Artikel opslaan

“Happiness consists not in having much,
but in being content with little.”

Marguerite Gardiner

Extra geld hebben is best makkelijk

Rijk zijn – het gevoel van overvloed, van meer dan genoeg, van zorgeloos leven. Het gevoel van vrijheid, mogelijkheden en creativiteit.

Het is de reden dat we ons inschrijven bij de Staatsloterijwant stel je voor. En bij de Postcode Loterij, want stel je voor dat de buurvrouw een paar ton wint en jij niet!

Rijk zijn wordt geromantiseerd in onze media en onze cultuur. Het is logisch – want in een wereld van onbegrensde verlangens, is een smak extra geld heel makkelijk.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Er zijn twee manieren om rijk te zijn

Als je altijd meer en meer wilt, is het ook nodig dat je altijd meer en meer middelen hebt om deze verlangens te vervullen. Dan is het logisch dat je achter geld aan zit, dat je rijk wilt worden en je inschrijft voor loterijen. Want extra geld schept nieuwe mogelijkheden voor het vervullen van al die verlangens.

En dat is het spoor waar de meesten zich op bevinden – waar ik mezelf ook nog te vaak op bevind naar mijn smaak.

Het idee dat je iets nieuws moet hebben om gelukkig te kunnen zijn. Het gevoel dat alles wat je hebt ineens niet goed genoeg meer is. Dat idee – niet je inkomen – bepaalt uiteindelijk hoe rijk je je daadwerkelijk voelt.

Er zijn twee manieren van rijk zijn. Je kunt je best doen om veel geld te verdienen. Of je kunt je best doen om tevreden te zijn met minder.

Verlang minder.

Verlang minder. Deel op Pinterest

Beide manieren zijn uitdagend

Hoe rijk je je voelt is direct afhankelijk van het verschil tussen wat je hebt en wat je wilt hebben. Als je perfect tevreden bent met een simpele levensstijl dan voel je je al rijk met een bescheiden salaris. Als je pas tevreden bent met een flink huis, de nieuwste gadgets, hippe meubels, twee auto’s voor de deur en een kamelenkudde in de tuin dan zal er behoorlijk wat moeten gebeuren voordat je je rijk kunt voelen.

Veel geld verdienen is meestal niet eenvoudig. Het vereist arbeid, toewijding, lef en vaak talent en geluk. Maar leren om minder te verlangen is ook niet makkelijk voor de meeste mensen.

Beide wegen richting rijkdom zijn uitdagend. Maar de eerste weg – de bekende weg – is daarbij niet voor iedereen weggelegd. Niet ieder mens heeft het in zich (of heeft de wens) om de ladder richting het grote geld te beklimmen. Terwijl we allemaal kunnen leren om tevreden te zijn met minder.

Stel je eens voor hoe rijk je kunt zijn

Het zijn je verlangens die je arm maken. Hoe meer verlangens je hebt – hoe meer ontevredenheid je in je draagt – des te meer je beweegt richting een gevoel van armoede.

Want stel je nou eens voor dat je tevreden zou zijn met een oude beeldbuis televisie in plaats van een 4K LED scherm. Dan zou je je tv praktisch gratis kunnen ophalen. Of als je genoegen neemt met een klein maar fijn huis – dan bespaar je (vergeleken met een groot huis) ieder jaar zóveel geld in woonlasten, energie, verzekering en belasting dat je er twee keer van op vakantie kunt. En dat voelt best rijk.

Stel je eens voor dat je je leven zo eenvoudig zou inrichten dat je kunt rondkomen van tweederde van je salaris. Dat vraagt waarschijnlijk een aantal drastische veranderingen. Maar als het je lukt heb je ineens zoveel geld over dat je je behoorlijk rijk voelt.

De snelweg naar rijk zijn

Als je rijk wilt worden kun je werken om meer geld te verdienen. Maar overweeg de andere weg ook eens. Onderzoek of je minder kunt willen, of je makkelijker tevreden kunt zijn met je leven. Of je kunt leren willen wat je al hebt.

Want als dat je lukt, heb je nog maar weinig nodig. Tevreden zijn met minder is een snelle manier richting vrijheid, rijkdom en geluk. Want in een wereld waar iedereen tegen de rivier inzwemt op zoek naar meer en meer, kun jij je rustig laten meevoeren en genieten van een boek uit de buurtbieb.

En ja – het is uitdagend. Dat weet ik, omdat ik zelf ook nog vaak in die val trap. Vooral als het aankomt om technologie. Maar dan herinner ik mezelf eraan dat ik ooit heel blij was met mijn laptop of smartphone, en dat upgraden niet noodzakelijk is om tevreden te kunnen zijn.

Maar elke kleine stap is er één. En hoe vaker het lukt om je tevreden te voelen, des te leuker je leven wordt. En het fijne aan dit pad is dat het ergens ophoudt. In tegenstelling tot eindeloos achter het geld aan rennen.

En het is verstandig om hieraan te werken. Want als je nooit werkt aan tevredenheid, zul je nooit tevreden zijn – ongeacht hoe rijk je bent.

Hieronder vind je tips om beter te worden in tevredenheid – lees je mee?

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test