“Find joy in everything you choose to do.
Every job, relationship, home… it’s your
responsibility to love it, or change it.”

Chuck Palahniuk

Het leven is niet altijd een feestje

Ja, het leven is soms klote. En soms is daar weinig aan te doen. En dat is ook niet erg, want niemand heeft bepaald dat het leven alleen maar leuk mag zijn. Tegenslagen helpen je groeien en helpen je de goede dingen in het leven extra waarderen.

Best mooi dus.

Maar het is natuurlijk wel fijn als het leven na zo’n moeilijke periode weer leuker wordt. Dat er zicht is op een opwaartse spiraal. Zeker als je nu in de put zit.

Hieronder vind je drie stappen die je kunt zetten om dit voor elkaar te krijgen. Het is niet altijd eenvoudig, het is niet altijd leuk, maar het is altijd de moeite waard.

1. Zie het als jouw probleem

Mensen behandelen je slecht. Dierbaren worden ziek. Je bedrijf faalt. Je wordt op straat gezet. De zwakke economie zorgt ervoor dat je niet aan een baan komt.

Het zijn zaken waar je soms weinig aan kunt doen. En toch is het belangrijk dat je de verantwoordelijkheid naar je toe trekt. Waarom? Omdat jij verantwoordelijk bent voor jouw geluk.

De pijn die jij voelt – ook al is hij door iemand anders veroorzaakt – is jouw pijn. Het is daarom ook jouw probleem. En dus jouw verantwoordelijkheid om ermee aan de slag te gaan.

Iemand anders kan je leven verpesten. Vervolgens is het aan jou om het weer goed te maken. Dat is oneerlijk en vervelend. Maar het is vaak niet anders. En hoe eerder je dit beseft en in de praktijk brengt, des te eerder je leven weer op de rails is.

2. Verander je houding rondom nare gebeurtenissen

Je kunt niet altijd bepalen wat er op je pad komt. Je kunt wel zelf bepalen hoe jij met de gebeurtenis om gaat.

Jij bepaalt of je de hele middag op de bank ligt te huilen, of jezelf bij elkaar raapt en een boswandeling gaat maken. Of je continu blijft piekeren en malen, of je gedachten van je af schrijft en afleiding zoekt.

Het is jouw keus. Je gedachten bepalen je gevoel. Door beter je best te doen om nieuwe gedachten te kiezen, des te beter het zal lukken om je gevoel te sturen.

Hoe kies je nieuwe gedachten? Simpel: maak eens een lijst met dingen waar je nu dankbaar voor bent. Dingen waar je tevreden over kunt zijn. Zo vul je je hoofd met fijne gedachten, en verdring je nare gedachten. Mediteren helpt ook, net als sporten en in de tuin werken.

3. Veroorzaak fijne gebeurtenissen

Sommige dingen overkomen je, daar heb je weinig invloed op. Op andere zaken heb je echter heel veel invloed. En het is heel slim om die invloed te gebruiken om fijne gebeurtenissen te veroorzaken.

De moeilijkheid daarvan is vaak dat je nu moet investeren om het later beter te hebben.

Bijvoorbeeld: als je een heel laag zelfvertrouwen hebt, dan veroorzaakt dat allerlei problemen in je leven. Het veroorzaakt vervelende gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid. Het veroorzaakt ook angsten, sociale problemen, relatieproblemen, geldproblemen, verslavingsproblemen etc.

Door er nu voor te kiezen om je zelfvertrouwen te vergroten, kun je die hele keten van ellende ongedaan maken. Dan wordt je leven op de lange termijn makkelijker, leuker, lichter en probleemlozer.

Fijn is dat.

Je kunt er ook nu voor kiezen om dingen te doen die je uiteindelijk een beter gevoel geven.

 • Praten met vrienden of een professional over je problemen.
 • Elke dag in je dagboek schrijven. Niet alleen over je dag en je problemen, maar ook over de dingen waar je vandaag dankbaar voor bent.
 • Regelmatig sporten.
 • Gezond eten. Weinig suiker, weinig alcohol, weinig vlees en zuivel, niet roken (duh), veel groente, fruit en hele granen.
 • Positief denken. Niet meer continu denken aan en praten over je problemen. Praat over dingen die je blij maken.
 • Je leven stap voor stap organiseren. De rotzooi die niet meer bij je past opruimen.
 • Investeren in vriendschappen. Samen leuke dingen beleven.
 • Je best doen om te genieten van kleine dingen. Tevreden zijn met de dingen die goed zijn in je leven.
 • Minder geld uitgeven en beginnen met sparen.
 • Minder oordelen over mensen. En proberen jezelf en de mensen om je heen te benaderen vanuit liefde.
 • Etc.

Zoek uit wat je nu kunt doen om je leven stap voor stap te verbeteren, en ga dat doen. Wees de oorzaak van de gebeurtenissen waar je wel blij van wordt.

Zodra je deze stappen begint te zetten kruip je uit je slachtoffer rol. Je gaat beseffen dat het leven soms naar en onvoorspelbaar is, maar dat je niet hulpeloos bent. Het leven laat zich ook kneden. En jij kunt een heleboel doen om je leven leuker en leuker te maken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test