Artikel opslaan

Vanaf vandaag eet ik NOOIT meer snoep

Je leven drastisch omgooien geeft een groot gevoel van controle en zelfvertrouwen. Het probleem is alleen dat het moeilijk is om grote veranderingen vol te houden. Daarom zijn er ook maar weinig mensen die hun leven écht in één keer blijvend veranderen.

Wanneer je met jezelf afspreekt dat je vanaf nu elke dag gaat sporten, of alleen nog maar verse en natuurlijke voeding gaat eten stel je jezelf voor een flinke uitdaging. Je zult namelijk talloze kleine veranderingen moeten doorvoeren in je leven. En vaste gewoontes vorm je niet zomaar, daar is tijd voor nodig.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Breng langzaam meer gezond eten in je leven

Een andere manier om een gezondere levensstijl aan te nemen is door deze stapsgewijs in te voeren. Hiermee zet je jezelf niet voor de onrealistische uitdaging dat je vanaf nu alleen nog maar gezond zult eten. De kans is namelijk te groot dat dat je niet zal lukken, waardoor je je zelfvertrouwen beschadigt.

Geef jezelf in plaats daarvan de tijd om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren, en doe dit stap voor stap. Door je leven stapje voor stapje gezonder te maken heb je meer kans op succes omdat de overgang minder drastisch is.

Enkele voorbeelden van kleine gezonde eetgewoontes die je stap voor stap zou kunnen invoeren in je leven:

 • Zet een fruitschaal in de huiskamer. Zo vergroot je de kans dat je tussendoor even een mandarijntje of appel pakt.
 • Drink iedere ochtend bij je ontbijt een glas groene smoothie (klik hier voor recepten)
 • Koop voortaan gezondere varianten van producten die je vaak gebruikt, zoals halfvolle mayonaise, magere yoghurt, koudgeperste olijfolie, volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta etc.
 • Leer jezelf langzaam aan om koffie en thee te drinken zonder melk en suiker, en bespaar zo veel calorieën per dag.
 • Schep de borden al op in de keuken zodat je niet ongemerkt te veel kunt eten door een tweede bord op te scheppen.
 • Beleg je brood voortaan altijd met wat extra groente zoals tomaat en komkommer.
 • Etc.

Een week lang spierpijn is niet nodig

Ook wat betreft lichaamsbeweging is het verstandig om in kleine stappen te denken. Als je lange tijd niet hebt gesport, en dan plotseling een uur lang intensief gaat bewegen, dan doe je lijf meer kwaad dan goed. Je zult waarschijnlijk worden gezegend met enorme spierpijn waardoor je zomaar een paar dagen niet meer kunt sporten.

Denk niet in extremen. Denk in kleine stappen. Het is beter om een paar dagen achter elkaar licht te sporten dan één dag heel intensief sporten. Zorg ervoor dat je regelmatig lichaamsbeweging krijgt, maar maak het jezelf niet te moeilijk.

Extreem sporten werkt averechts

Vind je jezelf te dik en probeer je dit oplossen door keihard te sporten? Uit onderzoek blijkt dat hard sporten je niet dunner maakt.

Wanneer je hard sport verbrand je veel energie, waardoor je eerder trek krijgt in ongezond eten met veel calorieën. Je moet dus veel beter je best doen om van het ongezonde eten af te blijven.

Daarbij komt dat je simpelweg minder beweegt als je uitgeput bent. Als je moe bent van het sporten zul je eerder kiezen voor de lift of de roltrap, en blijf je liever op de bank zitten dan dat je iets onderneemt. Hierdoor beweeg je door de dag heen minder, waardoor je uiteindelijk ongeveer evenveel calorieën hebt verbrandt.

Door regelmatig (dus een paar keer in de week) matig te sporten blijf je fit en gezond zonder dat je jezelf helemaal uit hoeft te putten. Zorg ervoor dat je je hartslag verhoogt, maar probeer niet alles van je lichaam te vragen.

Kleine gewoontes helpen je fit te blijven

Ook als het om beweging gaat kun je gezonder worden door kleine gewoontes te introduceren in je leven. Voer ze stap voor stap in en geef jezelf de tijd om aan je nieuwe gewoonte te wennen. Zo vergroot je je kans op blijvend succes. Dit zijn een aantal gezonde veranderingen die je zou kunnen doorvoeren in je leven:

 • Kies vaker voor de minder makkelijke weg. Verkies de trap boven de roltrap of lift, loop die vijftien minuten naar je bestemming in plaats van een tram te pakken, loop een langere route als je je hond uitlaat, ga op de fiets naar je werk of naar het station etc.
 • Haal een paar gewichten in huis, en doe regelmatig tussendoor wat oefeningen als je er langs loopt.
 • Spreek met iemand af om wekelijks te sporten op een vast tijdstip.
 • Ga met een vriend(in) wandelen of fietsen door de natuur, in plaats van een avond binnen te zitten op de bank.
 • Neem wat beweging op in je ochtend- of avondroutine. Denk aan wat lichte aerobics, (power)yoga, rekoefeningen, wat spiertraining of doe bijvoorbeeld iedere avond een halfuurtje aan Wii Fit.

Introduceer kleine, gezonde gewoontes voor blijvend resultaat

Een gezonde levensstijl bestaat uit talloze kleine goede gewoontes. Stel jezelf niet voor de enorme uitdaging om alles in één keer te veranderen. De kans op succes is dan namelijk niet zo groot.

Verander langzaam en voer de gezonde gewoontes één voor één in. Zo verandert je leven geleidelijk en zul je makkelijker blijvend resultaat boeken. En met iedere gezonde gewoonte die je invoert weet je dat je je leven structureel hebt verbeterd!

Bevrijd jezelf van ongezond eten

Stoppen met ongezond eten Bundel

Kun je niet stoppen met ongezond eten? Geen zorgen. Je bent niet alleen en het is geen groot probleem – zolang je het in kleine stappen aanpakt.

In deze Bundel ontdek je hoe je de balans verschuift. Zodat je steeds minder ongezonde voeding eet. Je vindt tips en handvatten om ongezond eten te laten staan en liever voor je lijf te zijn.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test