Artikel opslaan

“A good procrastination should feel like
you’re inserting lots and lots of commas
into the sentence of your life.”

Ze Frank

Kom op – dat kan leger van binnen

Mensen blijven maar roepen dat je je hart moet volgen en je dromen moet realiseren. En jij hebt zoiets van: Nee, sorry – maar ik heb daar gewoon niets mee.

”Ik wil mijn dromen niet realiseren, ik wil mijn ziel vullen met een gevoel van leegte. Mijn dagen beginnen zonder passie en mijn leven leiden zonder gevoel van voldoening. Ik wil de tranen voelen branden achter mijn ogen en een reden hebben om te zeuren over alles behalve mezelf.”

Nou – laat me je helpen. Hieronder vind je een aantal praktische tips om er zeker van te zijn dat je je dromen nooit realiseert.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Ren keihard mee in de ratrace

Oh de ratrace. Wat zijn we er gek op. Het leidt je af van de grote levensvragen terwijl je ondertussen lekker druk bent.

Eindeloos rennen en vliegen, en ondertussen ‘dingetjes doen’. Dingen die nuttig lijken omdat anderen ze goedkeuren, maar die je nergens brengen. Status vergaren, een volledige focus op succesvol zijn, en vooral: er succesvol uitzien.

Een volle agenda met lege afspraken. Een hoofd vol met onvoltooide taken. Een weekend gevuld met sociale verplichtingen. En ondertussen altijd falen, omdat het nooit lukt alle ballen hoog te houden. Heerlijk.

Je inspanningen leiden nooit naar voldoening. Maar je bent wel lekker druk. En je hebt nog genoeg te doen. Genoeg taken, gedachten, angsten en neuroses om je af te leiden van je dromen. En je hebt het te druk om erover na te denken.

Let op: het komt voor dat mensen perfect tevreden zijn met een leven in de ratrace. Als je dat vreest is het slim om in het algemeen te werken om je leven stap voor stap verschrikkelijk te maken. Hier vind je 10 praktische tips.

Dus sla nog een keer op die snooze-button en ren je rot. Hoe harder je rent op de tredmolen, des te moeilijker het wordt om voldoening te ervaren. Fijn.

2. Houd je dromen vaag voor jezelf

Dan komt er ineens het moment dat je wordt getroffen door inspiratie. Op vakantie, onder de douche, tijdens een meditatie of gedurende een lezing. Je voelt dat er iets gebeurt van binnen. Een verlangen, een droom.

Het gevoel gaat dieper dan je craving naar koekjes of je begeerte naar de nieuwste iPhone. Het voelt alsof je er iets mee moet. Alsof iets je roept.

Zodra je dit ervaart kun je het beste direct ingrijpen:

 • Leid jezelf zo snel mogelijk af. Pak je telefoon erbij, check het nieuws, app wat mensen die energie zuigen, kijk conspiracy video’s op YouTube – vul je hoofd met frisse negativiteit.
 • Schrijf niets op. Want wanneer je begint met schrijven worden je gedachten gestructureerd. En daarmee wordt deze droom steeds tastbaarder en loop je het gevaar dat je hem onbewust tóch gaat realiseren.
 • Ga zo snel mogelijk terug naar tip 1. Je hebt waarschijnlijk de fout gemaakt om tijd te nemen voor bezinning. De ratrace is de beste manier om dit soort inspiratie uit je leven te houden. Binnen enkele dagen voel je je weer gewoon leeg van binnen, zoals je gewend was.

Je kunt niet altijd voorkomen dat je inspiratie ervaart – dus veroordeel jezelf niet. Wanneer je snel handelt kun je ondervangen dat dit soort inspiratie zich gaat wortelen in je hart. Houd het vaag en leid jezelf af, dan waait die droom vanzelf over.

