“Not eating meat is a decision,
eating meat is an instinct.”
Denis Leary
Minder vlees eten begon bij een prakkie met vlees
Minder vlees eten ging voor mij niet vanzelf. Ik ben opgegroeid in een vrij gemiddeld Hollands gezin. Pindakaas, hagelslag, smeerbare halvarine die we aan tafel doorgaven onder de naam ‘de boter’, vla, kaas en natuurlijk een prakkie met een stukje vlees.
Tot mijn 25e at ik elke dag vlees. Ik at het op brood, in salades, onder een gebakken ei, op feestjes, bij de borrel en in de soep. Toen ik in Schiedam ging samenwonen met Billy rolden we zelfs kiloknaller kipfilet in een boterhamzakje om ze individueel in te vriezen. Lekker goedkoop en lekker makkelijk.
Dat is inmiddels behoorlijk veranderd. Geen prakkies, geen kiloknallerkipfilet en geen kipsaté meer voor mij. Maar ik ben nooit rigoureus geweest in mijn aanpak. Sinds mijn 25e ben ik stap voor stap minder vlees gaan eten. Ik eet sinds 2016 helemaal vegetarisch en meestal helemaal plantaardig.
Ik kan je zeggen – minder vlees eten is één van de belangrijkste en fijnste veranderingen die ik heb gemaakt in mijn leven.
Waarom?
- Ik viel makkelijk af en blijf eenvoudig op gewicht.
- Ik had last van prikkelbare darm (PDS), en dat verdween als sneeuw voor de zon.
- Ik heb minder last van puistjes in mijn gezicht.
- Ik vind dat mijn eten een fijnere ‘vibe’ heeft. Omdat ik weet dat er geen dier voor is gestorven.
- Ik merk sowieso dat een vegetarisch eetpatroon voedend is voor mijn gevoel van compassie. Zolang ik vlees at moest ik omgaan met een stukje hypocrisie. Ik vond het naar voor de dieren, maar at ze toch op omdat het lekker was. Sinds ik vegetarisch eet viel dat schuldgevoel weg en komt er meer ruimte voor liefde en compassie voor alles dat leeft.
Lekker mutsig, maar wel fijn. Wil je ook minder vlees en vis eten? Goed plan – zo krijg je het voor elkaar met weinig moeite.
Het groentemes snijdt aan drie kanten
Ja. Mensen die geen vlees en vis eten vergroten hun kans om langer te leven en verkleinen hun kans op een hele serie aan enge ziektes. Ze hebben doorgaans een gezondere darmflora, minder chronische ontstekingen, een beter humeur en een gezondere huid.
Dat komt natuurlijk aan de ene kant omdat vegetariërs vaak automatisch meer groente eten – en groente is gezond. Maar aan de andere kant omdat het eten van vlees je simpelweg versneld ouder maakt.
Dus dat is punt 1. Je wordt gezonder als je minder vlees eet.
Punt 2: de Aarde wordt gezonder als je minder vlees eet. Vleesproductie is super-niet-duurzaam en ontzettend vervuilend. De hele productieketen wordt gekenmerkt door verspilling en vervuiling.
Vleesproductie bezorgt ons ongeveer net zoveel CO2 uitstoot als de hele transportsector. Plus dat het overvloedige antibiotica gebruik in de bio-industrie zorgt voor enge resistente bacteriën en nieuwe virussen. Brrr.
En punt 3: de dieren worden er blijer van. Althans – als er minder vlees wordt gegeten worden er minder dieren in het leven geroepen die onder erbarmelijke omstandigheden opgroeien voor onze tradities en smaakpapillen.
Veel voordelen dus. Met minder vleesconsumptie breng je minder schade toe op drie fronten. En daarbij: minder vlees eten hoeft helemaal geen offer te zijn.
1. Begin klein
Vergeet ‘vegetarisch worden’ en focus je op kleine stapjes. Alles of niets veranderingen werken zelden. Ja, er zijn mensen die van de één op de andere dag stoppen met vlees. Maar als jij zo’n persoon was dan was je dit artikel niet aan het lezen.
