“Be happy for this moment.
This moment is your life.”
Omar Khayyam
Waardering voor wat we hadden
Als de corona lockdowns één ding duidelijk maken dan is het wel dit: we hadden het goed voor 2020 en we beseften het niet eens.
Terwijl ik dit schrijf (december 2021) zitten we weken diep in een winterse lockdown. Niemand wordt er blij van – althans, dat is de gangbare gedachte. Want laten we wel zijn: gezellig is anders.
Maar tegelijkertijd worden we ook herinnerd aan de enorme veerkracht waar we als mensen over beschikken. Want hoewel de situatie zwaar, uitzichtloos en voor de meeste mensen vooral dodelijk saai aanvoelt: we lijken er ook aan te wennen.
Tuurlijk, sommige dingen wennen nooit. Zoals je dierbaren niet knuffelen, niet samenzijn met een groep fijne mensen, geen toevallige ontmoetingen en het missen van de eenvoud van het leven vóór corona.
Maar aan de andere kant wennen een hoop dingen wel. De supermarkt checklist is inmiddels routine geworden (Mandje gepakt? Mondkapje op? Handen gesanitized? Mandje teruggebracht?), we doen ons best om afstand te houden, we vinden manieren om onze sociale behoeften te vervullen binnen de adviezen, we gaan weer door de teststraat als we een loopneus krijgen.
Alles went, ook een groot deel van deze corona ellende. En toen ik dit voor mezelf realiseerde, besefte ik wat een enorme levensles we uit deze gewenning kunnen halen.
Gelukkig zijn in coronatijd
Ik realiseerde me het volgende: als het me lukt om in deze moeilijke situatie gelukkig te zijn, dan kan ik het in vrijwel élke situatie.
Als het ons lukt om gelukkig te zijn temidden van al deze maatregelen, ongezelligheid en beperkingen – dan kunnen we het zéker wanneer we weer feestjes kunnen geven, uit eten kunnen, naar het buitenland kunnen (al is het maar de Ardennen!) en de supermarkt kunnen bezoeken zonder checklist in ons hoofd.
Zie het zo: we bevinden ons nu in een unieke situatie om onze geluksvaardigheden te trainen. Onze omgeving en het gedrag dat van ons verwacht wordt geeft aanleiding tot verminderde blijdschap. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, kunnen we deze situatie gebruiken om ons zelfs nu gelukkig te voelen.
De vaardigheden die we onszelf nu aanleren kunnen we meenemen in de rest van ons leven.
Waar vind je geluk echt?
Er is maar één plek waar je geluk daadwerkelijk kunt vinden. Maar er is ook een manier om jezelf dusdanig bezig te houden dat het lijkt alsof je geluk ervaart. En dat is precies wat we bijna allemaal doen, inclusief ikzelf.
Dan voelen we ons minder blij, en dat voelt oncomfortabel. Dus zoeken we een uitweg uit dit gevoel: we gaan uit eten. Deze ervaring leidt ons af, geeft ons een goed gevoel en maakt ons even blij. Maar vroeg of laat bekruipt dat oncomfortabele gevoel ons opnieuw.
Geen probleem: we gaan naar de bioscoop, of shoppen, of naar een pretpark.
Normaal gesproken zijn we omgeven door mogelijkheden om onszelf af te leiden van onze oncomfortabele gevoelens. Zo kunnen we blijven rennen, blijven vluchten. Het voorkomt dat we ons naar voelen. Tegelijkertijd is het als dweilen met de kraan open: je kunt niet eindeloos blijven wegrennen.
Uiteindelijk komt er een keer een situatie dat je die oncomfortabele gevoelens onder ogen moet zien. Dat je er iets mee ‘moet’. En voor veel mensen is die tijd precies nu, op het moment dat onze copingmechanismen van ons af worden genomen.
Hoe maak je het beter?
Authentiek geluk – een gevoel van overlopende blijdschap en liefde – ervaar je door het in jezelf te cultiveren. Je kunt geluk in jezelf vinden, elke dag opnieuw – ook als de externe omstandigheden verre van optimaal zijn.
Maar wat moet je cultiveren? Dit zijn vier dingen die ik belangrijk vind:
- Acceptatie van jezelf, je oncomfortabele gevoelens en je leven zoals het op dit moment is;
- Dankbaarheid voor de mooie dingen in je leven;
- Mindfulness, het vermogen om de momenten in je leven bewust te ervaren en minder in je hoofd te leven;
- Positief denken over jezelf en de situaties in je leven.
Door deze vier eigenschappen in jezelf te cultiveren kun je steeds meer geluk in jezelf vinden.
