Artikel opslaan

1. Stel je probleem vast

Waarom voel je je depri? Is er een directe aanleiding die je kunt aanwijzen? Of heeft het te maken met een samenloop van omstandigheden? Probeer de ellende eens van je af te schrijven. Misschien kom je erachter dat het gaat om allemaal kleine dingetjes samen die eigenlijk helemaal niet zo erg zijn.

Probeer te achterhalen wat je probleem is. Zodra je weet waarom je je down voelt kun je er namelijk beter mee omgaan. Je kunt dan een oplossing zoeken voor een probleem of bepaalde zaken juist vermijden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Bel een vriend of vriendin

Sociaal contact is één van de beste medicijnen tegen een rotgevoel. Je vrienden heb je juist nodig op het moment dat je gewoon even lekker wilt kunnen klagen over het leven. Ga samen wandelen in de natuur en doe je verhaal, je zult zien dat je je al snel beter voelt.

Wil je het gedoe van de dag juist even van je afschudden? Ga dan lekker uit eten, pak een filmpje of ga gezellig shoppen. Even afleiding zoeken kan soms wonderen doen.

3. Ga sporten

Soms kan het helpen om even lichamelijk lekker los te komen. Ga even een uurtje sporten, ook al heb je er absoluut geen zin in. Duw jezelf door die deur heen en ga naar de sportschool in de wetenschap dat je je na afloop beter zult voelen.

Kies een sport waarbij je constant beweegt, zoals hardlopen, cardiotraining, skaten, fietsen etc. Hierbij komen er snel allerlei hormonen vrij in je hersenen die je juist een gelukkig gevoel geven. Een halfuur matige inspanning is genoeg.

Daar komt bij dat je je lekker voelt in een gezond en moe lichaam! Je kunt even de stress loslaten en even helemaal tot rust komen.

4. Troost jezelf met lekker eten

Misschien is dit niet één van de beste adviezen als je op de lijn probeert te letten, maar lekker eten kan écht helpen als steuntje wanneer je je rot voelt. Uiteraard is dit geen oplossing wanneer je je langere tijd slecht voelt. Maar na een vervelende dag op je werk kunnen een paar blokjes chocolade of een lekker wijntje echt wonderen doen voor je gemoedstoestand!

5. Ga even slapen

Moeheid is voor veel mensen een reden om kribbig en chagrijnig te worden. Doe een dutje en word wakker met een compleet ander humeur! Als je moe bent word je prikkelbaar en voel je je snel aangevallen. Bovendien kun je de neiging hebben om alles op jezelf te betrekken en je hierdoor rot te voelen. Rust even lekker uit en ga dan met opgeheven hoofd en een lach op je gezicht de rest van de dag tegemoet!

6. Ruim je leven op

Als je je down voelt kan het helpen om eens lekker wat op te ruimen of iets schoon te maken. Tijdens het opruimen kun je even je gedachten laten varen en je alleen bezighouden met die kast of die lade.

Ook het schoonmaken van je huis kan bevredigend werken. Je kunt je even helemaal bezighouden met iets waarbij je niet echt na hoeft te denken, en als je klaar bent kun je heerlijk vertoeven in een fris huis. Veel mensen worden daar heel blij van, jij ook?

7. Trek je even terug

Neem even wat tijd voor jezelf om je humeur weer in balans te krijgen. Je kunt even een boek gaan lezen, een spelletje gaan spelen of gewoon op je gemak een uurtje genieten van de zon. Soms voel je je gewoon even lekkerder zonder andere mensen om je heen.

8. Kies voor een positieve houding

Wist je dat je met jezelf kunt overleggen? Wanneer je chagrijnig bent is dit voor een groot deel een keuze. Je kunt namelijk tegen jezelf zeggen: “Nou kom, doe niet zo stom, probeer het positief te zien.”

Door te kiezen voor een positieve houding kun je je stemming in één keer omdraaien. Vaak kies je er echter voor om gewoon depri te blijven omdat dat makkelijker is. Even je stemming omdraaien vergt namelijk wel wat psychische energie en kracht. Toch kun je zelf kiezen hoe je je wilt voelen en kun je je stemming vrij snel veranderen zonder hulpmiddelen.

9. Geef jezelf de ruimte om chagrijnig te zijn

Heb je geen zin om dingen te ondernemen? Wil je helemaal niet vrolijk worden? Geef jezelf dan gewoon de ruimte om je te voelen zoals je je voelt. Accepteer je bui, voel de emoties en geef jezelf de ruimte om je emoties te uiten.

Dit is niet altijd de leukste aanpak voor collega’s en huisgenoten, maar het luchten van je emoties kan juist helpen weer in een goede stemming te komen.

Leer je humeur zelf te beïnvloeden

Wil je leren hoe je je humeur zelf kunt sturen zodat je vaker blij kunt zijn? Lees dan het onderstaande boek en ontdek hoe je je leven kunt veranderen door anders gebruik te maken van je brein.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test