Zorgen dat het vóór je werkt, niet andersom

Mijn leven vindt plaats op het brandpunt tussen de zachte wereld van persoonlijke groei en de uitbundige en afleidende wereld van technologie.

Ik ben dol op technologie. En ik ben er sterk van overtuigd dat goed ontworpen technologie, ingezet op de juiste manier met de juiste intenties zorgt voor een enorme toename in levenskwaliteit.

Mijn focus ligt altijd hier: zorg dat de technologie voor jou werkt, en niet andersom.

Op mijn Instagram krijg ik regelmatig vragen over hoe mijn smartwatch in mijn leven past. Het leek me leuk om het eens op een rijtje te zetten. Want kan zo’n computer om je pols je leven een beetje leuker maken?

Welke smartwatch heb ik?

Apple WatchOp dit moment (2022) draag ik de Apple Watch Series 4 44mm spacegrijs. Ik ben hier onwijs tevreden mee.

Ik gebruik mijn watch voornamelijk om mijn leven te stroomlijnen en me vooruit te helpen richting mijn doelen. Om die reden heb ik bijna alle notificaties uitgeschakeld. Zo zorg ik ervoor dat het voor mij niet afleidend maar juist stimulerend werkt.

Een smartwatch is daarnaast niet voor iedereen. Als je – net als ik – dol bent op technologie kan het je leven leuker maken. Maar er is ook een hoop te zeggen voor een leven zónder smartwatch.

Ik hou hem voorlopig nog even om, en dit zijn de redenen waarom.

1. Ik beweeg meer en hij helpt me afvallen

De Apple Watch is erg goed in het bijhouden van beweging en het aantal verbrande calorieën. Elke dag krijg ik drie ringen te zien.

 1. Een blauwe ring, die me motiveert om regelmatig even te gaan staan.
 2. Een groene ring, die me motiveert om minimaal 30 minuten per dag stevig te bewegen.
 3. Een rode ring, met een dagelijks calorie doel dat je wilt verbranden.

Ik ben gek op kleine, dagelijkse doelen. Ik heb mijn rode ring ingesteld op 700 calorieën per dag. En dankzij de slimme notificaties haal ik dit doel bijna iedere dag.

Alle data wordt weggeschreven in het versleutelde Health platform op mijn iPhone, waardoor ik de gegevens weer kan gebruiken op andere plekken. Dit geldt ook voor mijn hartslag door de dag heen (om de paar minuten wordt het gemeten) en alle ECG’s die ik maak op mijn Watch.

Nu ik werk aan fitter worden en afvallen houd regelmatig mijn eetpatroon bij via Cronometer. Cronometer leest vervolgens mijn verbrande calorieën uit Health waardoor ik exact weet hoeveel ik die dag nog mag eten om mijn doelen te halen. Dit maakt afvallen een stuk makkelijker voor me.

Tip voor betere resultaten: Zorg dat je gewicht, lengte en geslacht correct staan ingesteld in Health op je iPhone voor de beste meetresultaten. Wandel minimaal 20 minuten met je Watch om hem te kalibreren. Hij zal vanaf daar doorlopend kalibreren voor de beste resultaten. Het aantal verbrandde calorieën is gebaseerd op een algoritme en is nooit volledig accuraat, dus houd daar rekening mee in je plannen.

2. Ik voel me frisser na een dag werken

Omdat m’n Watch me motiveert om elk uur even een minuutje te bewegen, word ik minder brak van werken achter mijn laptop.

Ik heb nogal de neiging om super gefocust te werken, waardoor ik urenlang op mijn billen zit. Onderzoek toont aan dat te lang achter elkaar zitten kan leiden tot nare aandoeningen. M’n Watch helpt me hier op een vriendelijke manier mee omgaan.

3. Ik heb meer inzicht in mijn workouts

Als ik een rondje ga hardlopen of een uur ga sporten in de sportschool zie ik precies hoe het is gegaan. Tempo, hartslag, afstand, route – alles wordt perfect bijgehouden. Alle workouts zijn vervolgens uit te lezen op de iPhone.

Dit systeem helpt me ook om gemotiveerd te blijven, omdat vrijwel al mijn dierbaren en goede vrienden er ook een dragen. We krijgen notificaties wanneer iemand een workout voltooid heeft, en we kunnen elkaar motiverende berichtjes sturen.

4. Ik kan de deur uit zonder portemonnee

Sinds 2019 heb ik Apple Pay op m’n Watch. Dat betekent dat ik kan afrekenen met alleen mijn pols.

Twee keer drukken op de zij knop brengt Apple Pay naar boven. Naast de pinautomaat houden en klaar. Dit werkt voor alle bedragen, zonder vingerafdruk, code of FaceID omdat de Apple Watch veilig op mijn pols zit (hij gaat direct op slot als ik hem van mijn pols haal).

