“A fool and his money are soon parted.”
Thomas Tusser

Ik eet patat want ik heb gesport

Juist. Die gedachtegang is de reden dat sporten niet per definitie leidt tot een lager lichaamsgewicht. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot gewichtstoename. En het is ook precies de reden waarom geld besparen niet per definitie leidt tot meer rijkdom.

Ben je ook enthousiast aan de slag gegaan met onze bespaar checklist, en heb je dit jaar ook honderden euro’s kunnen besparen? Let dan goed op jezelf.

Geld besparen op een kostenpost leidt namelijk niet per definitie tot meer geld op je spaarrekening. En als je een beetje pech hebt, zorgt een stemmetje in je hoofd ervoor dat die besparing je zelfs armer maakt.

Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Hoe een besparing je armer kan maken

Hoe kan geld besparen je armer maken? Wellicht herken je een van deze gedachtengangen:

  • We zouden uit eten gaan en dat doen we nu niet, dus dan kan ik best wat luxere boodschappen halen.
  • Ik heb geld bespaard op mijn televisie abonnement, dus ik kan best een nieuwe spijkerbroek kopen.
  • Ik heb geld teruggekregen omdat ik die (veel te dure) bluetooth speaker heb geretourneerd. Tijd om te shoppen, want dat geld was toch al uitgegeven.
  • Ik neem de nieuwste iPhone omdat ik mijn abonnement kan verlengen en er is nu een aanbieding dus ik bespaar 100 euro.
  • Doordat we een groot deel van de hypotheek hebben afgelost houden we per maand veel geld over. Ik kan dus makkelijk een streaming abonnementje nemen.

Niet alleen houden deze gedachten je vast in de cyclus van spenderen en consumeren, ze doen nog iets veel gevaarlijkers:

  1. Veel besparingen zijn niet echt besparingen. Als je van plan was iets te kopen en dat vervolgens niet koopt ben je geen cent rijker geworden. Slechts minder arm.
  2. We ervaren korting vaak als besparing, terwijl je nog steeds armer wordt. Leuk dat je korting krijgt op de nieuwste iPhone, maar dat is geen besparing. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een veel goedkopere telefoon en zo veel minder geld uitgeven. Je kunt een tweedehands iPhone kopen. Of nog een jaar extra doen met je huidige telefoon, en je abonnement overzetten op sim-only. Korting op iets duurs blijft iets duurs, hoe je het ook ombuigt voor jezelf.
  3. Zelfs bij dit soort fantoom besparingen hebben we de neiging om het verschil alsnog te spenderen. Je wilde uit eten gaan, dat deed je niet, dus nu bestel je pizza of kies je voor dure kant-en-klaar maaltijden in de supermarkt. Je kreeg korting op je iPhone, dus dan kun je er best een wat luxer hoesje voor uitzoeken. Je besparing (die al niet echt geld bespaarde) doet je zo meer uitgeven dan nodig was, en maakt je dus armer.
  4. Wanneer je je besparing in je hoofd bijhoudt, dan heb je mogelijk de neiging om de besparing meerdere keren uitgegeven. En dit is de gevaarlijkste.

Stel, je hebt een paar tientjes per maand bespaard doordat je je tv de deur uit hebt gedaan.

Je denkt aan deze besparing wanneer je in de kledingwinkel loopt, waardoor je een extra broek koopt. Je denkt er ook aan als je uit eten gaat, waardoor je een extra flesje wijn bestelt. Je denkt er ook aan op het werk, waardoor je een broodje in de kantine haalt in plaats van eigen lunch mee te brengen.

En voor je het weet heb je je besparing twee of drie keer uitgegeven. De illusie van besparen maakt je makkelijker waardoor je meer spendeert en uiteindelijk minder overhoudt.

Je bespaart pas als je spaart

Natuurlijk is het slim om met je besparing ergens anders lucht te creëren. Zo kun je je tv weg doen en van die besparing een boek kopen dat je leven leuker maakt. Daar is niets mis mee, maar als je dat doet spaar je dus niets. Dan word je per saldo niet rijker.

Je wordt pas rijker als je het overgebleven geld daadwerkelijk spaart. Als je stopt met roken, en zo 60 euro per maand bespaart – zorg er dan voor dat je 60 euro per maand spaart. Als je je tv weg doet en dit 40 euro per maand oplevert, spaar dan 40 euro per maand.

Wees je bewust van de vier valkuilen van besparen. En voorkom dat een bescheiden besparing je op de lange termijn honderden euro’s kost.

Video met 4 tips om geld te besparen

Bekijk hieronder mijn video over geld besparen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over geld besparen op YouTube en bekijk hier het geld besparen stappenplan.

Meer tips om slimmer met je geld om te gaan

Heb je vaak geldzorgen en zou je wel wat meer financiële ruimte kunnen gebruiken? In Billy’s eBoek Bespaargeit leer je stap voor stap om anders met je geld om te gaan, zodat je kunt bouwen aan een toekomst zonder geldzorgen.

En nee, het eBoek is niet gratis. Maar met het toepassen van slechts een paar tips heb je het aankoopbedrag er zo uit, en kun je daarna nog veel meer geld besparen én daadwerkelijk sparen. :)

Bekijk het eBoek hier…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test