Artikel opslaan

“Wat maakt het uit als ik je nooit meer zie?
Jij hebt kleur aan mijn dag gegeven.
En daar is het ook bij gebleven,
en iets anders verwachten we ook niet.”

Paul de Leeuw in Une Belle Histoire (Spotify)

Niets is permanent

Wij mensen bekijken de wereld vanuit ons eigen perspectief, vanuit onze eigen tijdsperceptie. Een jaar is voor ons een lange tijd, dus wanneer iets al enkele jaren in ons leven is dan krijgen we het gevoel dat dit er altijd zal zijn.

Maar niets is voor altijd. Niets is permanent.
Alles in onze wereld is per definitie tijdelijk.

Er zal een tijd komen dat jij er niet meer zal zijn. Ooit zullen alle mensen die jij kent niet meer bestaan, zal je huis verdwenen zijn, zullen er geen vogels en bomen meer zijn. Er zal geen aarde meer zijn en zelfs de zon zal vergaan. Wat we ook doen, wat we ook opbouwen, op een dag zal het weg zijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hechten aan dingen die vervliegen

Word je een beetje gedeprimeerd van deze gedachte? Laat het dan even rustig op je inwerken. De tijdelijkheid van alles is namelijk niet goed of slecht, het is wat het is. Het is een onderdeel van het leven, en we kunnen zelf kiezen hoe we er mee omgaan: accepteren of negeren.

Wie de vergankelijkheid van het leven probeert te negeren zal vroeg of laat worden geconfronteerd met dat wat is, en dat zal pijn doen. Je hebt je dan namelijk gehecht aan dingen die tijdelijker zijn dan jij, en dus zul je ze gedwongen moeten loslaten.

Of dit nu gaat om spullen, een huis, de regering of je partner. Dingen veranderen, dingen verdwijnen, en daar kun je vaak niets aan veranderen.

Het leven is als een warme zonnestraal. Op een bepaald moment is het er, en op een bepaald moment is het er niet meer. Je kunt proberen om je vast te houden aan de zonnestraal, om hem te bewaren of om te voorkomen dat hij verdwijnt. Maar ongeacht jouw handelingen, de zonnestraal zal verdwijnen en dat zul je hoe dan ook moeten accepteren.

Probeer de wereld los te laten

Door je te hechten aan dingen die tijdelijk zijn zul je pijn ervaren. Je kunt het licht van de zon niet opslaan in een potje, het zal door je vingers glippen.

Het enige wat je kunt doen, is het licht van de zon ervaren en er zo veel mogelijk van genieten, in de wetenschap dat het er ooit niet meer zal zijn. Je kunt met volle teugen van het leven genieten en tegelijkertijd accepteren dat alles waarvan je zo geniet slechts tijdelijk is.

Zodra je écht inziet dat alles tijdelijk is verandert je leven. Je focus zal verschuiven van verwachten naar ervaren. Je ervaart ieder moment, en beschouwt het als een geschenk. Je geniet van ieder moment, van alles wat is, en je hebt geen verwachtingen over de toekomst. Je laat de wereld los, en daardoor ben je helemaal vrij.

Acceptatie in het dagelijks leven

Dit proces van acceptatie van de tijdelijkheid van alles wordt in het boeddhisme ‘verlichting’ genoemd. Je beseft dat alles tijdelijk is, en dat alles één is.

En dat is allemaal mooi, maar hoe pas je dit nu toe in je leven? Hoe kun je beginnen met loslaten, en starten met ervaren? Zoals we in ons eerdere artikel Vergeet Niet te Genieten van je Leven schreven, is het de kunst om je best te doen om van ieder moment te genieten.

Je leven is tijdelijk, je huidige situatie is tijdelijk, je problemen zijn tijdelijk en alles en iedereen om je heen ziet zullen er niet voor altijd zijn. Geniet er dus van nu het nog kan. Neem het leven niet voor lief, niets is vanzelfsprekend.

Leef in het moment, ervaar ieder moment, en geniet van ieder moment. Net als zonnestralen zijn gouden momenten niet te vangen, je kunt ze alleen ervaren en ervan genieten zolang als het duurt.

Meer tips om vrij door het leven te gaan

Wil je meer inspiratie? Het onderstaande boekje helpt je op een simpele manier meer grip te krijgen op deze inzichten, en legt je uit hoe je ze verder kunt toepassen in het dagelijks leven.

Het boekje is praktisch, leuk geschreven en erg toegankelijk. Het legt je stap voor stap uit hoe je de essentie uit de boeddhistische leer haalt en deze in je eigen leven toepast.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test