouwen van je zelfvertrouwen. Want zodra je voldoende vertrouwen in jezelf hebt, kun je veel sneller bouwen.

Hoe meer vertrouwen je hebt in jezelf, des te makkelijker het wordt om je leven te veranderen. Dat kost even moeite. Maar het is de moeite waard. Sneeuwkettingen omleggen kost ook moeite (althans, dat heb ik me laten vertellen). Maar zonder sneeuwkettingen wordt het bijzonder lastig om die besneeuwde bergpas over te steken. Houd dat in gedachten!

En vervolgens is het tijd om lef te hebben. Dingen zijn eng, dat klopt. Maar dat wil niet zeggen dat je ze niet moet doen. Het wil zeggen dat je lef moet hebben. Enge dingen doen loont. Je moet enge dingen doen om je leven te veranderen. En dat is geweldig, want zodra je aan jezelf bewijst dat je in staat bent om iets engs aan te pakken, groeit je zelfvertrouwen supersnel!

5. Breng offers in het licht van je droom

Als je wilt doen wat je leuk vindt dan moet je soms offers brengen. “Oh leuk, offers brengen.” Nou, niet zo sarcastisch. Het brengen van offers is minder erg dan het klinkt. Maar alleen als het je weet waar je het voor doet. Het is niet leuk om een avondje bios te laten schieten terwijl je een hekel hebt aan je werk, en eigenlijk toe bent aan iets leuks. Het is echter heel makkelijk als je ondertussen bezig bent met je grote ‘masterplan’ naar een leuker leven.

Om je droom waar te maken zul je offers moeten brengen. Dat betekent dat je soms leukere, makkelijke, comfortabele dingen zult inruilen voor moeilijke, uitdagende, oncomfortabele dingen. En dat is prima. Want zolang je weet waar je het voor doet, zolang je weet dat het je vooruit helpt, voelt het helemaal niet zo slecht.

Als jij weet dat je over een paar maanden ontslag kunt nemen, omdat je eigen bedrijf langzaam maar zeker op stoom begint te komen, dan is het helemaal niet zo erg om dat rotwerk te verrichten. Het betaalt de rekeningen, en je leeft toe naar de dag dat je op kunt stappen. Je weet dat het tijdelijk is. Dat een betere toekomst om de hoek ligt. Als je maar graag genoeg wilt veranderen, dan kun je allerlei offers brengen. Zonder al te veel moeite.

Dáárom is het zo belangrijk dat je een inspirerend toekomstig leven ontwerpt. Een leven dat echt de moeite waard is. Waar je in gelooft, en wat uiteindelijk ook haalbaar voelt. Je moet jezelf geïnspireerd houden om offers te kunnen brengen.

6. Kom stap voor stap vooruit

Zo zal het voelen: Je hebt het gevoel dat je geen stap vooruit komt. Maar als je terugkijkt op de afgelopen weken dan zie je dat je ontzettend veel vooruitgang maakt.

Sommige vormen van vooruitgang zijn minder tastbaar. Zoals het groeien van je zelfvertrouwen, toegenomen kennis. Deze dingen zijn niet te zien, maar wel essentieel. Daarnaast doe je iedere dag allerlei dingen die je vooruit helpen, maar die je eigenlijk vergeet. Zodra je eenmaal enthousiast bent over je doel, gebeurt er vaak meer in een maand dan je denkt.

Accepteer dat de verandering soms langzamer zal gaan dan je zou willen. Het gaat er niet om hoe snel je vooruit komt. Het gaat erom dat je vooruit komt. Als je maar lang genoeg in één richting blijft lopen, dan zul je je bestemming uiteindelijk bereiken. Het enige dat je hoeft te doen is je voet optillen en hem vooruit plaatsen. Keer op keer.

Blijf vooruit komen. Stap voor stap. Met iedere stap kom je dichter bij je leukere leven. Dat kan weken, maanden of zelfs jaren duren. Zolang je vooruit komt voelt het goed.

7. Geniet van de rit

Dit is het leven. Dit, wat je nu ervaart. De secondes die nu wegtikken. Hoe graag je ook zou willen dat je leven anders was, het is zoals het nu is. En dat is prima.

Het leven begint niet wanneer je je doelen hebt behaald. Het is al begonnen. Het is al in volle gang. Vergeet dat niet. Vergeet niet om ook nu al te genieten van de goede dingen die je hebt. Wees niet gefrustreerd. Wees ontspannen, dapper, vol vertrouwen in de toekomst, dankbaar voor de vooruitgang en tevreden met de fijne dingen die je ervaart.

Wil je in je droomleven meer tijd doorbrengen met je vrienden, met je kinderen of je partner? Begin daar dan nu mee. Maak je leven nu al voor een stukje perfect. Geniet met volle aandacht van alle mooie dingen. En geniet van de ontwikkelingen die je maakt. Je leven is al de moeite waard, en vanaf hier gaat het alleen maar beter worden. Leef met die instelling, en laat al deze mooie momenten niet door je vingers glippen.

Je leeft nu. Niet straks. Straks is er een nieuwe nu, en weer een nieuwe nu. Als je tijdens iedere ‘nu’ denkt aan straks, dan heb je dit moment niet bewust ervaren. En dat is zonde, want ieder moment is waardevol. Stop de frustratie, ga aan de slag. Neem de touwtjes in handen en geniet van iedere stap.

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test