Waarom overkomt mij dit?

Iedereen heeft problemen. En iedereen heeft terugkerende problemen. Of beter: iedereen heeft zijn diepere issues die allerlei andere problemen veroorzaken. Vaak heb je niet direct door dat jij de oorzaak bent van je eigen problemen. Je blijft je dan vooral druk maken over de problemen die eigenlijk symptomen zijn. En je blijft zoeken naar oplossingen.

Stel je voor, je bent erg onzeker. Je vindt het moeilijk om grenzen aan te geven. Je hebt altijd het idee dat andere mensen beter/knapper/slimmer/geweldiger zijn dan jij.

Vervolgens kom je constant in contact met mensen die jouw grenzen overschrijden. En jij denkt dat dit aan hen ligt. Je hebt ruzie, je maakt je druk, je piekert. Je doet alles wat je kunt om ervoor te zorgen dat deze mensen stoppen met hun nare gedrag.

Je denkt bij jezelf: als die persoon stopt met [vul iets in] dan kan ik gelukkig zijn.

En je hebt ongelijk. Want als die persoon stopt, zal er simpelweg een ander persoon problemen veroorzaken. Je probleem zal niet verdwijnen. Die persoon is namelijk niet het probleem. Jij bent je eigen probleem.

Zoek oplossingen in jezelf, niet in de wereld om je heen

En je kijkt om je heen, zoekt oplossingen. Je hebt het idee dat het gras groener is aan de overkant.

En ik ben hier om te zeggen: het gras is daar net zo dor als hier. De truc is om te stoppen met zoeken naar groen gras, en te starten met het bewateren en verzorgen van je eigen gazon (en even tussen haakjes, als je dan toch bezig bent, een permacultuur tuin is natuurlijk een veel betere optie dan zo’n saai gazon).

Daarmee wil ik zeggen dat het overgrote deel van de problemen in je leven kan worden opgelost door jezelf te ontwikkelen. Door tijd te nemen om aan jezelf te werken. Door uit te zoeken wat jouw valkuilen zijn, jouw onzekerheden, jouw ineffectieve patronen.

Het gras is altijd groener in jezelf

Het leven is enkel een strijd met jezelf. En daarom is het slim om te stoppen met vechten tegen de grote boze wereld, en simpelweg te werken aan jezelf.

Kijk niet naar buiten. Kijk naar binnen.

Geef jij jezelf de liefde die je verdient? Praat en denk je negatief over jezelf? Houd je van je lichaam? Kun je genieten van het moment? Zorg je goed voor jezelf? Ben je ontspannen, open en liefdevol? Voorzie je jezelf in alle behoeftes, van lichamelijk tot geestelijk?

Schrijf je problemen van je af. Ga mediteren. Neem tijd voor jezelf, tijd alleen. Voor je het weet ontdek je waardevolle inzichten over jezelf. Inzichten over je verborgen angsten, vreemde overtuigingen, onrealistische verwachtingen van jezelf en de wereld. Door jezelf te onderzoeken kun je stap voor stap sterker worden. En wanneer je dat doet, zul je merken dat veel problemen in je leven ophouden te bestaan.

Ruzies stoppen omdat je zachter en liefdevoller wordt. Mensen lopen minder over je heen omdat je het zelfvertrouwen vindt om je grenzen aan te geven. Er gebeuren meer leuke en fijne dingen omdat je vernieuwde uitstraling nieuwe mensen aantrekt die passen bij je vernieuwde jij.

Praktische problemen moet je aanpakken in de wereld. Emotionele en sociale problemen kun je vaak aanpakken door jezelf aan te pakken. Het gras is groener in jezelf, maar dan moet je wel goed voor jezelf zorgen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test