Artikel opslaan

“Overdaad schaadt.”
Willekeurige grootmoeder
die zich jaren genegeerd heeft gevoeld
en ons nu irriteert met “Ik zei het toch!”

De diverse problemen van meuk

Ergens geloof ik al jaren dat ik een ‘minimalist’ ben. En hoewel ik nooit ontzettend veel spullen heb gehad (ik heb altijd klein gewoond, en houd van een opgeruimde leefomgeving), kwam ik laatst tot de conclusie dat er toch nog werk aan de winkel was.

Het probleem waar ik tegenaan liep was heel simpel: Meuk. Waardeloze spullen die zich hadden verzameld in mijn huis, en in mijn leven. Op zolder, in de schuur, in ongeopende rolboxen die twee keer mee zijn verhuisd en vol zitten met onzinnige spullen.

Meuk is een probleem. Een probleem omdat het de kwaliteit van mijn leven verlaagt, en omdat het wat mij betreft een uiting is van luiheid. Van geen zin hebben om keuzes te maken, om knopen door te hakken.

  • Meuk ontstaat wanneer je door de Action loopt, en dingen koopt die je niet echt mooi vindt, maar toch meeneemt omdat ze zooo goedkóóp zijn.
  • Meuk zijn al die spullen die je bewaart omdat je ze in de toekomst misschien wilt gebruiken, en dat nu al jaren tegen jezelf zegt.
  • Meuk is al die zooi die je bewaart achter een schot op zolder, en die je alleen tegenkomt wanneer je op expeditie gaat richting de kerstspullen.
  • Meuk is je la met halflege verzorgingsproducten die over datum zijn.
  • Meuk is die tien kilo rotzooi die je dagelijks meesleept in je auto.
  • Meuk is die tien kilo rotzooi die je dagelijks meesleept in je handtas (en die je rugklachten bezorgt).
  • Meuk ligt in ‘de la’, die aanwezig is in ieder huishouden (die la met elastiekjes en paperclips, en klantenpassen uit 1989).
  • Meuk is zowel fysiek als digitaal. Denk maar eens aan een bureaublad vól met nutteloze icoontjes en ongeorganiseerde bestanden.
  • Meuk is 63 ongebruikte, nutteloze apps op je iPhone, ingedeeld in twintig mapjes.
  • Meuk is ook een computer vol met zooi, die je nu al tien jaar backupt en verhuist omdat je bang bent dat er iets waardevols tussen zit dat je misschien ooit nodig hebt.

Precies, ik denk dat je een beeld hebt. Meuk is overal, en het komt in je leven als je het toelaat. En meuk toelaten is makkelijker dan meuk weigeren of uit je leven gooien.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

☀️ Broednest lente actie - Ontvang tijdelijk €45 blijvende korting!

Start nu en claim de korting

Een peperdure opbouw of de wereld rondreizen?

Ik hoorde onlangs van een stel (die ook met twee personen in een vergelijkbaar huis wonen) die overwegen om een opbouw op het huis te zetten. Omdat ze zoveel spullen hebben die ze niet kwijt kunnen. Zo’n opbouw kost 30.000 euro. Toen ik dat hoorde, besefte ik dat we al heel ver zijn gekomen. Geen opbouw, maar lekker een paar jaar achter elkaar twee maanden op reis.

Ik besefte me dat meuk niet alleen direct je levenskwaliteit vermindert, maar ook indirect. Je moet andere dingen laten voor een leven vol meuk. Dingen die je waardevoller vindt, die je gelukkiger maken. Zoals reizen, zoals financiële onafhankelijkheid. Je begrijpt het al: het is tijd om er wat aan te doen. Onze zolder is al bijna leeg, en ik heb vijf tips die je kunnen helpen hetzelfde te doen.

1. Je zult je echt vrijer voelen

Leven met minder spullen maakt je vrijer. Dat wist je natuurlijk al, maar ik ben hier om te vertellen dat het ook écht zo is. Ik heb nooit veel spullen gehad, en ik voelde me redelijk vrij. Maar mijn laatste opruimsessies hebben me een duidelijk inzicht gegeven: er is een lichtjaar verschil tussen weinig spullen en geen overbodige spullen.

