Artikel opslaan

Wees een warm nest voor de mensen om je heen

‘Warme’ mensen zijn personen die veel liefde geven aan de mensen om hen heen. Ze geven liefde in de vorm van aandacht, de juiste woorden op het juiste moment, door altijd klaar te staan en door attent te zijn.

We schreven eerder al over het pebble effect van goede daden. Dit effect houdt in dat een klein gebaar van warmte een heel eind kan gaan. Jouw glimlach kan iemands dag, of zelfs een leven veranderen.

Door te werken aan de manier waarop je omgaat met de mensen om je heen kun je een positieve invloed hebben in talloze levens. Want voor het geval je nog niet bekend bent met ons favoriete gezegde:

“A joy shared is doubled. A sorrow shared is halved.”

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Mensen zijn het belangrijkst in je leven

Hoewel we ons vaak richten op andere zaken, zijn andere mensen uiteindelijk één van de belangrijkste dingen in ons leven. Het zijn de mensen waar je van houdt die je op de been houden.

In zekere zin zijn de relaties die je hebt het enige wat echt telt. Wanneer je aan het einde van je leven op je sterfbed ligt, dan zul je je niet langer druk maken om geld en je werk. Het draait uiteindelijk om de liefde van de mensen om je heen.

Bovendien is het wetenschappelijk aangetoond dat het hebben van goede relaties je levenslang gelukkiger maakt. Het is dus slim om te investeren in familiebanden en vriendschappen. Wees een warm mens, en ontvang oneindig veel liefde terug.

De onderstaande tips helpen je op weg om een warmer mens te worden.

1. Luister met je volle aandacht

Mensen willen gehoord worden. Iedereen wil zijn verhaal met iemand delen. Of die persoon nu enthousiast is omdat hij een nieuwe baan heeft gekregen, of juist verdrietig is vanwege persoonlijke problemen. Mensen willen hun hart kunnen luchten, en hebben dus van tijd tot tijd een luisterend oor nodig.

Wees er voor de mensen om je heen als ze het nodig hebben. Vraag ze naar hun problemen en laat ze tegen je praten. Vel geen oordelen, ga niet in de aanval en dring je mening niet op. Geef jouw advies alleen als erom gevraagd wordt.

Door oprecht naar iemand te luisteren laat je die persoon merken dat hij het waard is om gehoord te worden, en dat geeft diegene een speciaal gevoel.

2. Maak tijd voor mensen

Ergens geen tijd voor hebben bestaat niet. Je hebt overal tijd voor, het is alleen de vraag waar je prioriteiten liggen. Als je in relaties wilt investeren zul je tijd vrij moeten maken.

Vind je het moeilijk om tijd vrij te maken omdat je het druk hebt? Probeer dan steeds een nieuwe afspraak te maken wanneer je met iemand hebt afgesproken. Of probeer meerdere mensen in één keer te ontmoeten op bijvoorbeeld verjaardagen.

Doe je best om de mensen van wie je houdt regelmatig te zien. Hierdoor verdiep je de relaties die je hebt, waardoor ze nog meer waard worden.

3. Wees attent op wat mensen nodig hebben

Help mensen te krijgen wat ze willen. Wanneer iemand op zoek is naar een baan, houd dan je ogen open voor kansen. Zoekt iemand naar witte vaasjes voor een speciaal project? Neem dan eens een vaas mee als je er eentje tegenkomt.

Als je het moeilijk vindt om dit soort zaken te onthouden van mensen, dan kun je overwegen om het ergens op te schrijven. Het is een ontzettend warm en attent gebaar als je laat blijken dat je aan iemand hebt gedacht, en diegene ook wilt helpen. Hierdoor gaat de ander zich speciaal voelen.

4. Wees op de hoogte van andersmans leven

Onthoud wanneer mensen in je omgeving (voor hun) belangrijke dingen meemaken. Je nicht die een operatie moet ondergaan, je broer die zijn eerste werkdag heeft, je ouders die een weekend weg gaan, de verjaardag van de dochter van je collega.

Schrijf deze zaken in je agenda zodra je ervan hoort. Wanneer het zover is kun je eenvoudig even iets van je laten horen. Stuur een kaartje, stuur een mailtje of een smsje. Lees voor meer tips: Zo Word je een Attenter Persoon: 6 Tips!.

5. Stop met roddelen en negatief praten

Je wilt ervoor zorgen dat anderen energie van jou krijgen, niet dat jij juist de energie uit hen zuigt. Stop daarom met zeuren, klagen en roddelen. Want door te zeuren zuig je de levenslust uit de mensen om je heen. Richt je op het positieve en laat andere mensen in hun waarde.

Hoe lekker het ook kan voelen om even flink te roddelen, het maakt jou geen prettiger persoon. Want mensen zullen zich afvragen of jij ook zo over hen praat achter hun rug om. Doe je best om eerlijk en puur te zijn. Probeer jezelf niet beter te voelen ten koste van andere mensen. Leef op eigen kracht. Lees ook Stoppen met Zeuren.

6. Stel je huis open

Je huis zegt veel over je. Zorg ervoor dat je huis een warme en gezellige plek is waar niet alleen jij, maar ook al je bezoekers zich op hun gemak voelen. Stel je huis open voor je vrienden en familie.

Doe niet moeilijk over spontane bezoeken en doe altijd je best om het even gezellig te maken zodra er bezoek is. Een muziekje en wat kaarslicht doen wonderen. Het is ook slim om de televisie uit te schakelen zodra er visite komt. Dat zorgt ervoor dat je echt aandacht voor elkaar hebt, in plaats van dat mensen de tv met een half oog in de gaten houden.

7. Deel waar jij van geniet

Deel met de mensen van wie je houdt. Deel je muziek, je eten, je recepten, je talenten en ga zo maar door. Door de mooie dingen in het leven te delen met anderen verspreid je meer geluk en liefde.

Bovendien worden mensen die veel geven vaak beloond. Andere mensen zullen zaken met jou gaan delen. Dit kunnen spullen zijn, maar ook liefde, aandacht, tijd en ga zo maar door. Lees ook Leven met de Wet van Geven en Ontvangen.

Meer lezen over het opbouwen van goede relaties?

In het onderstaande boek leer je meer over de kunst van het omgaan met mensen. Je leert hoe je mensen een goed gevoel kunt geven, en ervoor kunt zorgen dat jij een positieve invloed bent in het leven van anderen.

 

Zo maakt u vrienden en goede relaties
Zo maakt u vrienden en goede relaties
Dale Carnegie

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test