3. Stap in de slachtofferrol

Precies. Om een paar redenen:

 • Het is veel makkelijker dan verantwoordelijkheid nemen over je leven.
 • Het voorkomt dat je in actie komt om je leven beter te maken.
 • Het houdt je klein en weerloos, waardoor je minder snel grote dromen zult krijgen voor de toekomst.
 • Het maakt je angstig, omdat je het gevoel hebt dat anderen bepalen over jouw lot. Angst is een perfecte emotie wanneer je je leeg en onvoldaan wilt voelen.
 • Het vult je hoofd met nare gedachten en je mond met negatieve woorden. En dat houdt inspiratie betrouwbaar buiten de deur.

Geloof dat je waardeloos bent. Dat een fantastisch leven alleen is weggelegd voor andere mensen. Dit helpt je beter verankerd te blijven in de ratrace en minder te vertrouwen op je gevoel.

4. Stop met bijdragen

Wil je toch iets doen met je tijd? Naast alle bezigheden die nuttig lijken maar nutteloos blijken, is het belangrijk dat je al je aandacht richt op het vermijden van bijdragen.

Waarom? Omdat bijdragen, creëren en anderen helpen het ongewenste gevoel van voldoening oproepen.

Richt je daarom in je vrije tijd met name op consumeren. Loop eens door je huis heen en vraag jezelf af:

 • Welke dingen kan ik weggooien en vervangen voor iets nieuwers/mooiers/duurders?
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen het idee hebben dat ik rijk en succesvol ben? Hoe vergroot ik mijn status?
 • Kan ik meer spullen toevoegen? Wellicht kan ik opslag huren?
 • Zijn er diensten en abonnementen die ik kan afnemen die me meer status bezorgen?

Misschien kun je je kabelpakket upgraden. Of kun je je 3D TV naar de vuilstort brengen en er een gebogen LED TV voor in de plaats zetten. Heb je alle spelcomputers al? Heb je al een smartwatch? Heb je er maar één? Hoe ga je dat doen met één smartwatch en verschillende outfits? Etc.

 • Vermijd eerlijk geproduceerde producten. Je weet nooit of er in de productieketen mensen geholpen worden, waardoor jouw aankoop ongevraagd iets bijdraagt.
 • Vermijd kleine, lokale bedrijven. Ga altijd voor de grote, anonieme bedrijven om te voorkomen dat je ondernemers direct steunt.
 • Vermijd producenten die goede dingen doen voor mensen, dieren of ecosystemen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Shoppen – online en offline. Eindeloos vergelijken, de beste deals vinden en je er helemaal in verliezen. Op die manier voorkom je dat je iets bijdraagt of iemand helpt. En het fijne is dat je kunt leven met de illusie van voldoening, terwijl je geen échte voldoening ervaart.

Dat helpt ontzettend met het vasthouden van de ratrace-lifestyle.

5. Vertoon chronisch uitstelgedrag

Soms zijn dromen hardnekkig. Ze blijven naar boven drijven, hoezeer je ook je best doet om ze weg te drukken.

Merk je dat er zich dromen stiekem op je takenlijst hebben gewurmd? Vertoon dan uitstelgedrag. Neem jezelf voor om aan je droom te werken, maar maak het zo eng voor jezelf dat je liever nog even Facebook checkt.

 • Maak je droom groot en overweldigend. Op die manier weet je nooit waar je moet beginnen. Zo voorkom je dat je daadwerkelijk begint.
 • Voed jezelf met verschillende angsten. Zoals faalangst en een angst voor succes.
 • Verzamel eindeloos tips over productiviteit. Daar kun je jezelf uren mee zoet houden zonder iets voor elkaar te krijgen.
 • Zorg dat je aan het einde van de dag van alles hebt gedaan, behalve een stap dichter bij je dromen komen.

Uitstelgedrag is je laatste hoop wanneer je je droom écht niet kunt onderdrukken. Als deze horde valt is je droom gerealiseerd voor je het weet en zal je gevoel van leegte verdwijnen.

Neem deze stap dus absoluut serieus als je wilt voorkomen dat je leven betekenis krijgt.

Zo stel je je dromen voor altijd uit

Schrijf je in voor mijn online cursus tegen uitstelgedrag en doe precies het tegenovergestelde van wat je leert. Op die manier word je een steeds betere uitsteller, en zul je je dromen gegarandeerd nooit realiseren.

Lees meer over deze cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test