Echt, een enorm verschil. Het voelt heerlijk om geen ‘unfinished business’ te hebben op de zolder. Om eindelijk die knopen door te hakken, om de lucht toe te laten. Je bent plotseling omringd met spullen die je echt in je leven wilt houden, en niet langer met meuk die je leegzuigt.

  • Je zult minder ‘angst’ voelen omtrent je spullen. Je hebt zo weinig, dat een brand of inbraak ineens niet meer het ‘ergste’ is dat je kan overkomen.
  • Je weet precies wat je wel en niet bezit. Geen vage dozen vol met frustels die je al jaren mee verhuist.
  • Je hoeft minder op te ruimen, op te bergen, schoon te houden, zorgen te maken, te verzekeren en ga zo maar door.
  • Je krijgt meer ruimte voor het meest belangrijke object in huis: jij.

Het is als het wegwerken van die ‘laatste vetrol’. Het is even pittig, maar er is gevoelsmatig een enorm verschil tussen ‘een vetrolletje’ en een strakke buik. En mocht je het je afvragen, er wordt hier ook gewerkt aan die laatste vetrol. Even geen roze koeken voor mij.

2. Je moet er simpelweg even doorheen

Nee, het is niet comfortabel. Comfortabel is alles bewaren. Alles een plekje geven in je leven en geloven dat je al die meuk echt nog een keer gaat gebruiken. Minimalistisch worden is oncomfortabel. Dat geldt overigens voor bijna alle dingen die de moeite waard zijn. Ze kosten moeite.

Soms moet je meedogenloos zijn. Dan moet je spullen wegdoen terwijl een stemmetje in je hoofd schreeuwt “NEEEEEEEEEE! Niet die prachtige Xenos vaas die ik een week in mijn huis heb gehad en nu ruim drie jaar in de schuur bewaar! Ik wil hem nog gebruiken!!” Ja. Niet dus. Weg ermee.

Dat stemmetje gaat weg. De vaas gaat weg. Je denkt nooit meer aan de vaas. Iemand anders is blij met de vaas, en jij bent blij met de ruimte.

Het is niet alleen het hebben dat waarde heeft. Iets niet hebben heeft ook waarde. Wanneer het hebben weinig toevoegt aan je levensgeluk, dan is niet hebben een betere optie. Niet hebben moet het uitgangspunt zijn, hebben de uitzondering.

Dus ja. Dat wordt even stoeien. Met jezelf, met je partner, met het engelenhaar dat uit de kerstboom valt die je van je oma hebt geërft, waardoor je de rest van de week jeuk hebt. Maar wees gerust:

  • Het wordt steeds makkelijker;
  • Het wordt steeds leuker;
  • Het hoeft niet allemaal in één keer;
  • Sterker nog, je kunt er maanden over doen;
  • Het geeft je direct een goed gevoel;
  • Je kunt er een aardig zakcentje aan overhouden.

Want natuurlijk gooi je niet alles weg. Je installeert de Marktplaats app en je gaat tekeer. Je gooit zoveel mogelijk te koop. Wat je niet verkoopt geef je weg. Aan vrienden, aan familie of aan de kringloop. Andere dingen gooi je weg. Die verzamel je, en breng je netjes naar de stadswerf. Zo komt alles goed terecht, en ga je je nieuwe, luchtige leven tegemoet met een goed gevoel.

Met andere woorden: Ik wil geen halflege verfblikken of spaarlampen met kwik in de containers hebben vanwege mijn aansporing. Even wegbrengen is zo gebeurd. Hier vind je tips. Hier vind een handige gratis app: iPhone – Android.

3. Je gaat er financieel op vooruit

In de eerste plaats kun je aardig wat kapitaal terugwinnen uit je meuk. Gooi spullen op Marktplaats, gooi je oude boeken op Bol.com (en prijs ze aantrekkelijk). Het is soms wat gedoe, maar je kunt op deze manier rustig een vakantie bij elkaar sparen.

Maar dat zijn slechts de eenmalige opbrengsten. De tikker gaat daarna pas lopen. Nu je bent overstapt naar het minimalisme, zul je ook minder kopen. Automatisch, omdat je de vrijheid niet meer kwijt wilt. Je wordt veel kritischer, loopt de Action uit zonder goedkope decoratie. Op een bepaald moment kom je zelfs de IKEA uitgelopen zonder iets te kopen (op de gratis koffie na)!

