Artikel opslaan

Ik ben inmiddels terug uit India, en ik heb een ontzettend bijzondere tijd gehad. Van tevoren was ik (zoals je leest) best zenuwachtig voor India, maar dat was écht nergens voor nodig. Dit artikel schreef ik tijdens mijn heenreis richting Mumbai.

Gevoelig – niet alleen in de darmen

Een kop groene thee van vijf euro, een Costa Coffee en een paar uur te doden. In de vertrekhal van Muscat Airport in Oman. Wachtend op mijn verbinding richting Mumbai India. Waar ik met Billy ga beginnen aan een avontuur.

Althans – ik vind het avontuurlijk. Ik ben een gevoelig persoon, en niet alleen in m’n darmen (ik kreeg zelfs diarree in Reykjavík). Ik heb het gevoel dat India me op de proef gaat stellen. Maar ik ben er klaar voor, want ik ben toe aan avontuur.

Maar voordat ik voet in het land van de heilige Ganges zet – en me misschien al snel bedenk – leg ik hieronder uit waarom reizen mijn grootste hobby is.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Ik voel me zo lekker vrij

Ik reis ultra-light. Dit jaar met een rugzak van 19 liter en 5 kilo. Zelfs tijdens intercontinentale vluchten houd ik hem gewoon tussen mijn benen. Alles wat ik nodig heb om maanden van huis te zijn passen gewoon onder mijn stoel.

Als ik reis voel ik me vogelvrij. Alle wegen liggen open, overal schuilt nieuwigheid en avontuur. Los van mijn vertrouwde omgeving en ingesleten patronen wordt ineens alles flexibel.

Jelle in Oman

En het leuke is dat ik op reis gewoon door werk. Dus ik voel me lekker vrij, terwijl ik eigenlijk helemaal niet vrij ben in de traditionele zin.

2. Ik beleef constant avonturen

Als ik reis beleef ik avonturen. Kleine avonturen – zoals mijn hotel zoeken in een achteraf steegje in Beijing of zoeken naar een verstopte ondergrondse gaybar in Shanghai. Maar ook grote avonturen – zoals mee op pad worden genomen naar een bizarre slangentempel door een local die we ontmoetten in een park in Yangon, Myanmar of gescamd worden door sluwe mafketels in China.

Ik ontmoet nieuwe mensen, zie nieuwe plekken, word elke dag blootgesteld aan nieuwe belevenissen en heb daardoor echt het gevoel dat ik leef.

In een nieuw land is zelfs iets eenvoudigs als een flesje water kopen of een taxi nemen een avontuur. En dat vind ik heerlijk.

Als ik thuis in Nederland avonturen wil beleven dan kost me dat aanzienlijk meer moeite, vanwege de routine en vertrouwde omgevingen die ik heb opgebouwd. Dingen zijn nu eenmaal minder spannend in je eigen woonplaats – logisch. En ergens ook wel fijn.

3. Mijn wereldbeeld wordt dynamischer

Hoe meer ik van de wereld zie, des te breder mijn wereldbeeld word. Ik vind het geweldig als ik ontdek dat ik mijn (voor)oordelen moet loslaten omdat de realiteit weer eens veel genuanceerder blijkt dan ik dacht.

De wereld is zo complex, en de realiteit is zo oneindig genuanceerd dat het haast onmogelijk is om iets af te keuren. Ik schreef hier eerder een artikel over waar gemengd op werd gereageerd – maar ik blijf het een ontzettend waardevol inzicht vinden.

Op het moment dat je denkt te weten hoe de wereld werkt houd je jezelf voor de gek. Hoe meer ik reis, des te sterker ik dat besef.

Ik ontdek meer en meer dat dingen gewoon zijn wat ze zijn vanwege redenen. En dat dat niet goed of slecht is. Er zijn zoveel krachten aan het werk dat je nooit kunt oordelen omdat je nooit helemaal kunt begrijpen hoe en waarom dingen zijn zoals ze zijn.

Maar ze zijn wat ze zijn – en dat is prachtig.

5. Reizen maakt me bewuster

Ik zie de ironie – het maken van verre reizen maakt me ontzettend gepassioneerd over duurzame ontwikkeling.

Met eigen ogen zie ik hoe prachtig onze Aarde is, en hoezeer we haar verwonden. Ik zie hoe nieuwe economieën zich razendsnel ontwikkelen, en hoe het westen langzaam maar zeker steeds groener wordt.

Markt in India

Ik begrijp de problemen, de uitdagingen, de kansen en motivaties steeds beter. Ik zie meer en meer dat de meeste mensen het beste voor hebben met de wereld, maar dat prioriteiten continu verschuiven. Of dat kennis, bewustzijn of kapitaal simpelweg ontbreekt.

We doen ook op reis ons best om weinig afval te genereren en we compenseren onze CO2 uitstoot zorgvuldig. En ondertussen doe ik mijn best om duurzamer te leven en anderen te inspireren hetzelfde te doen.

5. Ik maak kennis met andere gebruiken

Ik vind het zo verrijkend om te ervaren hoe mensen overal ter wereld andere gebruiken en tradities hebben.

Dat begint al in eigen land (elke stad en elke regio is anders op subtiele manieren), en over de grens richting België en Frankrijk.

Maar ik vind het ook heel bijzonder om cultuurshock te ervaren. Zoals ik dat ervaarde in China, Myanmar en toen ik 19 was in Egypte. En ik heb het gevoel dat India me dat absoluut gaat bezorgen.

Op het moment dat ik de nieuwe cultuur een beetje ‘onder de knie’ krijgt, ontdek ik weer hele nieuwe kanten van mezelf.

