Dit gastartikel is geschreven door Ilka. Ilka is hooggevoelig, en deelt in dit artikel haar tips en ervaringen voor een leven met meer balans.

Te weinig tijd om na te denken

Doordat we met zijn allen in een ontzettend drukke tijd leven nemen we niet altijd de tijd om ergens fatsoenlijk over na te denken.

Wat moet je als je door de drukte van alledag weinig tijd overhoudt voor jezelf, of laat staan nog tijd hebt om na te denken waarom je je eigenlijk niet zo lekker voelt. De woordjes “druk,druk,druk” zijn iets normaals geworden en niemand kijkt er nog van op als je dit zegt. Op een enkeling na loopt bijna iedereen te hijgen en te puffen.

Er wordt steeds meer gesproken over ‘beter naar je gevoel luisteren’, maar omdat we met zijn allen zo druk zijn nemen we daar eigenlijk te weinig tijd voor. Door alle drukte kun je je soms onverklaarbaar rot voelen en alleen als je daar eens flink voor gaat zitten, kun je erachter komen hoe dit komt.

Te weinig tijd aan je gevoelens besteden kan er voor zorgen dat je een gevangene wordt van je eigen ik. Denken is vermoeiend, maar een must om bepaalde dingen te kunnen plaatsen en verwerken. Als je je gevoelens kunt verklaren ben je in staat veel dingen te begrijpen. Door begrip zet je het proces van acceptatie in werking en door acceptatie krijg je meer rust.

Als je dit proces goed onder de knie hebt ben je in staat veel onverklaarbare gevoelens met je verstand te verklaren. Ga er eens voor zitten of liggen en schakel alle apparaten even uit. Ervaar de stilte en duik in je diepste ik.

Hoe verklaar je je gevoel met je verstand?

Zorg ervoor dat je je begeeft in een rustige ruimte. Doe desnoods je ogen dicht, let op je ademhaling en laat je door niemand storen.

Laat al je gedachten de vrije loop of het nou positieve of negatieve zijn. Let tijdens dit proces sterk op je gevoelens. Als je gevoel tijdens een gedachte enorm versterkt dan zit je goed.

Ga je gevoel niet tegen maar probeer er in mee te gaan. Schrik niet van je eigen gedachten en de bijbehorende gevoelens.

Komt er woede, verdriet of teleurstelling in je naar boven? Blokkeer het niet. Laat alle remmen los! Huil, schreeuw of stamp desnoods met je voeten als je daar zin in hebt. Het lucht op en daarna zul je beter in staat zijn de volgende stap in dit rijtje te nemen.

Vraag jezelf wat precies de reden is dat je je zo voelt. Schrijf het op. Hierdoor maak je het jezelf gemakkelijker en overzichtelijker. Ga vervolgens je gevoel te lijf en stel jezelf de vraag hoe je van deze gevoelens af zou kunnen komen. Behandel elk punt dat je hebt opgeschreven. Wat zou je er zelf aan kunnen veranderen?

Onthoud, niemand kan alles alleen. Soms is het zo simpel maar zie je door alle bomen het bos even niet meer. Als je een vertrouwenspersoon hebt, bespreek het. Door je ervaringen met iemand te delen kan het zomaar zijn dat ineens het kwartje valt. Daarbij, de meeste mensen vinden het fijn als ze anderen kunnen helpen maar dan ben je wel genoodzaakt om jezelf kwetsbaar op te stellen door het boekje open te gooien.

Minder is soms meer

Soms levert inleveren meer op dan dat het je kost. Je hebt daarvoor alleen een heleboel lef nodig. Gooi al je angsten overboord en wees creatief. Denk niet in problemen maar in oplossingen.

Het klinkt misschien te simpel maar als je het éénmaal ervaren hebt groeit je vertrouwen daarin, mits je zo blijft denken. Probeer het uit en ervaar het gevoel!

Door met je verstand je gevoel te verklaren ben je in staat blokkades op te heffen waardoor je een relaxter leven kunt leiden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test