Een hele tijd werd ik geen vegetariër omdat ik geen zin had in ’mijn laatste kipsaté ooit’. Ik at gewoon weinig vlees. En als ik echt trek kreeg in kipsaté dan kon ik dat eten zonder dat ik van mijn ‘geloof’ af viel.
Dat is belangrijk. Minder vlees eten is niet alles of niets. Misschien dat je vegetarische nichtje er anders over denkt, en je hypocriet noemt. En dat is dan maar zo.
Veel mensen doen spastisch over voeding en vleesconsumptie. Terwijl daar helemaal geen reden voor is. Je kunt gewoon minderen in je eigen tempo.
- Eet je nu elke dag vlees? Eet morgen dan eens een dagje vegetarisch.
- Vind je het lastig om ’s avonds vegetarisch te eten? Kies van voor een vegetarische pizza, pasta of soep – eenvoudig en ook zonder vlees erg lekker.
- Experimenteer met vleesvervangers, ze worden steeds beter.
- Misschien kun je met jezelf afspreken dat je doordeweeks geen vlees eet, of dat je om de dag geen vlees eet.
Wees niet te streng voor jezelf en maak het niet te moeilijk. Het gaat niet om perfectie. Het gaat om het veranderen van je smaak en je gewoontes. Dat kost tijd en dat is prima.
Elke dag dat je geen vlees eet is er één. En hoe vaker je zo’n dag hebt, des te makkelijker het wordt.
2. Vervang je broodbeleg
Vleesbeleg is een van de meest ongezonde vormen van vlees. Zeker als je het in de supermarkt koopt. Het wordt volgestopt met kunstmatige additieven en het vlees is vaak sterk bewerkt.
Eet je vaak vleesbeleg? Hummus is je vriend – en die van je hartvaten. Je kunt het tegenwoordig overal kopen in diverse smaken. Hummus (of houmous) is een romige dip op basis van kikkererwten, knoflook en olijfolie. Je kunt het makkelijk zelf maken. Het is (zelfs uit de supermarkt) vrij gezond, lekker en een makkelijke vervanger voor vleesbeleg.
En weet je – we eten allemaal veel te weinig peulvruchten. Je vleesbeleg vervangen door hummus is een makkelijke en lekkere manier om je eetpatroon te upgraden.
Dus haal hummus in huis, en laat het vleesbeleg in de supermarkt liggen. Makkelijk zat.
3. Verken andere keukens
De West-Europese keuken draait om vlees. Als je in een Nederlands of Frans restaurant op de menukaart kijkt dan worden de gerechten benoemd op basis van het stuk vlees.
Dit geldt niet voor alle keukens. De Indiase keuken is bijvoorbeeld grotendeels vegetarisch. In plaats van Kogelbiefstuk geserveerd met friet en salade zie je Curry met aardappel, broccoli, tomaat en ui – geserveerd met rijst.
De Libanese keuken is één van mijn favoriete keukens – en is ook grotendeels vegetarisch. Dat geldt ook voor de Mexicaanse keuken en de traditionele Aziatische keukens zoals de Thaise, Japanse, Chinese en Vietnamese. Japan staat bijvoorbeeld bekend om de sushi – maar traditioneel speelt sushi slechts een kleine rol in het Japanse eetpatroon. En in China aten mensen vroeger nauwelijks dierlijke producten.
Zoek een vegetarisch kookboek waar je blij van wordt en maak hier gerechten uit. Zo krijg je vegetarisch koken in de vingers en wordt minder vlees eten veel eenvoudiger en leuker.
En ik vind sowieso dat je pas écht van jezelf kunt zeggen dat je goed kunt koken als je heerlijke vegetarische gerechten op tafel kunt zetten. Iedereen kan alles lekker maken met spek, malse kipfilet of een vette burger. Als je mensen kunt laten watertanden zonder vlees en poederzakjes dan weet je pas écht hoe je eten op smaak brengt.
