Artikel opslaan

We zijn getraind om in de toekomst te leven

Van kleins af aan leren we om voornamelijk in de toekomst te leven. We denken niet alleen aan ‘als we later groot zijn’, maar ook aan de zaken die ons de komende weken gaan overkomen. We verheugen ons op de vakantie over een paar maanden, we vrezen het examen over drie weken en we zijn blij dat het eindelijk-bijna-weekend-is.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Leven in het verleden gaat ons ook goed af

Heerlijk toch, praten met je familie over vroeger. Bladeren door een vakantiealbum, praten over hoe leuk het toen was en genieten van leuke anekdotes uit het verleden. Ook kun je terugdenken aan een periode waarin je gelukkiger was of juist minder goed in je vel zat. Het verleden kan ons veel leren en we zijn er dan ook vaak mee bezig, vooral naarmate we ouder worden.

Maar, hoe zit het met nu?

Dit is waar de echte kunst van ‘genieten van het leven’ aan bod komt. Doordat we voornamelijk in de toekomst, en soms in het verleden, leven vergeten we vaak het heden. En dat is bijzonder, want juist nu is het moment om gelukkig te zijn. Je kunt iedere seconde in je leven maar één keer beleven, dus waarom zou je hem besteden in afwachting van iets beters?

Het is belangrijk om te beseffen dat je je tijd maar één keer kunt besteden. Je kunt er dus maar beter van genieten.

Wat is genieten van het leven?

Je geniet van het leven als je op de één of andere manier bewust bezig bent met de schoonheid van het moment. Als je niet met oogkleppen op door het bos loopt, maar af en toe stil staat om te genieten van de planten en de bloemen. Genieten van het leven is ook praten met geliefde familieleden met volle aandacht, dus zonder dat je bezig bent met ‘straks’.

Je geniet van het leven als je je bewust bent van al het goede wat je op dit moment ervaart. Door jezelf regelmatig af te vragen of je wel aan het genieten bent kun je jezelf dwingen meer te genieten. Het is vaak gewoon zo dat je ‘vergeet te genieten’. Als je regelmatig geniet van alles wat je doet en meemaakt wordt het leven namelijk een heel stuk leuker, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Zo geniet je meer van het leven – 8 tips

Met deze tips kun je meer genieten van het leven, aldus verschillende onderzoeken.

 1. Geniet van je alledaagse leven
  Beleef je echt plezier aan je dagelijkse bezigheden, of buffel je jezelf er gewoon iedere dag doorheen? Probeer eens bewust patronen te doorbreken om zo meer te genieten. Maak eens een ander ontbijtje of doe je werk op een andere manier. Geef jezelf ook de kans om echt een gevoel van ‘accomplishment’ te voelen als je een taak hebt voltooid. Lees ook: 10 praktische tips voor een verschrikkelijk leven.
 2. Geniet van je vrienden en familie
  Wat is er nu fijner dan omgaan met de mensen van wie je houdt? Besef dit bij jezelf zodra je met deze belangrijke mensen in aanraking komt en geniet van ze. Wees je er bewust van dat deze mensen niet vanzelfsprekend zijn en dat ze er op een dag niet meer zullen zijn. Geniet van ze, zo zal je het contact nog intenser maken. Meer tips? Lees dan 3 tips voor een meer hechte familie.
 3. Geniet van geluk uit het verleden
  Je kunt het verleden gebruiken om nu gelukkiger te worden. Beleef de momenten waarop je het gelukkigst was opnieuw in je hoofd. Speel de film als het ware opnieuw af voor jezelf. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je geluk kan vergroten.
 4. Vier goed nieuws
  Deel je positieve ervaringen met anderen en deel mee in die van hen. Door goed nieuws echt te vieren en te benadrukken voel je je geweldig. Als je het samen met anderen viert deel je het geluk. Doe bovendien oprecht je best om blij te zijn voor anderen, daar ga jij je ook beter van voelen. Geluk is besmettelijk! Lees ook: Dankbaarheid: direct gelukkiger met weinig moeite.
 5. Sta open voor schoonheid
  Sta jezelf toe om te genieten van alles wat jij mooi, interessant of ingenieus vindt. Geniet van de natuur, van kunst, van gebouwen of van een mooie film. Geniet van mooie muziek of een geweldige zonsondergang.
 6. Leef met mindfulness
  Mindfulness kan je helpen om van het moment te genieten. We hebben al uitgebreid geschreven over mindfulness. Lees ook: Voel je lekkerder in je vel met mindfulness.
 7. Werk met je zintuigen
  Ruiken, voelen, horen, zien en proeven. Doe het zoveel als je kunt, en geniet ervan. Experimenteer met nieuwe smaken in je voeding, laat heerlijke geuren toe in je leven en geniet van de geluiden om je heen. Het leven is een ervaring op zich voor alle zintuigen. Zodra je je bewust bent van je zintuigen ben je aan het genieten van dit moment.
 8. Fotografeer al het moois
  Schiet niet simpelweg je kaartje vol, maar wees selectief. Fotografeer mooie beelden, en vergroot je mooiste foto’s uit. Door te fotograferen train je jezelf om mooie dingen om je heen te zien!

Meer lezen over genieten van het leven?

We raden je het onderstaande boek aan als je wilt leren hoe je als mens gelukkiger kunt worden. Het boek is namelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar geluk, erg interessant.

Verder raden we je aan het volgende artikel eens te lezen: Het Pebble effect van goede daden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test