Artikel opslaan

“All honest work is good work;
it is capable of leading to self-development,
provided the doer seeks to discover the
inherent lessons and makes the most of
the potentialities for such growth.”

Paramahansa Yogananda

Persoonlijke groei kan simpeler en leuker

Wil je vooruit komen in je persoonlijke groei? Dan heb ik een paar tips voor je. Maar voordat ik die geef wil ik je even wat moed inspreken. Want – en dit mag best wel eens gezegd worden – je bent goed bezig. Althans, dat vind ik.

Waarom?

Omdat je blijkbaar interesse hebt in persoonlijke groei. En persoonlijke groei is uiteindelijk het enige dat er te doen is. Ja – je kunt nog veel meer dingen doen in je leven. Maar al die andere dingen kun je gebruiken om je persoonlijke groei te versnellen.

Persoonlijke groei is één van de weinige dingen die je leven blijvend zal verbeteren. En het is vrijwel de enige effectieve manier om de wereld positief te beïnvloeden. Want alleen door zelf te veranderen kun je anderen veranderen.

Persoonlijke groei is mooi spul. En als je er meer van wilt, dan ben je denk ik op de goede weg. Dus laten we eens kijken hoe we die ‘goede weg’ kunnen inruilen voor een snelweg.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Bouw je fundering voor persoonlijke groei

Sommige middelen maken van een smeulend vuurtje een laaiende vlam. En sommige gewoontes zijn als spiritus op je persoonlijke groei.

Welke gewoontes zijn dat?

Als je deze gewoontes in je leven introduceert zul je merken dat persoonlijke groei een stuk eenvoudiger wordt. Deze gewoontes zorgen ervoor dat je goed in je vel zit, je gedachten kalmeert en constant in beweging blijft richting meer en meer persoonlijke groei.

Maar er is nog veel meer wat je kunt doen.

2. Zie elk moment als mogelijkheid voor persoonlijke groei

Ik zei dat persoonlijke groei het enige is dat er te doen is. En dat bedoel ik vrij letterlijk. Het is onze innerlijke drang als mens om te groeien, om onszelf te ontwikkelen.

Je kunt je op allerlei manieren ‘officieel’ bezighouden met persoonlijke groei. Door boeken te lezen, lezingen bij te wonen en websites als soChicken te bezoeken. Maar je kunt nog veel sneller groeien als je je dagelijks leven gebruikt voor je persoonlijke groei.

Hoe? Door elke situatie te bekijken door de lens van persoonlijke groei. Zit er iets tegen? Ervaar je nare gevoelens? Een ongemakkelijke situatie met een collega? Een geweldige gelegenheid voor persoonlijke groei.

In tijden van tegenspoed kun je snel groeien. Van ellende valt veel te leren. Het geeft je informatie over hoe je in de toekomst met dit soort situaties om kunt gaan. En het geeft je de kans om je veerkracht te ontwikkelen.

Voel je je liefdevol, dankbaar, dolgelukkig en helemaal vervuld? Ook een mooie kans voor persoonlijke groei.

En voel je niet zoveel, en sijpelt het leven rustig voort? Dan kun je die saaiheid gebruiken om je persoonlijke groei te versnellen. Bijvoorbeeld door je mindfulness te trainen, meer dankbaarheid te voelen of jezelf uit te dagen.

Ieder moment dat je leeft bevat potentie voor persoonlijke groei. Hoe meer je je leven hiervoor inzet, des te sneller je vooruit zult gaan.

3. Doe je persoonlijke groei stap voor stap

Het is misschien verleidelijk om een heleboel dingen door elkaar te doen. Om nieuwe sociale vaardigheden aan te leren terwijl je tegelijkertijd meer innerlijke rust wilt ontwikkelen.

En natuurlijk kun je een paar dingen tegelijk ondernemen. Maar onthoud dat je ook een beetje geduld mag beoefenen. Je hebt namelijk nog je hele leven om je bezig te houden met persoonlijke groei. Er is niets anders te doen.

Je hoeft geen haast te hebben. Je kunt je ontwikkelen in je eigen tempo. Stap voor stap voor stap. We overschatten vaak wat we kunnen bereiken in een dag, en onderschatten wat we kunnen bereiken over een langere tijd.

Als je elke dag een kleine stap vooruit zet in je persoonlijke groei, zul je na een maand al een enorme vooruitgang hebben geboekt.

Het leuke aan persoonlijke groei is dat elke stap vooruit tamelijk permanent is. Als je nieuwe vaardigheden aanleert, dan blijven die je doorgaans bij voor het leven. Inzichten die je opdoet gaan niet meer weg. En mentale problemen die je oplost blijven meestal weg.

Dat wil dus zeggen dat iedere stap vooruit voor het leven is. En je leven is nog best lang. Dus je kunt echt een heel eind komen, juist als je elke dag een kleine stap zet.

Vraag jezelf dagelijks af: “Welke kleine stap kan ik vandaag zetten om iets verder te komen in mijn persoonlijke groei?”

4. Neem de korte route naar persoonlijke groei

Ik weet het – ik klink als een haperende grammofoonplaat. Maar weet je – LP’s zijn best gezellig. En soms blijft een LP precies hangen op je favoriete stukje, en dan is het ineens niet zo erg.

Dus daar gaan we – ik denk dat je (als je moet kiezen) iets meer nadruk wilt leggen op meditatie. Als je serieus bent over persoonlijke groei, dan is meditatie je beste vriend.

Persoonlijke groei gaat sneller als je mediteert. Deel op Pinterest

Waarom? Omdat je met meditatie werkt aan je bewustzijn. Aan de manier waarop je je leven en de realiteit waarneemt. Je ontwikkelt meer zelfkennis, meer innerlijke rust, meer (zelf)compassie, meer emotionele veerkracht, meer blijdschap en meer mindfulness in ieder moment.

En dat zijn stuk voor stuk hele mooie dingen.

Mediteren is het simpelste wat je kunt doen, en tegelijkertijd één van de moeilijkste dingen die je kunt doen. En als je je persoonlijke groei wilt versnellen is het vooral belangrijk dat je het gaat doen.

Hier mijn instructies:

Zo maak je persoonlijke groei nog simpeler

Persoonlijke groei boekHeb je mijn boek al gelezen? In Steeds leuker ontdek je de korte route naar een leuker leven. Zodat je vooruit komt met minder moeite en minder tegenwind.

Het boek wordt al door tienduizenden mensen zoals jij gebruikt als lijfboek van het jaar. Waarom? De recensies op Bol.com spreken voor zich!

Bekijk het boek en lees wat anderen erover zeggen…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test