Artikel opslaan

De losse eindjes samenknopen

Veel mensen – waaronder ikzelf – die gek zijn op groei en ontwikkeling zijn altijd bezig. Altijd in de weer met nieuwe projecten, nieuwe gewoontes en het integreren van nieuwe ideeën.

Dat is leuk – want het zorgt voor razendsnelle persoonlijke groei. Bezig zijn leidt tot resultaten. En als je het slim doet, tot een hoop wenselijke resultaten.

Zo heb ik in een paar maanden tijd hard gewerkt om mijn boek in jouw handen te krijgen, heb ik een tijdje geleden een nieuwe app gelanceerd, creëer ik regelmatig nieuwe online cursussen en heb ik Billy geholpen om Leukegeit te lanceren.

Toffe projecten die mij en soChicken snel vooruit helpen. Die zorgen voor groei, betere kwaliteit, meer eenvoud en meer toegevoegde waarde.

Maar je kunt niet alleen maar vooruit blijven rennen. Af en toe is het belangrijk om te consolideren.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Je laat altijd steekjes vallen

Consolideren betekent zoveel als ’iets permanent maken’ of ’je voorsprong behouden’. Het betekent dat je de voortgang die je hebt geboekt verstevigt zodat het niet door je vingers glipt.

Wanneer je op volle kracht vooruit gaat laat je namelijk altijd steekjes vallen. Er zijn altijd dingen die niet helemaal lekker lopen. Dingen die je nog wat aandacht moet geven.

Wat voor dingen?

  • Als je hebt geminimaliseerd in huis, zijn er nog altijd hoekjes en kastjes waar je niet aan toe bent gekomen.
  • Als je hebt geklust, zijn er altijd die kleine klusjes die zijn blijven liggen.
  • Toen ik de nieuwe app lanceerde, waren er nog wat kleine optimalisaties die moesten gebeuren en problemen die moesten worden opgelost.
  • Een paar weken na het lanceren van een nieuwe cursus kan ik de feedback van deelnemers gebruiken om de cursus nog duidelijker en beter te maken.
  • Na de drukte van de boeklancering, was het belangrijk om even de tijd te nemen om ervoor te zorgen dat o.a. de website werd aangepast om het boek in de site te verweven.
  • Etc.

Je bereikt veel op volle kracht vooruit. Maar je bereikt niet alles. Je laat altijd steekjes vallen. En die kleine zaken stapelen op. En hoe meer steekjes je hebt laten vallen, des te instabieler je voortgang wordt.

Kleine problemen worden grote problemen

Kleine problemen kunnen op termijn enorme problemen worden. Stel dat je de gewoonte hebt aangeleerd om elke dag een groene smoothie te drinken. Super fijn, maar je merkt dat je het ook veel werk vindt.

Om deze gewoonte te consolideren is het belangrijk dat je werkt aan de infrastructuur onder deze gewoonte.

  • Je zoekt uit hoe je minder fruit hoeft te snijden, bijvoorbeeld door diepvriesfruit te gebruiken.
  • Je neemt de moeite om één keer per week alles te snijden en in zakjes in te vriezen, zodat je ’s ochtends snel klaar bent.
  • Of je maakt elke week een enorme smoothie die je per portie invriest en ’s avonds uit de koelkast haalt zodat je ’s ochtends direct door kunt.

Je begint te voelen hoe de dagelijkse tijdsinvestering een probleem gaat vormen voor je nieuwe gewoonte, dus zet je stappen om te voorkomen dat je vooruitgang verloren gaat. Je consolideert, waardoor je de kans vergroot dat je je succes langer vasthoudt.

Consolideren is niet sexy

Nee. Marcheren richting een tof doel, dat vinden we sexy. De losse eindjes afwikkelen – dat is minder interessant. Maar niet minder belangrijk.

Het is belangrijk dat je de twee afwisselt. Je bereikt dingen, en daarna zorg je ervoor dat je je succes consolideert. Je dicht het lek in de dam, en daarna werk je aan het verstevigen van de dam. Zodat je het lek volgend jaar niet opnieuw hoeft te dichten.

Welke losse eindjes hangen er in jouw leven? Welke zaken hebben aandacht nodig? Plan eens wat tijd voor dit werk. Zoals het plannen van je financiën, het oplossen van die laatste klusjes, het verbeteren van belangrijke processen.

Het is niet sexy, maar het is belangrijk. Je zorgt ervoor dat je leven ook op de lange termijn leuk blijft. Je onderhoudt de infrastructuur waarop je geluk en plezier gebaseerd is.

Eerst leg je de rails neer, en dan zorg je ervoor dat ze een stootje kunnen hebben. Want zonder rails wordt het een hobbelige rit.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test