Artikel opslaan

“Low self-confidence isn’t a life sentence.
Self-confidence can be learned, practiced,
and mastered–just like any other skill.
Once you master it, everything in your life will change for the better.”

Barrie Davenport

Hoe kun je je zelfvertrouwen terugwinnen?

Je zelfvertrouwen is niet statisch. Het kan op en neer gaan gedurende je leven, en soms kan het behoorlijk beschadigen.

Mijn zelfvertrouwen daalde bijvoorbeeld naar een dieptepunt toen ik overspannen raakte in 2020. Ik voelde me waardeloos en had lang het gevoel dat ik niet goed genoeg was.

Gelukkig kunnen we bijna alles verbeteren in kleine stapjes – ook ons zelfvertrouwen. Dit zijn vijf kleine dingen die je vandaag nog kunt doen om je zelfvertrouwen terug te winnen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Stip aan wat je goed doet

Het is nooit alleen kommer en kwel – er zijn altijd eigenschappen en gebeurtenissen te vinden waar je je wél goed over voelt.

Verplaats je aandacht naar die zaken, ook als ze maar klein zijn.

Dus, je hebt het gevoel dat je niets voor elkaar krijgt? Je bent opgestaan vanochtend. Je hebt gezond gegeten. Je hebt prima werk verricht. Er zijn ook mensen die dit niet voor elkaar krijgen.

Wellicht heb je iemand kunnen helpen. Heb je zelfs gesport of een stap gezet richting een doel. Mogelijk zijn er dingen mis gegaan – maar daar kun je van leren en groeien. Wanneer je leert van tegenslagen, is het eigenlijk geen tegenslag maar een moment van groei.

Voel je je niet goed genoeg? Besef dan dat er mensen zijn die van je houden – precies zoals je nu bent.

Stip aan wat goed is in je leven. Omschrijf wat je mooi vindt aan jezelf. Verplaats je aandacht naar kleine, zichtbare bouwstenen voor hernieuwd zelfvertrouwen. Noteer bijvoorbeeld elke dag 3 dingen die goed gingen in je dagboek.

Door je aandacht te verplaatsen, spendeer je automatisch minder aandacht aan al die negatieve verhalen over jezelf in je hoofd.

2. Beoefen zelfacceptatie

Accepteer jezelf, stapje voor stapje. Accepteer niet alleen de eigenschappen waar je mee worstelt. Maar accepteer ook die worsteling zelf.

Ga op zoek naar kleine, aanwijsbare aspecten van jezelf en je leven die je liefst zou willen veranderen. En nodig jezelf vervolgens uit om dit aspect te accepteren, ook als je dit moeilijk vindt.

Bijvoorbeeld:

  • ”Ook al vind ik mijn lichaam niet mooi, ik besluit om mijn lichaam toch te accepteren. En ik accepteer ook dat ik hier soms nog mee zal worstelen.”
  • ”Ik accepteer dat ik soms ongemakkelijk ben in de omgang met anderen. En ik accepteer dat ik dit wil veranderen, maar dat dit me vaak gewoon niet lukt.”
  • ”Terwijl ik werk om mezelf te zien als ‘goed genoeg’, accepteer ik ook dat ik hier soms nog mee worstel.”

Je kunt een lijstje maken van aspecten van jezelf en je leven waar je je onzeker over voelt (je neus, presentatie vaardigheden, lichaamsgewicht, rommel in huis, schaamte). Loop vervolgens door dit lijstje heen, en beoefen zelfacceptatie op bovenstaande manier.

Zelfacceptatie zal niet altijd lukken, en dat is oké – ook dat hoort erbij. Heb geduld met jezelf.

3. Help anderen

Verplaats je aandacht naar anderen helpen – zo kun je je zelfvertrouwen snel terugwinnen.

Niet alleen helpt deze focus op anderen je minder aandacht te besteden aan je eigen zorgen en onzekerheden. Anderen helpen is ook constructief voor je zelfvertrouwen.

Je kunt heel klein beginnen. Bijvoorbeeld door een compliment te delen, een deur open te houden of een collega te ondersteunen met een taak.

Wanneer jij iemand kunt helpen, bewijs je aan jezelf dat je iets van waarde te bieden hebt. Bovendien zal die ander dankbaar zijn voor jouw hulp, en je doen inzien dat je wel degelijk waardevol bent.

4. Daag jezelf uit met dingen die je spannend vindt

Je zelfvertrouwen groeit snel wanneer je jezelf uitdaagt om dingen te doen die je een beetje spannend vindt. Wanneer je dit soort (kleine) angsten en twijfels overwint voel je je krachtig en bewijs je aan jezelf dat je meer kunt dan je dacht.

Dus zoek naar kleine mogelijkheden om jezelf uit te dagen. Het kan van alles zijn: je hulp aanbieden, iemand aanspreken, je mening uitspreken tijdens een overleg, een grens aangeven, een uitdagend project oppakken of je aanmelden voor een hardloopwedstrijd.

Kies een kleine uitdaging die je aanspreekt en zet vandaag nog je eerste, kleine stap. Door regelmatig kleine, spannende dingen te doen bouw je stapje voor stapje je zelfvertrouwen weer op.

5. Visualiseer hoe je onzekerheid overwint

Sluit je ogen en zie jezelf in een situatie die je onzeker maakt.

Misschien op een feestje waar je niemand kent, voor een zaal waar je moet spreken of tijdens een gesprek met je werkgever waarin jij moeilijke onderwerpen wilt bespreken.

Visualiseer hoe je wordt overladen door die onzekerheid. En zie vervolgens voor je hoe jij dit obstakel overwint. Wat doe of zeg je om je onzekerheid te overwinnen in deze situatie? Maak het zo echt mogelijk voor jezelf.

Zie hoe je je obstakel overwint en deze situatie vervolgens vol zelfvertrouwen beleeft. Je kunt deze oefening bijvoorbeeld elke ochtend een paar minuten doen, of het doen wanneer je wordt geconfronteerd met sterke onzekerheid.

Door dit regelmatig te oefenen, geef je je brein handvatten wat te doen in vergelijkbare situaties in het echte leven. Omdat je al hebt geoefend om positief om te gaan met deze obstakels, is de kans groter dat je dit in het echte leven ook kunt toepassen.

Zelfvertrouwen opbouwen doe je in kleine, alledaagse stappen. Voel je ietsje sterker met iedere stap die je zet, ook al zijn de stappen klein. 💛

Sterker in je schoenen staan

Sterker in je schoenen staan Bundel

Door sterker in je schoenen te staan krijg je meer zelfvertrouwen, zelfliefde en leer je te vertrouwen op je eigen gevoelens, waarden en intuïtie.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom sterker in je schoenen staan makkelijker is dan je denkt.

Aan de hand van praktische tips en leuke oefeningen gaat het je lukken om voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven, ‘nee’ te zeggen en tóch dicht bij jezelf te blijven.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test