Artikel opslaan

Verlamming door de grootsheid van het probleem

Als je je onlangs hebt verdiept in de staat van onze planeet, dan weet je dat we er niet goed voor staan. Er spelen enorme problemen, waar we vaak niet eens weet van hebben. Problemen die zo groot, zo beangstigend en zo omvangrijk zijn dat ze simpelweg verlammend werken.

Wie zich verdiept in de menselijke invloed op de Aarde, beseft al snel dat het broeikaseffect slechts één van onze kleinere problemen is. Alle andere ingrijpende veranderingen, zoals de vergiftiging van de oceanen door medicijnen en plastic, ontbossing, woestijnvorming, overbevolking, afname van biodiversiteit, gebrek aan veilig drinkwater en uitputting van de grond krijgen veel minder media aandacht.

Deze problemen werken verlammend omdat ze wereldwijd zijn. Wat kun je doen? Wat kun je betekenen voor de wereld, zonder je manier van leven op te geven? De meeste mensen besluiten dat zij hier niets aan kunnen veranderen, schakelen over op de ontkenningsfase en gaan over tot de orde van de dag.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Bergen werk verzet je schepje voor schepje

Gelukkig is er een andere manier om met deze problemen om te gaan. Er is een meer effectieve manier. We schreven op soChicken al eerder hoe je bergen werk kunt verzetten, en deze kennis kun je toepassen op zowel je scriptie als het voorkomen van grondwatervervuiling, ontbossing stoppen of het broeikasteffect beperken.

Verandering kun je alleen bewerkstelligen door in actie te komen, niet door verlamd te raken. Bovendien is de staat van onze planeet niet alleen jouw probleem. Alles wat leeft wordt vroeg of laat geraakt door deze wereldwijde problemen, en dus sta je er niet alleen voor.

De oplossing van onze grootste problemen schuilt in bewustwording en actie. Niet in ontkenning. Hoe meer mensen bewust worden en actie ondernemen, des te sneller de veranderingen zullen plaatsvinden en des te sneller we schade aan onze planeet kunnen voorkomen, minimaliseren of zelfs herstellen.

Stap 1: Ken je probleem en stel je doel

Voordat je effectieve stappen kunt zetten richting een betere wereld, moet je weten wat de problemen zijn. Als de gezondheid van de planeet je aan het hart gaat, laat je dan niet enkel informeren door het 8 uur journaal.

Er zijn talloze instanties, wetenschappelijke onderzoeken en goede websites die je meer kunnen vertellen over de staat van onze planeet. Dit zullen niet altijd vrolijke verhalen zijn, maar voordat je aan de slag kunt moet je weten waar je mee te maken hebt.

Hieronder enkele links naar relevante websites:

Op deze websites vind je links naar geweldige artikelen, andere websites, boeken, films, video’s en forums. Bovendien vind je honderden tips die je kunt toepassen in je eigen leven. Informeer jezelf zodat je bewust kunt handelen, en de kennis verder kunt delen.

Stap 2: Begin ergens, en werk richting je doel

Een grote berg werk kun je verzetten door steeds stappen richting het einddoel te zetten. Kleine stapjes brengen kleine resultaten, dat is waar. Maar iedere stap in de goede richting is vooruitgang. Bovendien, vele handen maken licht werk. Als iedereen bijdraagt dan wordt de invloed op de omgeving steeds groter.

Een voorbeeld. Je bent geschokt om te horen dat er sporen van medicijnen worden aangetroffen in oceaanvissen, waardoor zij zich moeilijk kunnen voortplanten en het ecosysteem wordt bedreigd. Wat kun je hier tegen doen? Van alles:

  • Medicijnen niet weggooien maar inleveren als klein chemisch afval bij de apotheek of stadswerf. Zo voorkom je dat ze via het afval ontsnappen in het grondwater.
  • Proberen je medicijngebruik te beperken als het niet echt nodig is. De sporen komen namelijk via je urine in het riool, en uiteindelijk in het grondwater en zo in de oceaan.
  • Jezelf informeren over de stoffen in medicijnen, en kiezen voor de minst schadelijke varianten.
  • Andere mensen (inclusief je kinderen) bewust maken van de invloed die zij hebben op de omgeving, en ze aanmoedigen zorgvuldiger om te gaan met hun medicijnen.
  • Organisaties steunen die zich bezighouden met het beperken van dit probleem (zoals het WNF).
  • Je democratische stem gebruiken.
  • Jezelf aanmelden als vrijwilliger bij een organisatie die dit probleem probeert te verhelpen.
  • Kiezen voor vlees afkomstig van dieren waarbij geen grote hoeveelheden anti-biotica en andere diergeneesmiddelen zijn toegediend.
  • Etc.