Maar ondertussen blijf je evenveel verdienen als je daarvoor deed. Dat betekent dus: meer geld. Meer geld voor dingen die je echt belangrijk vindt. Je spaarrekening, je beleggingen, uit eten gaan, geweldige ervaringen, gezonde voeding, het opknappen van je huis, noem maar op. Je bent daadwerkelijk beter af. Zelfs als je nu in de WW zit.

4. Je wordt kalmer, rustiger

Je hebt minder meuk om je over te ontfermen. Je hebt een luchtige zolder, een luchtige schuur, een luchtige leefomgeving. Nee, je huis is niet leeg. Maar je omringt je steeds meer met spullen die je de moeite waard vindt. Niet langer met toevalligheden. Met spullen die toevallig zijn blijven plakken, maar met spullen die je kiest.

Dat geeft rust. Maar je ervaart nog meer rust. Je stapt namelijk van een bepaalde tredmolen af. Je gaat minder kopen. En minder kopen betekent ook: minder research, minder aanbiedingen in de gaten houden, minder op de hoogte blijven, minder vergelijken, reviews lezen, shoppen, je eigenwaarde afmeten aan je spullen.

Je kunt nog steeds van mooie spullen houden. Ik houd van fijne gadgets. En ik heb maar één laptop nodig. Dus ik heb één fijne laptop, de laptop die ik het liefst wil hebben. En daar ben ik blij mee. Ik had nog een oude laptop liggen, en steeds als ik die zag voelde ik een soort schuldgevoel. Dat ik er nog steeds ‘iets’ mee moest doen. Leeghalen, formatteren, verkopen, weggeven of recyclen. Dat is gebeurd, en dat voelt fijn. Lekker rustig.

Deze kalmte ga je uitstralen. Het werkt door in je hele leven. En ja, dat is fijn. Overdaad schaadt, zei grootmoeder al. Grootmoeder had gelijk.

5. Je gaat meer genieten

Zodra je minder spullen hebt, kies je automatisch voor meer kwaliteit. Niet alleen omdat je er nu het geld voor hebt, maar omdat je er gelukkiger van wordt. Kwaliteit verrijkt je leven.

Je kunt gaan voor een goedkope laptop, en je iedere dag groen en geel irriteren. Je kunt ook kiezen voor een duurdere en betere laptop, en hier jarenlang veel plezier aan beleven. Je kunt kiezen voor een goedkope vaas van de Action die je overmorgen alweer zat bent, of een unieke (duurdere) vaas die met liefde is ontworpen en waar je nog jaren van geniet.

Je gaat je stap voor stap omringen met spullen waar je echt van houdt. En dat voelt fijn. Dat maakt je leven leuker. Mooie, kwalitatieve, met liefde ontworpen spullen zijn fantastisch. Ze maken je blij, iedere keer als je ze gebruikt. Van een geweldige koffiemachine, tot een fijn bankstel tot een mooi schilderij dat je op reis hebt gescoord.

Door je te omringen met kwaliteit en schoonheid, zal je leven meer kwaliteit en glans krijgen. Dingen gaan langer mee, geven je meer voldoening en minder irritatie. Ze stroomlijnen je bestaan, voeden de geest, halen het beste in je naar boven. En dat is waardevol. En bovendien heel persoonlijk. Want zodra je deze weg inslaat zul je merken dat jouw leefomgeving héél anders wordt dan die van de mensen om je heen. Op een goede manier.

Je huis wordt écht jij, ook al heb je minder spullen. Je hebt spullen die ertoe doen. Mooie, interessante, kwalitatieve spullen. En hun glans wordt niet verwaterd doordat ze door meuk worden omringd. Ze kunnen stralen. Stralen op een leeg aanrecht, in een luchtige kast, in een ruimtelijke woonkamer.

Je huis zegt iets over jou. En dit werkt twee kanten op. Als je huis aansluit bij de persoon die je eigenlijk wilt zijn, dan wordt het makkelijker om die persoon te zijn. Een persoon die zich richt op wat echt belangrijk is in zijn of haar leven, en de rest lekker achterwege laat.

Doe je mee?

Dus. Heb ik je weten over te halen? Ga je dit weekend lekker opruimen? Super. Ik doe met je mee, want ik ben nog láng niet klaar met deze rit richting minimalisme! Heb je vragen of suggesties? Of wil je jouw ervaringen delen? Laat dan even een reactie achter!

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test