1. Appels
Gezond, makkelijk en lekker. Appels bevatten veel vitamine C en anti-oxidanten. Bovendien zijn appels te krijgen in veel verschillende varianten, dus er is altijd wel een soort die je lekker vindt. Eet regelmatig een appel en je blijft je een stuk lekkerder voelen!
2. Lijnzaad
Deze oude graankorrel is bijzonder heilzaam. Lijnzaad is goed voor het stabiliseren van de vrouwelijke hormoonhuishouding, en zou zelfs helpen borstkanker te voorkomen. Bovendien stimuleert lijnzaad de stofwisseling! Ga je dus lekker van poepen.
3. Wortels
Vol met vitamine A en dus goed voor je gezichtsvermogen. Wortels zijn op vele manieren te eten, maar het makkelijkst is het om lekker op een rauwe wortel te kauwen. Vol met vezels en goede stofjes, eten dus!
4. Tomaten
Tomaten zitten vol met anti-oxidanten en andere goede stofjes die je lichaam gezond houden. Ten eerste zijn tomaten goed voor je gezichtsvermogen, net als wortels. Ten tweede helpen tomaten verschillende soorten kanker voorkomen. Gooi dus door elke salade heerlijke tomaten.
5. Uien
Ook uien bevatten stoffen die de kans op kanker verlagen. Je gaat er minder goed van ruiken, maar gezond (en lekker) is het zeker.
6. Knoflook
Knoflook staat al lang bekend om zijn heilzame werking. Het verlaagt de bloeddruk en kan zelfs helpen de hoeveelheid slecht cholesterol te verminderen. Het is daarom goed voor hart- en bloedvaten. Eet dus regelmatig knoflook om je bloedsomloop gezond te houden! Stink je uit je mond? Probeer een blaadje peterselie. (grootmoeders’ tip, zal wel niet werken… niets werkt tegen knoflook is onze ervaring)
7. Bloemkool
Bloemkool (en broccoli) zijn erg gezond en volgens sommigen zelfs lekker. Deze groenten bevatten opnieuw stoffen die helpen kanker te voorkomen. Naast gekookt kun je bloemkool ook rauw, gewokt of gestoomd eten.
8. Pruimen
Pruimen helpen bij bloedarmoede het ijzerniveau omhoog te krikken. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine C en helpen dus ook weer allerlei ziektes voorkomen.
9. Groene thee is gezond
Groene thee is lekker, gezond en heilzaam. We schreven eerder een artikel met alle ins en outs rondom groene thee, daar lees je alle voordelen. Lees waarom groene thee zo gezond is…
10. Veenbessen
Deze kleine bessen zijn erg goed voor je en zitten vol met anti-oxidanten. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat veenbessen zelfs als antibioticum gebruikt kunnen worden! Bovendien zijn ze erg lekker.
11. Selderij
Selderij is een geweldige bron van vitamine C en selderij bevat stoffen die goed zijn voor je bloedvaten. Lekker dus om af en toe weg te knabbelen of door een salade heen te gooien.
12. Olijven
Zowel zwarte als groene olijven zijn een goede bron van vitamine E. Ze kunnen zelfs ontstekingsremmend werken. Daarnaast zijn olijven een bron van ijzer, koper en vezels. Je kunt ze snel en makkelijk toevoegen aan allerlei gerechten, maar nog makkelijker is het om over te stappen naar olijfolie! Ook lekkere tappenade is een gezonde keus, of misschien olijfbrood.
13. Aardbeien
Aardbeien zijn rijk aan vitamine B5 en een hoop andere stofjes die goed voor je hart en lichaam zorgen. Ook aardbeien kunnen ontstekingsremmend werken en helpen je fit te blijven. Bovendien is deze bes ontzettend lekker in combinatie met van alles, en vooral met slagroom. (iets minder gezond, maar wel lekker)
14. Honing
Honing is een natuurlijke zoetstof die nog eens goed voor je is ook. Honing heeft anti-bacteriële en virus remmende eigenschappen en kan je lichaam helpen sneller te genezen. Je kunt honing door de (groene) thee gooien, op brood eten of anders verwerken in gerechten waar je normaliter geraffineerde suiker voor zou gebruiken.
Wil je weten waar iedere vitamine precies goed voor is en hoe je deze binnenkrijgt? Lees dan: vitaminen gids met 7 feiten (plus vitamine test).
Reacties
Ik wens je en fijne en gelukkige verjaardag.
@Martin
Dankjewel! Gaat helemaal goedkomen, heb een mooie Philips Living Colors lamp gekregen. :D
Om de werkzame bestanddelen van koudgeslingerde honing te behouden kun je het beter in een koud ingrediënt toevoegen.
Om geen last te hebben van ‘uit de mond te ruiken’ na het eten van uien of knoflook, haal ik er gewoon de kiem uit (ui of look in 2 snijden en groen scheutje uithalen). Hierdoor zal je maag minder oprispen en zodoende geen geur in de mond brengen.
Leuk artikkel, oke Gerda het is wellicht minder gezond maar die geitenkaas met honing in de oven dat klinkt toch wel erg lekker. Ik let op mijn gezondheid maar in mijn hart ben ik een echte bourgondier.