Zoals je ziet zijn er allerlei stappen die je kunt zetten. Stuk voor stuk kleine stappen, de één ingrijpender dan de ander, die ervoor zorgen dat jij onderdeel wordt van de oplossing.

Een dergelijke lijst kun je maken voor vrijwel ieder probleem rondom de gezondheid van onze planeet. Alle kleine aanpassingen in je leefwijze hebben uiteindelijk een grote impact. Bovendien blijft de positieve impact niet beperkt tot jouw persoonlijke inspanningen. Lees ook hoe je je ecologische voetafdruk verkleint in 3 stappen en hoe je je schuldgevoel omzet in actie.

Je invloed is groter dan je denkt

De veranderingen die jij in je eigen leven maakt hebben direct invloed op de omgeving. Die zonnepanelen op je dak beperken jouw belasting op de aarde vrijwel direct*, omdat er voor deze elektriciteit geen kolen worden verbrand. Je start met het scheiden van je afval, waardoor meer onderdelen kunnen worden hergebruikt enzovoort.

Toch gaat jouw positieve invloed verder. Hoe beter je geïnformeerd raakt, des te meer kennis je kunt delen met de mensen om je heen. Door je kennis in de praktijk te brengen fungeer je als voorbeeld voor de mensen om je heen. Laat anderen zien hoe makkelijk het is om overbodige milieuschade te voorkomen, en leg ze uit waarom dit zo belangrijk is.

Zodra je iemand hebt uitgelegd dat een enkele druppel olie tot wel een kubieke meter grondwater kan vervuilen, zal diegene voortaan veel voorzichtiger omspringen met olie. Als jij meer weet kun je meer delen, en meer mensen inspireren om bewuster te leven.

Als je drie mensen kunt inspireren om de kennis om te zetten in actie, heb je drie nieuwe voorbeelden gecreëerd. Mensen die op hun beurt hun kennis zullen delen, en op die manier meer mensen zullen inspireren.

Word onderdeel van de oplossing

Het is allemaal eigenlijk heel simpel. We hebben onze planeet nodig om te kunnen leven. Al het leven op aarde, inclusief de dieren, de bomen, de vissen en de bacteriën vormen samen een wonderlijk ecosysteem dat ons leven op aarde mogelijk maakt.

Op dit moment brengen we enorme schade toe aan deze wonderlijke ecosystemen en daarmee brengen we de mogelijkheid voor de Aarde om ons in leven te houden in gevaar. We willen blijven leven, dus doen we er goed aan om de aarde gezond te houden. Alleen op deze manier kunnen we toekomstige generaties een wenselijke toekomst bieden.

We dragen allemaal een stukje verantwoordelijkheid. Het maakt niet uit welke politieke overtuiging je hebt, het maakt niet uit of je wel of geen interesse hebt in natuur en milieu. Je hebt waarschijnlijk ook geen interesse in de belasting, en toch betaal je die. Je moet wel, het is niet vrijblijvend.

Ontken de problemen niet, denk niet dat je niets kunt doen. Laat je informeren en begin gewoon ergens. Iets is beter dan niets, en je zult merken dat je gaandeweg steeds meer mensen zult inspireren om hetzelfde te doen. Jouw keuze om in actie te komen is van grotere betekenis dan je nu kunt overzien, dus stap uit het probleem en word onderdeel van de oplossing! Weet je niet hoe? Laat je dan inspireren door ons gratis eBoek.

* Besef dat de productie van zonnepanelen ook energie, olie, metalen en kolen vereist. Je zonnepaneel is dus niet direct klimaatneutraal, maar levert wel direct een positieve bijdrage.

Lekker Simpel Groen Leven!

Laat je inspireren om je leven groener te maken op een leuke, praktische en verrassende manier.

Bezoek het zusje van soChicken Gewoon Lekker Groen, en download hier ons gratis eBoek Update je Planeet met 5 simpele stappen om de planeet te verrijken! Lees meer…


soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test