Artikel opslaan

1. Een zuivere kijk op je leven

Probeer je in het leven te beperken tot de essentie van wat jij belangrijk vindt. Zoek uit waar het leven voor jou om draait, en focus je daar op. Wanneer je je aandacht en energie richt op een paar punten zul je veel beter presteren en meer uit je leven halen. Je krijgt een zuivere kijk op het leven omdat je weinig tot geen energie schenkt aan alle dingen die niet belangrijk zijn.

Oefening: Als je je maar met 3 dingen zou mogen bezighouden in je leven, welke zouden dit dan zijn?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Focus op de goede dingen – word geen pessimist

Deze eigenschap vanuit het boeddhisme vereist een aanpassing van je denkwijze. Je moet weten dat gevoelens en emoties komen en gaan. Zodra je je slecht, boos of geprikkeld voelt, bedenk dan dat dit gevoel vanzelf over gaat. Telkens als je iets ziet wat je niet wilt zou je je aandacht moeten richten op het tegenovergestelde wat je wél wilt.

Je hoeft niet direct naar je slechte gevoelens te handelen. Wanneer je negatieve emoties voelt opkomen, neem dan tijd voor jezelf en mediteer. De gevoelens verdwijnen vanzelf.

Tip: Leren om zelf te mediteren.

3. Toon zelfcompassie en wees lief voor jezelf

Stel geen onrealistisch hoge eisen aan jezelf, en geef jezelf niet op je donder als dingen niet gaan zoals je wilt. Het boeddhisme leert ons niet direct een oordeel klaar te hebben over anderen én over onszelf. Ken je vaardigheden en weet waar je goed in bent. Stel realistische doelen en wees lief voor jezelf. Je hoeft niet altijd iets te bewijzen tegenover jezelf, je wéét wat je kan.

Tip: Lees meer over niet oordelen.

4. Iedereen geeft je een levensles

Ieder mens dat op jouw pad komt heeft je iets te leren. De Dalai Lama noemt ze spirituele leraren. Zelfs mensen waar je een erge hekel aan hebt. Het boeddhisme leert ons dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, en dat die vervelende persoon dus ook bij jou hoort.

Laat oordelen varen, leer te vergeven en laat mensen zijn wie ze zijn. Jij bent jij en zij zijn zij. Iemand vergeven kan moeilijk lijken, maar uiteindelijk doe je het voor jezelf.

5. Laat je hart spreken en volg je intuïtie

Er wordt gezegd dat vrouwen meer op hun intuïtie vertrouwen dan mannen. Het volgen van je hart is een belangrijke voorwaarde voor innerlijk geluk. Volg wat je hart te zeggen heeft, handel naar je innerlijke kompas. Zodra iets goed voelt weet je dat je in de goede richting zit. Passie en enthousiasme zijn magisch en brengen je tot grote hoogte. Zoek jouw passie in het leven en ga hiermee aan de slag.

6. Leef in het nu

Leven in het nu of mindfulness is een belangrijke eigenschap als je boeddhist wilt worden – of als je meer boeddhisme in je leven wilt toepassen. Wanneer je geen gedachten toelaat over de toekomst en je compleet focust op het nu, voel je je rustiger en gelukkiger. We schreven hier onlangs een uitgebreid artikel over.

Lees meer: Snel mindful worden – 7 manieren

7. Tijd en energie sparen

Wanneer je je hebt gefocust op wat je belangrijk vindt in het leven, is het belangrijk dat je hier ook al je aandacht op richt. Je concentreert je op deze gebieden in je leven. Wanneer je leeft met veel concentratie leef je doelgerichter en spaar je veel tijd en energie. Je wordt je meer bewust van tijd en energie, waardoor je het beter kunt verdelen. Mediteren kan je helpen om tijd te winnen doordat je minder slaap nodig hebt. Je spaart immers enorm veel energie als je je niet druk maakt.

Interessant: De Dalai Lama schreef een inspirerend boekje om te zijn wie je werkelijk bent. Als je je er verder in wilt verdiepen of meer wilt gaan leven volgens deze principes is het zeker een aanrader. Dit boekje en een ander boek over het boeddhisme vind je hieronder.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test