Op zoek naar vegetarische kookboeken? Bekijk hier de meest verkochte vega kookboeken van dit moment.
En onthoud: je hebt maar zes eetmomenten op een dag. En je eet meestal maar bij twee maaltijden vlees. Bij de lunch kun je het eenvoudig weglaten of vervangen, dus het gaat vooral om het diner.
De meeste mensen eten de 10 zelfde avondmaaltijden keer op keer. Maak je favoriete maaltijden vegetarisch, en ontdek een paar nieuwe maaltijden. Als je 10 vegetarische maaltijden hebt kun je die voorlopig rouleren – lekker én lekker makkelijk.
4. Beweeg richting onbewerkte plantaardige voeding
Nu je toch je eetgewoontes aan het veranderen bent, leer jezelf dan meteen goede gewoontes aan voor je gezondheid op de lange termijn. Ik ken vegetariërs die elke dag vleesvervangers eten. Je weet wel – van die soja burgers die eruit zien als vlees. Best lekker – maar niet écht gezond.
Natuurlijk wil je af en toe een lekkere vleesvervanger eten. En zeker in het begin kunnen vleesvervangers je helpen minder vlees te eten. Maar vleesvervangers zijn ook sterk bewerkte voedingsmiddelen.
Ze zijn op bepaalde gebieden soms net zo ongezond als het vlees dat ze vervangen. En dat geldt ook voor kaas en eieren. Vegetarisch eten is geen codetaal voor ‘kaas eten’ – ook al lijkt het soms zo als menukaarten in restaurants bestudeert.
- Gebruik kaas, eieren en vleesvervangers liever niet dagelijks. Maar gebruik ze als een feestelijke smaakmaker of traktatie.
- Kaas en eieren zijn niet lief voor je bloedvaten. En bloedvaten zitten in heel je lichaam – ook je hersenen, je longen, je ogen, je hart en je genitaliën. Je wilt dus zo lief voor ze zijn als je kunt.
- Eet vooral meer plantaardige voedingsmiddelen. Groenten, fruit, hele granen, peulvruchten, noten en zaden.
- Peulvruchten en paddestoelen hebben bijvoorbeeld een bevredigende ‘bite’.
Onbewerkte, hele plantaardige voeding is voeding dat groeit aan een plant of in de grond, en niet wordt geproduceerd in een fabriek. Er is niets slechts aan toegevoegd en niets goeds uit gehaald. Zo profiteer je optimaal van je nieuwe eetpatroon.
5. Vervang je absolute favorieten
Wat maakt kipsaté zo lekker? Als je het mij vraagt is het de pindasaus, niet de kip. Ik vind: geef me iets om op de kauwen – als er pindasaus overheen gaat vind ik het al snel lekker.
Dus? Dus kan ik mezelf verwennen met gemarineerde ’nepkip’, lekker tempeh marineren of tofu en huisgemaakte pindasaus. Zulke pleziertjes maken het veel minder moeilijk om het vlees te laten staan.
Het is leuk en best eenvoudig om je (ongezonde) favorieten vegetarisch én gezonder te maken. Zoals een huisgemaakte bonenburger met een klodder ketchup, een volkorenbroodje en huisgemaakte zoete aardappel ovenfriet.
Net of je bij de snackbar zit – maar dan zonder de ontstoken bloedvaten.
6. Als het bevalt – stop met vlees kopen in de supermarkt
Na bijna vier jaar samenwonen waren Billy en ik behoorlijk ver gekomen. Van plofkipeters naar ‘when-at-home-vegetarians’. Wat dat inhoudt? We spraken één simpele regel af:
In de supermarkt kopen we geen dode dieren.
Die simpele regel zorgde ervoor dat we veel minder vlees aten. Niet alleen begonnen de kilo’s eraf te vliegen, onze vriezer zag er ook veel gezelliger uit met broccoliroosjes en wilde spinazieblokjes.
