1. Appels

Gezond, makkelijk en lekker. Appels bevatten veel vitamine C en anti-oxidanten. Bovendien zijn appels te krijgen in veel verschillende varianten, dus er is altijd wel een soort die je lekker vindt. Eet regelmatig een appel en je blijft je een stuk lekkerder voelen!

2. Lijnzaad

Deze oude graankorrel is bijzonder heilzaam. Lijnzaad is goed voor het stabiliseren van de vrouwelijke hormoonhuishouding, en zou zelfs helpen borstkanker te voorkomen. Bovendien stimuleert lijnzaad de stofwisseling! Ga je dus lekker van poepen.

3. Wortels

Vol met vitamine A en dus goed voor je gezichtsvermogen. Wortels zijn op vele manieren te eten, maar het makkelijkst is het om lekker op een rauwe wortel te kauwen. Vol met vezels en goede stofjes, eten dus!

4. Tomaten

Tomaten zitten vol met anti-oxidanten en andere goede stofjes die je lichaam gezond houden. Ten eerste zijn tomaten goed voor je gezichtsvermogen, net als wortels. Ten tweede helpen tomaten verschillende soorten kanker voorkomen. Gooi dus door elke salade heerlijke tomaten.

5. Uien

Ook uien bevatten stoffen die de kans op kanker verlagen. Je gaat er minder goed van ruiken, maar gezond (en lekker) is het zeker.

6. Knoflook

Knoflook staat al lang bekend om zijn heilzame werking. Het verlaagt de bloeddruk en kan zelfs helpen de hoeveelheid slecht cholesterol te verminderen. Het is daarom goed voor hart- en bloedvaten. Eet dus regelmatig knoflook om je bloedsomloop gezond te houden! Stink je uit je mond? Probeer een blaadje peterselie. (grootmoeders’ tip, zal wel niet werken… niets werkt tegen knoflook is onze ervaring)

7. Bloemkool

Bloemkool (en broccoli) zijn erg gezond en volgens sommigen zelfs lekker. Deze groenten bevatten opnieuw stoffen die helpen kanker te voorkomen. Naast gekookt kun je bloemkool ook rauw, gewokt of gestoomd eten.

8. Pruimen

Pruimen helpen bij bloedarmoede het ijzerniveau omhoog te krikken. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine C en helpen dus ook weer allerlei ziektes voorkomen.

9. Groene thee is gezond

Groene thee is lekker, gezond en heilzaam. We schreven eerder een artikel met alle ins en outs rondom groene thee, daar lees je alle voordelen. Lees waarom groene thee zo gezond is…

10. Veenbessen

Deze kleine bessen zijn erg goed voor je en zitten vol met anti-oxidanten. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat veenbessen zelfs als antibioticum gebruikt kunnen worden! Bovendien zijn ze erg lekker.

11. Selderij

Selderij is een geweldige bron van vitamine C en selderij bevat stoffen die goed zijn voor je bloedvaten. Lekker dus om af en toe weg te knabbelen of door een salade heen te gooien.

12. Olijven

Zowel zwarte als groene olijven zijn een goede bron van vitamine E. Ze kunnen zelfs ontstekingsremmend werken. Daarnaast zijn olijven een bron van ijzer, koper en vezels. Je kunt ze snel en makkelijk toevoegen aan allerlei gerechten, maar nog makkelijker is het om over te stappen naar olijfolie! Ook lekkere tappenade is een gezonde keus, of misschien olijfbrood.

13. Aardbeien

Aardbeien zijn rijk aan vitamine B5 en een hoop andere stofjes die goed voor je hart en lichaam zorgen. Ook aardbeien kunnen ontstekingsremmend werken en helpen je fit te blijven. Bovendien is deze bes ontzettend lekker in combinatie met van alles, en vooral met slagroom. (iets minder gezond, maar wel lekker)

14. Honing

Honing is een natuurlijke zoetstof die nog eens goed voor je is ook. Honing heeft anti-bacteriële en virus remmende eigenschappen en kan je lichaam helpen sneller te genezen. Je kunt honing door de (groene) thee gooien, op brood eten of anders verwerken in gerechten waar je normaliter geraffineerde suiker voor zou gebruiken.

Wil je weten waar iedere vitamine precies goed voor is en hoe je deze binnenkrijgt? Lees dan: vitaminen gids met 7 feiten (plus vitamine test).

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test