Hoe je dit kunt toepassen
Bijvoorbeeld: je bevindt je in een lockdown. Het is niet wat je zelf zou kiezen, maar je beseft dat het buiten jouw controle ligt. Je accepteert de situatie. Je accepteert dat je leven momenteel minder ‘leuk’ is en vindt daarmee rust.
Wanneer je wordt geconfronteerd met onaangename gevoelens, zoals stress, angst, verdriet, woede of teleurstelling besluit je ze niet weg te drukken. Je ervaart het gevoel bewust en laat ‘het vuurtje uitbranden’. Hiermee vergroot je je innerlijke vrijheid.
Je verplaatst je aandacht naar de mooie dingen in je dag. Je voelt dankbaarheid omdat je nog gezond bent, voor een fijn moment met je kind, voor je woning, een lekkere maaltijd, een gezellig moment met vrienden. Je beoefent dankbaarheid op een dagelijkse basis, en je merkt dat je dag meer glans krijgt. Hoe simpel en ‘saai’ die momenten ook lijken.
Verder neem je momenten om bewust mindfulness te beoefenen. Misschien ga je af en toe zitten om te mediteren, of gebruik je het vele handenwassen als een herinnering om terug in het moment te komen. Je realiseert je dat de problemen alleen bestaan in je gedachten. ‘Saaiheid’ is een concept in je hoofd, geen onderdeel van de realiteit. Vanuit mindfulness zie je dat een moment gewoon ‘is’, en dat je gedachten er labels op plakken (zie ook mijn boek).
Tot slot cultiveer je positieve gedachten. Je realiseert je dat je brein – nét als je lichaam – alleen gezond blijft als je het vult met gezonde voeding. Je doseert je nieuwsconsumptie en social media gebruik. Je realiseert je dat je prima een goed leven kunt hebben als je niet op de hoogte bent van iedere ontwikkeling.
In plaats van te balen van de situatie, besluit je om er het beste van te maken. Je verwacht minder en geniet meer.
Je stelt jezelf deze vraag: ”Stel dat deze maatregelen voor de rest van mijn leven zo blijven, wat zou ik dan kunnen doen om tóch een goed leven te hebben?”
Elke versoepeling voelt op deze manier als een enorm geschenk waar je je onwijs dankbaar voor kunt voelen.
En laten we eerlijk zijn, het is nooit anders geweest. Want hoewel we het aan de lopende band negeren: het leven is een wonder. We vinden het normaal dat we gaan slapen en weer wakker worden, terwijl we alle reden hebben om ons intens dankbaar te voelen dat we weer een nieuwe dag hebben gekregen.
Gelukkig zijn in lockdown is mogelijk. En zonder de ‘afleidingen’ van het normale leven krijgen we een unieke mogelijkheid om deze vaardigheden te trainen. Daarmee negeer je niet hoeveel ellende er om je heen is. Je neemt je verantwoordelijkheid om het beste te maken van een uitdagende situatie.
Want als je dan toch thuis moet blijven, dan kun je net zo goed thuis zitten met een gevoel van blijdschap – toch?
Echt geluk vinden in jezelf
Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.
Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.
Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.
Reacties
Natuurlijk is er veel narigheid in deze tijd, veel (langdurig) ziek, hoog sterfte cijfer, financiële strop voor bedrijven etc. Voor mij persoonlijk is het precies zoals je in het artikel schrijft. Tijd voor reflectie, constateren dat ik wel heel oppervlakkig leefde en dat op dit moment mijn (beperkte) relaties verdiepen en dat geeft een heel fijn en tevreden gevoel. Ja het is jammer geen koffie te kunnen drinken tijdens een wandeling, zelf voor koffie (met lekkers!) zorgen heeft ook zijn charme.
Ontzettend fijn artikel! Precies hoe het is en mooi om hieraan herinnerd te worden soms. Situaties zijn maar situaties. Je bepaald zelf hoe je de situatie invult. Je bepaald zelf je leven en dus ook zelf of je er een feestje van maakt! Zo ook in deze gekke tijd..
Goedemorgen Jelle, ik vind het altijd heel fijn om een nieuwe week te beginnen met een nieuw interessant artikel van jou. Dank! Het zorgt voor mij zeker voor een stukje geluk in Corona tijd.
Als ik het weer eens zwaar heb met thuiswerken, herhaal ik de quote die langskwam op LinkedIn:
Wat is het positieve van thuiswerken?
1. Je hebt werk
2. Je hebt een thuis
Het helpt mij om dankbaar te zijn voor wat er wél is
Ik kan niet zeggen dat ik (on)gelukkiger ben nu dan anders, ik word wél meer geconfronteerd met mijn gevoelens natuurlijk omdat er amper afleiding is.