Apple Pay werkt ook zonder iPhone en zonder internet. Niet elke bank ondersteunt Apple Pay, dus als je dit belangrijk vindt is het een goed idee om dat even te checken.

5. Ik luister podcasts en luisterboeken zonder iPhone

Met mijn draadloze oordopjes in kan ik zo de deur uit lopen en podcasts en luisterboeken luisteren die op mijn horloge staan. In theorie geldt dit ook voor muziek als je lid bent van Apple Music, maar ik ben iets te verknocht aan Spotify – dus dat werkt (nog) niet.

Spotify heeft wel een hele handige app, maar nog geen offline synchronisatie. Als ik bijvoorbeeld muziek via mijn iPhone op de speaker aan heb staan, dan kan ik op mijn horloge de muziek bedienen.

6. Ik mediteer met mijn horloge

Mijn favoriete meditatie app Insight Timer heeft een simpele Apple Watch app die ik gebruik om lekker handsfree te mediteren. Ik merkte namelijk dat ik – wanneer ik mediteerde met mijn iPhone in de buurt – ná mijn meditatie vaak op mijn iPhone ging zitten bladeren.

Insight Timer is ook te koppelen aan Health, waardoor alle meditaties worden geregistreerd als mindfulnessminuten. Doordat ik vrijwel altijd met deze app mediteer, kan ik precies zien hoeveel uur ik per jaar mediteer. Best interessant, en het bijhouden kost me verder geen moeite.

7. Ik hou me beter aan mijn planning

Je kunt allerlei indelingen maken op een Apple Watch, maar ik kies ervoor om altijd mijn volgende afspraak duidelijk in beeld te zien. Daarnaast ontvang ik altijd 15 minuten voor mijn volgende afspraak een notificatie, waardoor ik altijd weet wat me te doen staat.

Dit combineert perfect als ik mijn week plan volgens bijvoorbeeld de GRIP methode, omdat ik me zo perfect aan de planning kan houden.

8. Ik raak minder afgeleid door mijn iPhone

Het klinkt gek, maar mijn horloge helpt me om mijn iPhone minder vaak op te pakken. Dat maakt mijn leven beter, omdat ik de informatie krijg die ik wil zónder meegesleept te kunnen worden in afleidende meldingen op de iPhone.

Er bestaan overigens ook allerlei afleidende apps voor de Watch, maar ik kies er bewust voor om die vooral van mijn pols af te houden.

Het is mogelijk om precies in te stellen welke notificaties je op je iPhone wilt ontvangen, en welke zaken je op je pols wilt hebben. Ik ontvang zo weinig mogelijk notificaties om mijn pols – alleen berichtjes van dierbaren (vrienden en familie). En als ik werk zet ik alles gewoon op stil.

9. Ik weet altijd wat ik moet aantrekken

In één oogopslag zie ik wat voor weer het wordt, wat de temperatuur is en of ik een paraplu mee moet nemen. Het is zoiets kleins en simpels, maar ik merk dat ik dit constant check gedurende de dag. Zeker als het wisselvallig weer is.

In de zomer zet ik ook de UV-index op mijn startscherm, zodat ik weet of ik me moet insmeren en of ik Jake extra moet beschermen.

10. Ik weet waar mijn dierbaren zijn

Ik deel mijn locatie met Billy en mijn directe familieleden (ouders en zussen). Dit is super handig op een heleboel manieren, vooral wanneer we afspreken en op elkaar wachten.

Ik kan direct op mijn horloge zien of Billy al bijna thuis is, zodat ik het eten kan voorbereiden of thee kan zetten.

Dit doe ik uiteraard met slechts een handjevol dierbaren, en het is niet voor iedereen. Maar voor ons werkt het.

11. Ik mis nooit meer korting of spaarpunten

Alle digitale klantenpassen staan in mijn horloge. Dus alle kaarten heb ik direct op mijn pols.

Bij de AH kan ik dus mijn bonuskaart scannen én betalen vanaf mijn horloge. En bij IKEA in Delft heb ik áltijd gratis koffie – zelfs als ik mijn pas ben vergeten.

12. Ik krijg notificaties als er iets mis is

Ik gebruik een dienst die in de gaten houdt of de webserver nog online is. Die dienst integreert met Pushover, een app waarmee je op allerlei manieren pushberichten kunt ontvangen. Als de server uit de lucht ligt, ontvang ik direct een notificatie om mijn pols.

Ik heb met Pushover ook zelf geprogrammeerd zodat ik elke avond een popup krijg met het aantal cursus verkopen voor die dag.

De Watch zelf geeft me een popup wanneer ik me te lang in een omgeving luide omgeving bevind die mijn gehoor kan beschadigen.

Ik krijg ook een notificatie wanneer mijn hartslag abnormale ritmes vertoont. Wanneer mijn hartslag hoog is terwijl ik inactief ben, of wanneer mijn hartslag abnormaal laag is. Ook bij een onregelmatig ritme ontvang ik een notificatie.

