Ontdek hoe je gedachten in elkaar zitten
Schrijven is een goede manier om erachter te komen wat je nu precies denkt, en welke uitwerkingen dat heeft op je leven. Door regelmatig te schrijven over de dingen die je bezighouden, de dingen die je hebt meegemaakt en de dromen die je wilt bereiken krijg je meer grip op je leven.
Schrijven helpt je in balans te blijven. Zo hebben we je in dit artikel uitgelegd hoe schrijven je gelukkiger kan maken. Je kunt door te schrijven echter nog veel meer bereiken!
Ontdek wat je wilt en hoe je dit kunt bereiken
Door regelmatig te schrijven over je leven worden een hoop dingen je duidelijk. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken wat je nu precies wilt met je leven, en hoe je deze dromen kunt bereiken.
Hieronder vind je een aantal praktische schrijfoefeningen die je helpen meer inzicht te krijgen in je leven en de dingen die jij belangrijk vindt. Door deze oefeningen uit te voeren zul je stap voor stap ontdekken wat jouw dromen zijn en hoe je ze kunt verwezenlijken.
1. Plan een dagelijks schrijfmoment in
Neem iedere dag de tijd om te schrijven. Plan een vast moment in, bij voorkeur in de ochtend, om te schrijven over je leven.
Dat klinkt misschien abstract, maar het is eenvoudiger dan het klinkt. Begin gewoon te vertellen op papier of achter je computer. Denk niet na over wat je wilt schrijven, laat de woorden komen. Het is niet belangrijk waar je mee begint, als je maar begint met schrijven. Schrijf bijvoorbeeld over wat je wilt bereiken, waarom je dit wilt bereiken en hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.
Je zult merken dat je na een paar dagen steeds sneller contact maakt met je innerlijke stem. Je kunt steeds makkelijker schrijven over je gevoelens, dromen, problemen en de dingen die je fijn vindt. Deze dagelijkse schrijfsels geven je een groot inzicht in je eigen wensen en waar jij naartoe zou willen in het leven.
2. Omschrijf een fantastische dag
Hoe ziet een dag eruit in jouw ideale leven? Stel dat al jouw dromen zijn uitgekomen, hoe zou jij je leven dan omschrijven? Omschrijf hoe je wakker wordt, hoe je je voelt, wat je doet op deze dag en met wie.
Schrijf over je vrienden, je werk, je financiën, je relatie en alle andere aspecten van je leven. Geef jezelf lekker de tijd en de ruimte om te fantaseren. Niemand zal je tekst lezen of beoordelen. Je mag even genieten van een zee van mogelijkheden.
Deze oefening kun je af en toe herhalen om te ontdekken welke dingen jij belangrijk vindt in het leven. Het is ook erg leerzaam om te kijken hoe dicht je soms al bij je ideale leven bent zonder dat je het door hebt.
Stel dat je in je ideale dag vroeg opstaat om lekker te gaan sporten voor je naar je werk gaat. Wat houdt je tegen om dat morgen direct te doen? Probeer je ideale dag zoveel mogelijk toe te passen in je huidige dagelijks leven en merk hoe dicht je ‘wildste dromen’ soms bij de realiteit kunnen liggen!
4. Maak een motivatielijst
Iedere dag voordat je gaat slapen schrijf je op welke dingen je die dag hebt bereikt. Het gaat hierbij om alles waarover jij je trots voelt. Dit kan uiteenlopen van ‘het huis gestofzuigd’ tot ‘geweldige presentatie gegeven voor het managementteam’.
Deze zaken schrijf je op je motivatielijst, een lange lijst met alle dingen die jij bereikt hebt die je elke dag langer maakt. Door punten toe te voegen aan deze lijst ervaar je een gevoel van ‘accomplishment’, je hebt weer iets nuttigs gedaan waar je trots op kunt zijn.
Een vlugge blik op deze lijst laat je zien wat je de afgelopen tijd allemaal voor elkaar hebt gekregen. Een goede manier om jezelf een flinke dosis zelfvertrouwen te geven. Je bent duidelijk iemand die dingen gedaan krijgt. En hoe langer deze lijst wordt, des te leuker het wordt om dagelijks nieuwe items toe te voegen!
Begin met schrijven en leer jezelf kennen
Vroeger was het hebben van een dagboek de normaalste zaak van de wereld. Schrijven over je dagelijkse beslommeringen en je toekomstdromen is erg nuttig. Het helpt je om jezelf en je wensen beter te leren begrijpen.
Wil je leren hoe je eenvoudiger contact kunt maken met je innerlijke stem door middel van schrijven? Lees dan het onderstaande boek. Hierin vind je talloze schrijfoefeningen die je helpen bewuster door het leven te gaan en te ontdekken wat jij werkelijk wilt.
Reacties
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat schrijven in een dagboek zeer heilzaam is. Ik ben er zo’n driekwart jaar geleden mee begonnen, nadat ik in het boek ‘Prioriteiten’ van Stephen Covey las over de voordelen van het bijhouden van een dagboek. Ik merkte algauw dat ik me steeds meer bewust werd van steeds terugkerende patronen. Ook werd ik me er steeds meer van bewust dat ik in elke situatie een keuze heb en dat patronen te doorbreken zijn. Verder heeft het schrijven in mijn dagboek me enorm geholpen toen ik een tijdje terug een hele moeilijke beslissing moest nemen ten aanzien van mijn loopbaan.
Een dagboek kan je ook helpen bij het ontwikkelen van een specifieke vaardigheid. Ik doe bijvoorbeeld aan salsadansen. Als ik een nieuw figuur uitprobeer tijdens een dansavond, dan schrijf ik daarna op hoe het ging en wat mijn bevindingen zijn. Als ik van een danspartner feedback krijg, dan schrijf ik dat op als ik weer thuis ben. Op die manier zit er meer continuïteit in het leerproces. Overigens heb ik hiervoor een apart notitieboekje, dat is makkelijker bij het nalezen.
Als je veel schrijft, dan is het handig om een snelschrift te leren. Ikzelf gebruik hiervoor ‘Dutton Speedwords’. Het is vrij snel aan te leren. Meer info over Dutton is te lezen in het boek Mind Performance Hacks (gratis te downloaden van http://lifehacking.nl) of de Dutton Speedwords Dictionary, zie http://www2.cmp.uea.ac.uk/~jrk/conlang.dir/Speedwords.dict
Ik schrijf elke dag en eigenlijk over vanalles. Dromen, doelen, ervaringen, herinneringen en inderdaad ook dansfiguren. Het helpt me zo goed, ik kan het iedereen aanbevelen! Vaak maak ik ook lijstjes in mijn dagboeken, of stel ik mezelf vragen, dat werkt vaak verrassend. :-)
Schrijven is heel fijn inderdaad. Of je het nu bewaard of weggooit, je bent in elk geval wel lekker je ei kwijt.
Toch betrap ik mezelf erop dat ik het graag in de prullenbak gooi als ik weer een negatief zooitje gezeur zie staan.
SoChicken, en alle leuke reacties hier helpen mij om dit niet te doen.
@ Femke, weet je wat echt fijn is? Een soort "nadenkboekje". Gewoon een schrift en op elke linkerpagina mag je zeuren en klagen. MAAR: op de rechterpagina moet je dan – op een ander moment – relativeren en oplossingen zoeken. Idee voor jou? xMM
Een blog aanmaken is ook heel motiverend om regelmatig te schrijven, vooral omdat je regelmatig leuke reacties krijgt.