Daarnaast zorgt de lockdown bij mij voor een gevoel van “sleur”, elke dag is hetzelfde behalve dat je soms werkt en soms niet.. ik heb twee honden en wandel dus al 11 jaar zo goed als dagelijks, doordat dat het enige is dat we nu mogen doen heb ik helemaal geen zin meer in de dagelijkse wandelingen.. en dat vind ik jammer. Het feit dat je ipv 3 personen 20 personen of meer tegen komt vind ik ook minder fijn (hondjes kort houden, alert blijven, etc soms een beetje smalltalk als het écht niet anders kan OF als ik er zin in heb). Maar eigenlijk ben ik mentaal een beetje in een “pauze-stand” gegaan, niet dat dat slecht is, maar ik ben deze periode eigenlijk gewoon aan het ondergaan.. ik word een beetje meer geleefd nu dan dat ik “leef” en ik ga met de flow.. Het is bijna zoals toen we dit huis kochten (of voordien mijn appartement) en je weet dat je over 4-5 maanden pas kan verhuizen.. dat is ook 4 maanden go with the flow en wachten op een bepaald moment. Ik ben het (zoals bijna iedereen denk ik) inmiddels écht zo beu, maar ik onderga het én kijk uit naar de dag dat het meeste terug “normaal is”
ps: wij hebben zelfs zonder nadenken of gevoelens ons huwelijksfeest van juli 2021 laten verplaatsen naar 2022.. beter zo; we hadden totaal geen plezier in de organisatie omdat het aan een zijden draadje hing dat het door kon gaan
Dankjewel voor weer een fijn artikel ! Ik gebruik vaak een Engelse spreuk als het wat minder goed gaat :hoe we spend our days is, of course, how we spend our lives. Eigenlijk precies wat in jouw artikel staat. Met vriendelijke groeten, Leny.
Dankjewel weer voor je fijne artikel, altijd een fijne start van de week met positieve gedachten. :)
Lieve groetjes
Bedankt voor je goede artikel! Mag ik je wat vragen? Hoe zorg je ervoor, dat als je uitgeput bent, tijdens deze lockdown, je toch blijdschap of geluk kunt ervaren (ik heb drie kleine kinderen en ben ze thuis aan het lesgeven nu de school en het kinderdagverblijf dicht is en werk parttime; nu netjes thuis en om de schema’s van de kinderen heen. Mijn man werkt in de voedingbranche en moet aanwezig zijn op zijn werk. Ik doe mijn best om de kleine mooie momenten met bijvoorbeeld de kinderen te blijven zien, maar ik merk dat, omdat ik zo moe ben, het moeilijker voor me is om blij te zijn.) Heb je hiervoor misschien een goede tip of houvast voor me om toch blij te zijn? Vriendelijke groetjes Monique
Hi Jelle,
Ik wilde eigenlijk een reactie plaatsen als in: “niet iedereen vind de lockdown vreselijk”
Maar ik zie al veel positieve reacties, wat leuk!
Ik zelf moet eerlijk zeggen, ik geniet van dit leven.
Ik mag van geluk spreken dat ik heel soms nog wel voor werk op pad mag, maar ook dat ik nog werk heb!
Ik heb meer/beter ritme dan voor lockdown 1!
Ik vloog de hele dag van hot naar her, creatief omgaan met eten en afspraken maken.
Nu werk ik grotendeels vanuit huis: eigen eten! Eigen wc! Als ik half uurtje over heb: lekker thuis bezig met iets ipv tijdvullen in een winkel.
Ik besef wel dat ik in een hele goede situatie zit (geen kleine kinderen om me heen, partner die wel op werk mort verschijnen)
Maar ik geniet er echt van!
Als wij eten bestellen dan dek ik soms de tafel alsof het een echt restaurant is met kaarsjes en een muziekje, voor ons werkt dit echt om even goed de tijd voor elkaar te nemen!
Zet m op aan alle mensen die het wel moeilijk hebben met alle aanpassingen,
Dikke knuffel!
Wat heb je toch een positieve insteek weer. Ik voel mezelf eigenlijk meer gelukkig dan ongelukkig in deze lockdown, hoewel dat zeker niet het geval was. Begin deze maand had ik echt last van slapeloosheid en depressie. Wat ik geleerd heb is dat ik de regie vooral in eigenhand moet nemen, waar ik kan. Met werk en schoolgaande kinderen thuis is het leven voor mij alles behalve een sleur of saai. De uitdaging is gigantisch. En vooral mijn jongste komt nu echt ernstig te kort. Verveling, nauwelijks buiten kunnen spelen, of samen met kinderen spelen, alleen maar achter een scherm. Hoe groot de uitdagingen zijn voor ons volwassenen, voor de snelle ontwikkeling van het kinderbrein is dit een ernstige situatie. Acceptatie en dankbaarheid zijn mooi. Maar soms is ergens voor vechten ook goed! Onze kinderen zijn het waard.