6. Ik kom voor uitdagingen te staan

Mensen wensen me vaak ‘fijne vakantie’, terwijl mijn reis weinig met vakantie te maken heeft. Wat is het verschil? Vakantie is vooral recreatief. Een goede manier om lekker te ontstressen en op te laden.

De reizen die ik maak zijn over het algemeen ontzettend vermoeiend. Veel mensen zeggen dingen als ‘wauw, jij boft’ – terwijl ik weet dat ze nooit in mijn schoenen zouden willen staan.

Reizen is niet alleen maar leuk. Het is vaak oncomfortabel, het maakt me gestrest en oververmoeid – ik kom mezelf continu tegen. Dingen zijn vies, slecht geregeld, dingen gaan mis, er zijn kakkerlakken, volgeboekte hotels, voedselvergiftigingen, vertragingen, scammers, ongemakkelijke situaties, armoede, dierenmishandeling en ga zo maar door.

Reizen maakt me creatief en veerkrachtig. Want wat er ook gebeurt: het komt tot nu toe altijd goed.

Plus, het plaatst mijn problemen in het veilige Nederland in een heel nieuw perspectief. Ik besef zoveel beter dat ik me nauwelijks zorgen hoef te maken zolang ik onderdak, eten en mijn dierbaren om me heen heb.

7. Ik voel me dankbaarder voor wat ik heb

Als ik een paar maanden van huis ben dan zie ik niets meer als vanzelfsprekend. Ik besef me dan ontzettend goed hoe mooi mijn leven in Nederland is. Hoeveel mijn vrienden en familieleden voor me betekenen.

Ik zie ineens heel duidelijk hoe mooi Nederland is. En hoe uniek onze cultuur – die ik vaak als vanzelfsprekend beschouw – eigenlijk is.

Ik voel me dan intens dankbaar voor het leven dat ik heb. Ja, ik heb zelf veel stappen genomen om het voor elkaar te krijgen. Maar ik besef me dondersgoed dat ik ook in een sloppenwijk in Delhi geboren had kunnen worden, en dat de kaarten er dan heel anders bij zouden liggen.

8. Het is een luie manier om te groeien

Hoe meer ik reis, des te meer ik groei. Ik zie reizen als een van de meest efficiënte vormen van persoonlijke ontwikkeling, omdat je op een hele leuke en eenvoudige manier buiten je comfort-zone kunt stappen.

Het is persoonlijke ontwikkeling voor luie mensen.

Het is namelijk vrij definitief. Als je eenmaal besluit om naar een uitdagend land te gaan, dan ben je daar echt. Het is ‘full-immersion’ – het land is overal waar je om je heen kijkt.

Jelle in Udaipur

Je kunt er niet ‘even’ uit stappen, en dus moet je er wel mee omgaan. En dus bevind je je continu op zijn minst een beetje buiten je comfort-zone. En dat helpt mij in ieder geval allerlei onzekerheden en angsten overwinnen.

In China besefte ik bijvoorbeeld heel sterk dat ik me thuis in Nederland veel te druk maakte over wat mensen van mij denken. Want wie ben ik eigenlijk, in het licht van ruim 2 miljard Aziaten? Wie kan het iets schelen wat ik met mijn leven doe? Waarom zou ik me druk maken om wat mensen van me vinden?

9. Ik geniet van disconnected leven

Zelfs als ik op reis een simkaart koop dan ben ik veel minder bezig met schermen dan thuis.

Logisch – er is veel meer te zien en beleven.

Omdat ik hier in Oman geen verbinding kreeg met het Airport WiFi besloot ik lekker offline te blijven en te gaan schrijven. Ik heb een paar uur te vullen, ik voel me nog redelijk fit, en ik kan nu zonder afleiding werken.

Thuis zijn er altijd veel meer opties. Ik heb dingen in huis te doen, ik kan langs vrienden gaan, ik kan boodschappen doen, de achterpui opschuren, werken, op YouTube hangen etc.

Op reis ben ik lekker mindful zonder dat het moeite kost. Dat gaat thuis overigens ook steeds beter – maar toch. Het voelt fijn.

10. Ik ben vrij van verplichtingen

Wanneer mensen veel reizen gaan de thuisblijvers zich afvragen of je ‘ergens voor wegloopt’. Zelf heb ik dat altijd onzin gevonden, maar laatst bedacht ik me dat er wel wat in zit.

Op reis heb ik nauwelijks verplichtingen. Niemand verwacht iets van me. En nog veel belangrijker: ik verwacht niet zoveel van mezelf. En dat bevalt me wel.

Thuis vind ik vaak dat ik moet werken. Op reis vind ik dat ik moet genieten van het moment, en werk ik veel effectiever en bewuster. Thuis laat ik me makkelijker meeslepen in een (te) druk sociaal leven, omdat alles zo leuk lijkt. Waarna ik mezelf voorbij loop en weinig tijd neem voor bezinning.

Jelle & Billy met Holi in Jaipur

Dankzij mijn reizen heb ik de tijd gehad om na te denken over mijn leven. En daardoor heb ik allerlei veranderingen gemaakt om mijn leven beter te maken. Zoals mijn leven versimpelen, vaker mediteren en me meer richten op bijdragen in plaats van succesvol zijn.

En terwijl ik werk om mijn leven meer te maken zoals op reis, gaat er wat mij betreft niets boven ‘the real thing’. Simpelweg omdat er niets te kiezen valt. Ik kan niet verschijnen op een feestje omdat ik me op een ander continent bevind. Ik hoef niet eens sorry te zeggen.

Thuis werk ik stap voor stap om mijn leven simpeler te maken. Op reis is mijn leven gewoon automatisch simpel. Heerlijk.

Ontdek hoe ik reis

Wil je meer weten over mijn manier van reizen en de levensstijl die het mogelijk maakt om regelmatig te reizen? Lees dan ook deze artikelen:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test