Behandel jezelf zoals je behandeld wilt worden
We krijgen het er van jongs af aan met de paplepel ingegoten: “Behandel anderen zoals jij zelf graag behandeld wilt worden.” Een geweldig uitgangspunt waar de wereld absoluut mooier van wordt.
Het is echter vreemd dat de paplepel alleen praat over liefde voor anderen. Want om te kunnen geven moet je wel iets te delen hebben. Om je liefde met de wereld te delen, moet je eerst leren om van jezelf te houden.
De vraag is dan ook, behandel jij jezelf zoals jij behandeld zou willen worden door anderen? Hoe goed scoor je op de onderstaande vijf punten?
- Zelfrespect
- Zelfwaardering
- Zelfcompassie
- Zelfbescherming
- Zelfvertrouwen
Zodra je weinig respect toont voor een ander dan krijg je dit snel te horen. Zodra je de mensen om je heen geen respect, waardering, vertrouwen, compassie en bescherming biedt dan ben je geen goede vriend(in), partner etc.
Maar wie wijst je erop als jij jezelf verwaarloost op deze vijf punten? Wie tikt je op de vingers als je veel te streng voor jezelf bent of weinig respect voor je lichaam toont?
Het is tijd om jezelf beter te behandelen. Wees niet zo hard voor jezelf, maar behandel jezelf als een lief klein pluizig kuikentje. Een onschuldig, weerloos en vertederend diertje waar jij verantwoordelijk voor bent.
Meer zelfvertrouwen - best beoordeelde cursus
Je bent lang genoeg onzeker geweest - het is tijd om aan jezelf te denken. Om eindelijk helemaal jezelf te kunnen zijn en je onzekerheden los te laten. In mijn populaire cursus ga je inzien dat je goed bent zoals je bent. En dat is het mooiste dat er bestaat.
Wees zacht voor je lichaam
Zelfrespect draait voor een groot deel om respectvol omgaan met je lichaam. Het is jouw taak om goed met je lijf om te gaan, om het te koesteren en te beschermen, precies zoals je zou doen bij een klein en weerloos kuikentje.
Doe je best om je lichaam te waarderen zoals het is. Houd je niet bezig met alle ‘imperfecties’ die je ziet, houd je bezig met de schoonheid en het wonder van je lijf.
Bescherm je lijf tegen ziektes en beschadiging door er verantwoordelijk mee om te gaan: eet en leef gezond, beperk stress en houd je lichaam fit.
Wees niet te hard voor jezelf
Als jouw kuikentje een fout zou maken, zou je het hem dan kwalijk nemen? Zou je dagenlang boos blijven? Zou je deze fout de komende maanden steeds weer oprakelen? Zou je je kuikentje gaan zien als minderwaardig omdat hij een fout heeft gemaakt?
Natuurlijk niet. Eén blik op dat kleine, gele beestje en alles is weer vergeven en vergeten. Hoe kun je nou boos zijn op zoiets moois?
Precies, hoe kun je? Hoe kun je boos blijven op jezelf, terwijl je weet dat jij een fantastisch mens bent? Waarom zeul je je fouten en onzekerheden iedere dag met je mee, en waarom ben je zo hard voor jezelf?
Zoals je medeleven toont voor je kuikentje moet je ook zacht voor jezelf zijn, zelfcompassie tonen. Je bedoelt het allemaal goed, dus waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken?
Bescherm jezelf met grenzen
Als iemand je lieve kuikentje op een manier zou behandelen die schadelijk voor hem is, dan grijp je in. Je stelt een grens om je kuikentje te beschermen.
Je zal die persoon vriendelijk verzoeken te stoppen met dit gedrag. Als dit niet helpt zul je stevig aandringen, uitleggen dat hij hiermee schade toebrengt aan het leven van je kuikentje. Als dit nog niet helpt, dan haal je je kuikentje bij deze persoon weg.
Dat is precies de aanpak die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen. Als mensen over je heen willen lopen is het aan jou om jezelf te beschermen. Je hoeft namelijk niet alleen respect te hebben voor de ander, maar ook voor jezelf. Durf duidelijke grenzen te stellen om jezelf te beschermen tegen gedrag dat schade toebrengt aan jouw geluk, gezondheid of eigenwaarde.
Met deze duidelijkheid doe je uiteindelijk niet alleen jezelf een plezier, maar ook de ander!
Waardeer jezelf
Je geeft je pluizige kuikentje geen kritiek maar juist waardering. Je vertelt hem constant hoe schattig hij is, hoe lief, hoe mooi, hoe zacht en hoe hij het meest fantastische kuikentje ter wereld is.
Hoe vaak zeg je dat tegen jezelf? Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat je lekker, geweldig, fantastisch, mooi, lief, succesvol en aardig bent?
Koester je zelfvertrouwen en eigenwaarde door jezelf niet constant te bashen met kritiek, maar jezelf juist te stimuleren met waardering. Richt je op je sterke kanten, op alles wat je goed vindt aan jezelf. Geniet van je talenten, van je goede eigenschappen en leer jezelf iedere dag te waarderen!
Reacties
Top artikel!
Misschien geen wenselijke reactie maar ik vind het heel ‘schattig’ geschreven. Het voorbeeld dan het kuiketje is erg leuk gebruikt.
Ik denk dat we anderen maar beter niet kunnen behandelen zoals we lieve pluizige kuikentjes behandelen in deze wereld…
Mooi artikel, mooi voorbeeld
Heb het boek : "Geluk in een eierdop gedownload"
Leuke site hè! Ben een groot fan, als ik even een dipje heb ga ik daar even inspiratie opdoen.
Piep! Mooi :D
Mooi artikel. Heel waardevol . Ik neem het ten harte