Deze bewust wording had ik al voor Corona tijd. Zelfs met belevingen en ervaring die het zelfde waren als voor Corona. Al is die beleving en hoe het voelt voor ieder individu anders.
Elke dag is een kans om nieuwe dingen te leren. Wat heb jij vandaag geleerd?
Voor Covid 19 zat ik al in mijn eigen Lockdown door mijn Burn-out.
Terwijl eind Augustus weinig mensen Corona hadden, zaten wij ( man, zoon en ik) in isolatie want wij hadden wel Corona. Ik was drie weken flink ziek. Nu in Jan ben ik weer thuis en in mijn bubbel, vanwege een netvliesloslating aan mijn re oog. Ik ben geopereerd en zie ( nog ) niets rechts .
Maar ik heb zoveel geleerd het afgelopen jaar. Ik voel me dankbaar, positief, en hoopvol. Het wordt weer Lente en lichter. Dankzij meditatie, skippen van al te veel negatieve informatie , naar buiten gaan, en kiezen voor mensen zoals Jelle, weet ik dat het geluk in mij is. Het komt weer goed! Dank je Jelle
Wees positief, al is dat soms moeilijk. Ik heb een chronische depressie en weet hoe het is om je ongelukkig te voelen. Maar door deze lockdown zie ik dat ik van kleine dingen al blij wordt. Een kopje thee drinken met mijn moeder( ik woon bij haar) . De gezellige praatjes die we soms hebben. Een lekkere warme douche voor het slapen. Een wandeling door de natuur. Van deze dingen kan ik nu echt genieten. Maar ik weet hoe moeilijk het voor sommige mensen kan zijn. Ik heb met de negatieve gevoelens leren omgaan door mindfulness en meditatie. Bedankt weer Jelle!
Lieve Jelle, het is zo waar wat je schrijft! Deze tijd geeft heel bijzondere mogelijkheden zoals rust en tijd. Mede dankzij je boek “Leven met wind mee” en de Insight Timer app lukt het nu al 3 maanden om dagelijks te mediteren en bidden, zelfs tot 3x per dag. Dank je voor je mooie boek!!! Ook lekker bezig met de bijbehorende cursus. En ik heb ontdekt dat ik meditatie coach wil worden. Er zijn zoveel fijne mogelijkheden om je te ontwikkelen, juist nu, zonder alle leuke “afleiding”. Bedankt voor je niet aflatende positieve en stimulerende input. Ik ben blij met je! 💚 Liefs en alle goeds voor iedereen in deze tijd. Hou vol en heb lief 🙂❤
Dank je wel!!!!!
door jou is mijn derde oog geopend, alles is nu zo duidelijk.
alles leeft en ik voel verbonden met alles om mijn heen.
het is tijd dat ik mijn spirituele vorm en accepteer
ik dank u voor jouw column en alles wat jouw wijsheid heeft gebracht in deze moeilijke tijd.
Ik wacht op u tot de volgende lockdown.
Wakker worden en ervaren dat je kunt zien, uit bed stappen en je benen kunnen gebruiken, ontbijten omdat er voedsel en drinken aanwezig is, informatie opnemen en nadenken omdat er tijd is om te lezen en te mijmeren, een vogel in je tuin, de tuin zelf: niet iedereen heeft dit geluk en dat geldt voor zoveel. Een dak boven je hoofd, een warme slaapplek, voorraad, een lief gebaar, er is teveel om op te noemen, je moet het alleen kunnen zien. Er is zoveel dat vanzelfsprekend lijkt, maar de waarheid is dat niets vanzelfsprekend is en dat is ook het wonder van het leven: zien met het hart.
Hoi Jelle,
Superbedankt voor je fijne inzichten en wat een positiviteit weer! Rust en tijd ervaren en dichtbij jezelf blijven is ook fijn om te ervaren, we zijn allen energie en verbonden met elkaar… Wat we niet moeten vergeten is dat we ons best eens down mogen voelen over de hele situatie en we hoeven ons ook niet overal bij neer te leggen, omdat er heel veel dingen niet kloppen en daar mogen we ook best voor vechten, vooral onze kids zijn de toekomst… Maar door jullie positieve gedachten en insteek is het gemakkelijker om met de hele situatie om te gaan en dan waardeer je het leven wel steeds meer want alles leek zo vanzelfsprekend… Liefde voor jezelf en je naasten is het belangrijkste wat er is en koester dat vooral !!
lieve warme groet van mij..