Artikel opslaan

1. Eet minder vlees voor snel resultaat

Wanneer de meeste mensen denken aan het verminderen van hun voetafdruk op de aarde, dan is overschakelen op groene energie één van de eerste gedachten die te binnen schiet. En hoewel het vergroenen van je energieconsumptie absoluut een belangrijke stap is, is het eten van minder vlees een veel beter startpunt.

De productie van vlees is één van de meest vervuilende grote productieprocessen op aarde. Achter dat ene biefstukje schuilt een enorme productieketen:

 • Het verbouwen, vervoeren en verwerken van veelal genetisch gemodificeerde gewassen tot veevoer. Deze gewassen worden verbouwd in landen als Brazilië waar regenwoud wordt gekapt of verbrand om plaats te maken voor grote velden vol met maïs en soja die vervolgens met schadelijke pesticiden wordt besproeid.
 • Verpakken en vervoeren van veevoer over de hele wereld met schepen en vrachtwagens.
 • Het laten groeien van dieren, vaak ondersteund met hormonen en preventief toedienen van anti-biotica die enorme hoeveelheden stront produceren vol met schadelijke broeikasgassen (zoals methaan).
 • Het verwerken van dieren tot vleesproducten.
 • Het verpakken, koelen, gekoeld transporteren over de hele wereld en afleveren aan supermarkten waar de producten gekoeld worden uitgestald.

Kun je begrijpen hoe vervuilend vlees eigenlijk is? En dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor vis en gevogelte. De manier waarop het eten van dieren op dit moment wordt georganiseerd is verre van duurzaam. Er worden enorme hoeveelheden energie verbruikt, bio-diversiteit wordt aangetast en er worden schadelijke stoffen in de omgeving geloodst.

Minder vlees eten verkleint je ecologische impact vrijwel direct. Bovendien is het gezond, voordelig en heel makkelijk:

 • Gebruik vlees niet langer als een hoofdonderdeel van je gerecht, maar eerder als smaakmaker (zoals spekjes door pasta of kipstukjes door een wokgerecht).
 • Kies af en toe voor een vleesvervanger.
 • Kies voor kleinere porties, bijvoorbeeld één kipfilet voor twee personen, en voeg meer groente toe aan je maaltijden.

Als je minder vlees eet houd je geld over, geld dat je kunt investeren in het verbeteren van de kwaliteit van het vlees dat je eet. Kies dus voor beter vlees voor je eigen gezondheid, voor de dieren en voor de planeet.

Het beste vlees is lokaal biologisch vlees, omdat vlees van een lokale boer nauwelijks hoeft worden vervoerd. De tweede beste keuze is biologisch vlees van de biologische slager of de supermarkt. De derde keus is scharrelvlees.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Consumeer bewuster

Het is ons consumptiegedrag dat ervoor zorgt dat ecosystemen wereldwijd instorten. Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen is het dus slim om bewust te consumeren. Dus kijk naast je vleesconsumptie ook kritisch naar alles wat je koopt en verbruikt.

 • Je doet de aarde alleen echt een plezier als je niet consumeert. Niets consumeren is niet mogelijk, maar al je geld uitgeven aan zogenaamd ‘groene producten’ is niet de oplossing. Het begint bij minder consumeren. Koop dus minder, verminder je drang naar materiële zaken. Lees ook: Waarom minder spullen gelukkig maakt – 6 redenen.
 • Probeer zoveel mogelijk producten te hergebruiken, weg te geven, te verkopen of te repareren. Veel producten kun je met een beetje creativiteit een tweede leven geven. Je kunt ook meer gebruik maken van tweedehands producten. Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats of bij de lokale kringloop. Zo bespaar je bovendien een heleboel geld waardoor je je huishouden veerkrachtiger kunt maken.
 • Groen leven gaat vaak samen met oud-Hollandse deugden als zuinigheid en spaarzaamheid. Wanneer je groen leeft houd je geld over, leef je gezonder en haal je minder chemicaliën in huis.
 • Zoek bij producten die je wel nieuw moet of wilt kopen naar de varianten die de planeet het minst belasten. Zoek naar lokaal, biologisch, ecologisch en let op de verpakkingen. Verkies bijvoorbeeld papier boven plastic. Laat je niet beetnemen door mooie stickers van fabrikanten. Die fles douchegel kan nog zo ‘ecologisch verantwoord’ zijn, die dikke plastic verpakking kan niet op tegen een stuk biologische zeep in een papieren wrapping.
 • Neem de tijd om jezelf stap voor stap te informeren. Je kunt niet alles in één keer weten. Blijf jezelf ontwikkelen, en pas je gewoontes stap voor stap aan.

Door bewuster te consumeren zet je jouw geld aan het werk om de wereld beter te maken. En in het proces leer je ontzettend veel over hoe onze complexe wereld in elkaar steekt, en welke producten nu echt dicht bij de natuur staan.

3. Gebruik groene stroom uit eigen land

Steeds als er ergens in Europa een hoeveelheid groene stroom wordt opgewekt, wordt er een licentie vrijgegeven. En deze groene stroom licenties worden vervolgens verhandeld op de stroommarkt.

Als jij overschakelt naar groene stroom, dan komt er gewoon dezelfde stroom uit je stopcontact. Wat er verandert is dat er in jouw naam groene stroom licenties worden aangeschaft. En aan de handel in deze licenties kunnen fabrikanten van groene stroom geld verdienen. Dus hoe meer vraag er komt naar deze groene stroom licenties, des te meer bedrijven groene stroom gaan produceren.

Tot zover de theorie. De praktijk leert ons namelijk dat er voorlopig nog meer dan genoeg groene stroom licenties zijn. De waterkrachtcentrales in Scandinavië produceren namelijk al tientallen jaren groene stroom. Hierdoor worden er zoveel licenties aangemaakt dat er voorlopig nog geen tekorten ontstaan, waardoor bedrijven niet worden gestimuleerd om nieuwe groene energiecentrales te bouwen.

Hoe kun jij dan een positieve bijdrage leveren? Door over te schakelen op groene stroom die voornamelijk wordt opgewekt door windenergie, zonne-energie en energie uit biomassa.

Er zijn lang niet zoveel windenergie licenties in omloop als waterenergie, dus jouw invloed is veel directer. Hoe weet je waar de energie van jouw leverancier vandaan komt? Simpel, iedere leverancier is verplicht deze informatie te tonen op haar website. Lees ook meer op de website van de Consumentenbond.

Wat zijn de beste opties? Eneco HollandseWind, Windunie en Greenchoice. Check hier welke groene aanbieders bij jou beschikbaar zijn, vergelijk de prijzen en stap direct over. Meer tips:

 • Maak je stroomverbruik inzichtelijk. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat te laten installeren (zoals Toon van Eneco) of door het bij te houden in deze iOS app. “What get’s measured get’s managed.” Zodra je weet wat je verbruikt kun je je stroomverbruik razendsnel terugdringen.
 • Kies voor groene stroom van je eigen dak! Investeer in zonnepanelen en maak je huishouden groener en veerkrachtiger!
soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test