En valbescherming betekent dat – als ik hard val of in een auto ongeluk terecht kom – de Watch ingrijpt. Hij gaat dan heel luid aftellen en belt automatisch 112, deelt mijn locatie met hulpverleners en stuurt mijn dierbaren een bericht dat 112 is gebeld met een link naar mijn locatie.

Tot slot heb ik ingesteld dat ik breaking nieuws notificaties van NOS ontvang op mijn pols (sport uitgezonderd). Dit helpt me op de hoogte te blijven van belangrijke zaken zonder dat ik het nieuws hoef te lezen (want dat ik verder vrijwel nooit).

13. Ik kan direct om hulp vragen

Net als op de iPhone kan ik de zijknop lang ingedrukt houden, waardoor er hulp wordt ingeschakeld zoals hierboven omschreven. Dit heb ik nooit gebruikt en ik hoop dat het nooit hoeft. Maar het is fijn dat het er is.

Daarnaast kan ik ook op andere manieren om hulp vragen. Ik kan m’n horloge bij mijn mond houden en direct met Siri (de stemassistent) praten.

Zo kan ik allerlei vragen stellen:

 • Hoe hard waait het?
 • Hoe wordt het weer morgen?
 • Toon ‘Lama’ op Wikipedia
 • Wat is de hoofdstad van Kirgizië?
 • Hoeveel inwoners heeft Parijs?
 • Wat is 1.345 x 6?
 • Hoeveel is 13% van 500?
 • Waar is Billy?

Ik kan ook allerlei opdrachten geven:

 • Bel Billy
 • Start timer voor 5 minuten
 • Maak me wakker over 30 minuten

Ik kan ook automatiseringen op mijn iPhone aanmaken in de Opdrachten app, en veel daarvan kunnen worden afgevuurd vanaf de Watch met Siri. Zoals het in- en uitschakelen van de televisie, de treinen ophalen etc.

Het is een beetje nerdy en Billy vindt het irritant – maar ik ben er dol op. 🤓

14. Ik bedien mijn hele huis

Dit is misschien nog wel één van de leukste functies.

 • We hebben beneden verlichting van IKEA homesmart.
 • We hebben een aantal stopcontactschakelaars van IKEA homesmart. O.a. op een paar elektrische radiators als bijverwarming.
 • We hebben een slimme thermostaat.
 • We hebben een Apple TV die fungeert smarthome hub, zodat ik ook zaken kan aansturen als ik buitenshuis ben.

Naast dat ik hier allerlei leuke automatiseringen mee heb ingesteld (het meeste gebeurt automatisch op basis van zonsopgang en -ondergang en onze aanwezigheid in huis), kan ik ook allerlei dingen doen vanaf m’n pols.

Ik roep ‘Gezellig’ in mijn watch, en de lichten springen op warme kleuren. Ik roep ‘Helder’, en de lichten springen op fel. Ik roep ‘welterusten’ en alles gaat op zwart.

Opnieuw: ik vind het onwijs leuk. Billy vindt het vaak een beetje irritant maar laat me mijn ding doen.

15. Ik gebruik het als mijn ideeën inbox

Mijn todo app Things integreert met iOS herinneringen. Dus ik roep regelmatig naar mijn horloge dingen als: “Herinner mij… afspraak maken met de tandarts.”

Deze herinnering wordt aangemaakt, en ik zie hem vanzelf verschijnen in mijn Things inbox.

Daarnaast experimenteer ik nu met de app Drafts, waarmee ik direct teksten kan dicteren naar een inbox.

16. Ik hoef geen wachtwoorden meer te typen

Als ik mijn laptop activeer logt hij me direct in. Hij ziet dat mijn ontgrendelde Apple Watch in de buurt is, en weet dat dit alleen kan als ik in de buurt ben.

Dus ik kom aan, tik op spatiebalk en kan gewoon verder werken. En als ik wegloop gaat hij weer op slot. Super fijn als ik in een koffiezaakje aan het werk ben.

17. En nog veel meer

Zo is er nog een lijst met allerlei kleine dingetjes die ik doe. Zoals mijn watch gebruiken als tv afstandsbediening, calculator, wekker, timer, mailbox en… als manier om te zien hoe laat het is.

Ik gebruik hem ook als afstandsbediening voor mijn iPhone camera. Gecombineerd met een statief is dit het geheim achter dit soort kiekjes:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Technologie gebruiken om vóór je te werken

Ik gebruik mijn horloge (en mijn andere devices) om mijn leven te optimaliseren op kleine manieren. Ik selecteer heel zorgvuldig op welke manieren ik technologie toelaat in mijn leven, en waar ik het beter kan weglaten.

Technologie kan je leven leuker maken als je het zorgvuldig aanpast aan je doelen en wensen.

Meer lezen?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test