Geluk is je ware natuur

Geluk is niet iets dat je moet nastreven, maar iets wat je de ruimte moet geven. Ieder mens heeft de mogelijkheid om zich hier en nu gelukkig te voelen, zo zitten we simpelweg in elkaar.

Dit bijzondere gevoel van geluk is daadwerkelijk je tweede natuur. Het zit ingebakken in wie je bent, jij bent ontworpen om te leven op deze aarde die jou hierin ondersteunt.

Niet door de aarde je rug toe te keren, maar juist door dichter naar moeder aarde toe te bewegen kun jij je geluk laten spreken.

1. Breng tijd door in de natuur

Hoewel het begrip ‘natuur’ zich niet beperkt tot daadwerkelijke bossen, meren en bergen, is het bezoeken van natuur wel een goed startpunt. Zeker als je in de stad leeft.

Buitenlucht, daglicht, rust, planten, bomen, dieren, aarde en water hebben een kalmerende werking op onze geest. Door tijd door te brengen in de natuur kun je de dagelijkse beslommeringen even achter je laten en tot jezelf komen.

Je vindt natuur in lokale parken, in bossen, in de duinen, speciale natuurgebieden en in je achtertuin. Zoek naar het adembenemende en naar het kleine en breekbare.

Van je achtertuin tot de Noorse fjorden, laat je meeslepen door de pracht van onze aarde en voel de helende werking van het buitenleven.

2. Ervaar stilte

Stilte is schaarser dan goud. Een ervaring die je nog niet zo lang geleden praktisch overal kon ervaren is tegenwoordig lastig te vinden.

Echte stilte is een bijzondere ervaring, en je kunt het nog ervaren op verschillende plekken in Europa. Stilte helpt je tot jezelf te komen, je gedachten op een rijtje te zetten, volledig te ontspannen en je hoofd stil te maken.

Naast stilte zijn ook kwaliteiten als echt donkere en straling- en vervuilingvrije omgevingen erg schaars geworden in West-Europa. Je kunt stilte ervaren door deze op te zoeken (bijvoorbeeld in ontspanningsruimtes in de Spa) of door gebruik te maken van oordopjes in bed. Je kunt donker ervaren door te investeren in goede gordijnen of te slapen met een oogmasker.

3. Haal meer natuur in je leven

Naast de buitenwereld op te zoeken kun je moeder natuur ook verweven in je dagelijks leven. Zoek in je stadse bestaan naar manieren om toch te profiteren van de goede eigenschappen van moeder natuur. Enkele voorbeelden:

  • Haal veel licht en frisse lucht naar binnen.
  • Zet planten in je huis en op je bureau. Planten zuiveren de lucht en maken je productiever.
  • Leef zoveel mogelijk met het ritme van de aarde, en leef niet met de klok.
  • Werk onder lampen met daglicht kleurtemperatuur.
  • Stap over op natuurlijke (biologische) voeding en natuurlijke toiletartikelen.
  • Zet af en toe wat natuurgeluiden aan op de achtergrond, zoals water, wind en vogelgeluiden (gratis te vinden in iTunes > Radio > Ambient).
  • Houd je bezig met je tuin, kweek zelf kruiden, haal (huis)dieren in je leven, leer meer over de werking van onze aarde.

Maak je leefomgevingen zo natuurlijk als je kunt met veel licht, frisse lucht en planten, en voel hoe lekker dat voelt!

4. Zie jezelf als onderdeel van het geheel

Er is niet zoiets als ‘beschaving’ aan de ene kant en ‘natuur’ aan de andere kant. Dat beschaving vaak ten koste gaat van natuurgebieden en biodiversiteit wil niet zeggen dat de natuur op één of andere manier verdwijnt. Dat kan niet.

Zie natuur als een veel groter begrip. Het beperkt zich niet tot vogels en planten, de natuur is alles wat is. Het is de werking van jouw lichaam, de vindingrijkheid van een cel, de samenstelling van ons zonnestelsel, de natuurwetten waarop onze beschaving gebaseerd is, de vorming van sterrenstelsels en de verbinding tussen dit alles.

Natuur is alles wat is. Natuur is leven. Jij bent leven. Dus jij bent onderdeel van de natuur. Jij bent natuur. Of je wilt of niet.

Probeer in te zien dat alles uiteindelijk met elkaar verbonden is en dat niets in deze wereld losstaat van de rest. Vind je het lastig om je gedachten hier omheen te krijgen? Bekijk dan eens deze video om je leven in perspectief te plaatsen.

5. Voel de innerlijke liefde

De natuur is zacht, de natuur is hard. Moeder natuur oordeelt niet, kent geen goed of slecht. Alles is, en alles is verbonden in een wonderbaarlijk ecosysteem.

Jij bent precies zoals moeder natuur. Jij kunt zo zijn, maar daarvoor moet je af en toe de tijd nemen om uit je gedachten te stappen.

Door regelmatig te mediteren kun je dichter bij de natuur komen. Wanneer je mediteert ervaar je het grote geheel, en kun je je oordelen loslaten. Je houdt je niet meer bezig met goed of kwaad, maar simpelweg met wat is. Je ervaart het leven zonder erover na te denken.

Zodra je die plek hebt bereikt, de plek waarop je jezelf één voelt met alles wat is, ben je één met de essentie van moeder natuur: liefde.

Juist, dat klinkt een tikkie vaag

Gaat dat niet wat diep? Moeten we ons niet gewoon beperken tot bomen en vogels als we het over natuur hebben?

Als je wilt kiezen voor een sterk vereenvoudigd beeld van de natuur dan is dat prima. Feit blijft dat ontzettend veel mensen in de moderne wereld het gevoel hebben dat ze ‘iets’ missen. Dat ze iets kwijt zijn wat ze moeten vinden.

We hebben de natuur de afgelopen eeuwen structureel uit ons leven gebannen. Het kan de natuur niets schelen, de natuur is veel groter dan onze aarde alleen. Maar wellicht doen we onszelf ontzettend tekort.

Misschien is dat ‘iets’ wat we zoeken juist datgene wat we zijn verloren, onze band met alles wat is. Onze band met onze mooie, kwetsbare blauwe planeet.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test