Artikel opslaan

“Remember your dreams and fight for them.
You must know what you want from life.
There is just one thing that makes your
dream become impossible: the fear of failure.”

Paulo Coelho

1. Het juiste moment breekt nooit aan

Je perfectionistische kant zegt: ik ga dit doen zodra het goed uitkomt. Het probleem is alleen dat het bouwen van je droomleven nooit goed uitkomt. Dus gebeurt er niets.

En het is logisch dat je je droomleven een beetje voor je uitschuift hoor. Want je leven veranderen is spannend. Plus, als je besluit om er nu écht voor te gaan – en het blijkt niet te lukken of het valt tegen – dan loop je de kans om jezelf teleur te stellen. En om jezelf te beschermen tegen al die kwetsbaarheid blijf je liever dromen dan dat je actie onderneemt.

Prima, maar niet echt wenselijk. Want op deze manier sijpelt de tijd geduldig door je vingers, en kijk je uiteindelijk terug op een leven waarin je veel droomde maar weinig dromen realiseerde.

Het is tijd om deze onvermijdelijke waarheid te omarmen: het perfecte moment komt nooit, dus je kunt net zo goed nu beginnen.

Want weet je – die droom die je nu uitstelt is misschien pas het begin. Realiseer één grote droom, en je merkt dat je op een nieuw niveau komt. Een nieuwe plek in je leven van waaruit je weer allerlei nieuwe dingen voor elkaar kunt krijgen. Dromen kun je blijven stapelen. En hoe eerder je begint, des te meer tijd je in je leven overhoudt om te genieten van de resultaten.

Dus ja – beginnen maar!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je bent vaak al dichterbij dan je denkt

Als ik mensen vraag om in detail een dag in hun droomleven te omschrijven, dan komen veel mensen terug met een herkenbare lijst. Keer op keer zie ik dingen als:

  • Ik mediteer elke dag.
  • Ik eet gezond en sport meer.
  • Ik heb goede relaties met mijn familie.
  • Ik lees meer boeken en kijk minder tv.
  • Ik heb een rustig en opgeruimd huis.
  • etc.

Natuurlijk zitten er ook dingen tussen die groter zijn, zoals het verdienen van een hoger inkomen of wonen op een mooiere plek. Maar het is grappig dat een groot deel van ons droomleven direct aan ons voeten ligt.

Zoek het maar eens uit voor jezelf. Wil je iets slanker zijn? Iets meer tijd maken voor bepaalde gewoontes? Een nieuwe taal leren of flink opruimen? Perfect – niemand houdt je tegen.

Je kunt vandaag gezonder gaan eten, een taalcursus oppakken, je meditatiegewoonte ontwikkelen, vaker gaan sporten en tijd maken voor je dierbaren. En morgen weer, en overmorgen weer.

Op die manier kun je je droomleven steeds tastbaarder maken zonder dat je hoeft te wachten op dat magische moment waarop alle puzzelstukjes op hun plek vallen. Fijn is dat.

3. Het zijn gewoon een hoop kleine stappen

Precies – elke droom realiseer je door gewoon kleine stappen te blijven zetten. Elke dag opnieuw. Dat wil niet zeggen dat je geen obstakels tegen zult komen. De weg naar je grootste dromen ligt bezaaid met obstakels. Als dat niet zo zou zijn, dan zou het geen droom zijn maar allang een onderdeel van je leven.

Van makkelijke dingen hoef je niet te dromen, die doe je gewoon. Ik hoef niet te dromen van een glas water, die kan ik (gelukkig) gewoon tappen in de keuken. Ik droom wel van zaken die ik niet zonder slag of stoot kan regelen. Dat vinden we vervelend omdat we vergeten dat de worsteling ons leven beter maakt.

Door obstakels te overwinnen voelen we ons krachtig, leren we nieuwe vaardigheden, ontwikkelen we ons karakter, doen we levenslessen op en kunnen we ons leven spannend en uitdagend houden.

Maar hoeveel obstakels je ook aantreft in het realiseren van je droomleven: elk obstakel overwin je simpelweg in kleine stappen. Elke euro die je aflost helpt je iets verder uit de schulden, elk ingewikkelde formulier dat je opstuurt helpt je vooruit in het proces, elke dag dat je werkt kom je iets dichter bij je doelen.

Zet vandaag een kleine stap richting je droomleven. Doe het morgen opnieuw, en overmorgen opnieuw. Voor je het weet ben je tientallen stappen verder, en begint je droomleven zich af te tekenen aan de horizon.

Er is geen reden om je dromen uit te stellen. Het perfecte moment komt niet. En hoe eerder je begint, des te langer je van de resultaten kunt genieten. Dus ga maar gewoon aan de slag. Uitstellen kan ten slotte altijd nog – Netflix gaat nergens heen. 😉

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test