Sinds we in Delft wonen eten we zoals je misschien weet ‘when-at-home-vegan’, hoewel er af en toe wat geitenkaas, roomboter en een ei doorheen glipt. We zijn niet super streng, maar dat hoeft ook niet. Die simpele regel heeft ervoor gezorgd dat we nieuwe recepten uitprobeerden, onze gewoontes in de winkel aanpasten en opnieuw gezonder, slanker en fitter werden.
Als het niet in huis is kun je het ook niet eten. Simpel zat.
7. Als het bevalt – stop met vlees eten buiten de deur
Maar als je het niet in huis hebt, dan ga je toch de stad in? Precies. Dat deed ik dan ook. Vijf dagen vega koken, en op dag zes kipsaté eten in de stad. Dat mocht, aangezien ik alleen ‘at-home-vegetarian’ was. De regel gold alleen in de supermarkt.
Maar dat is allemaal een kwestie van wennen. Gaandeweg gaf ik ook buiten de deur de voorkeur aan vegetarische gerechten vanwege die fijne ‘vibe’ die ik eerder omschreef. En sinds 2016 eet ik altijd vegetarisch.
Noem me mutsig – maar groente maakt me nu eenmaal blijer dan dode dieren. Ook al zijn dode dieren vaak smaakvoller. Ik heb smaak op de tweede plek gezet, en blijdschap op de eerste plek als het op vlees aankomt.
Maak het makkelijk voor jezelf
Minder vlees eten wordt makkelijk als je jezelf niet direct bestempelt als ‘vegetariër’. Want waarom zou je eetpatroon je identiteit bepalen? Je kunt je inname van vlees aanpassen naar je eigen wensen zonder dat anderen daar iets mee te maken hebben.
Als je wilt minderen, minder dan gewoon. Als je wilt stoppen: probeer het dan gewoon voor een week. Kijk hoe het bevalt. Als je wilt stoppen, maar toch nog af en toe een burger wilt eten bij de McDonalds: doe dat dan.
Beter één keer per maand vlees eten bij McDonalds en er echt van genieten dan drie keer per week een stukje vlees naast je prakkie uit gewoonte.
Je gezondheid, de planeet en de dieren die niet geboren worden voor de slacht zullen er sowieso positief op reageren. En je irritante vegetarische nichtje zal je erop wijzen hoe hypocriet je bent als je één keer per maand vlees eet.
En dat is haar probleem.
Bijna geen vlees meer? Let op vitamine B12
Vitamine B12 is de enige essentiële voedingsstof die je niet uit planten kunt halen. En als je er een tekort van opbouwt dan voel je je ontzettend waardeloos.
Vitamine B12 wordt geproduceerd door microben die leven in de darmen van mensen en dieren, waarna het ook in het vlees terecht komt. Je produceert B12 in je darmen, maar je kunt het zelf niet opnemen.
Vroeger kregen mensen voldoende vitamine B12 binnen omdat de hygiëne standaarden veel lager waren. Poepbacteriën waren overal voor de uitvinding van zeep. Dat is nu gelukkig niet meer het geval, met als resultaat dat we B12 moeten bijslikken als we weinig of geen dierlijke producten eten.
Dat is geen probleem, maar wel belangrijk. Want een B12 tekort zuigt alle levenslust uit je lijf. Zelf laat ik wekelijks een pilletje oplossen onder mijn tong, en dat gaat prima. Niets om spastisch over te doen, maar denk er ook zeker niet nonchalant over. Wie weinig tot geen dierlijke producten eet kan beter B12 bijslikken.
Reacties
Mooi stukje en zeker aanbevolen voor iedereen om dit in de praktijk te brengen. Er wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat niet alle vlees of vis hetzelfde is. Tevens citeer ik het volgende stukje tekst: Kaas en eieren zijn niet lief voor je bloedvaten. En bloedvaten zitten in heel je lichaam – ook je hersenen, je longen, je ogen, je hart en je genitaliën. Je wilt dus zo lief voor ze zijn als je kunt.
Ik vraag me af hoe je aan die wijsheid komt. Hier geldt hetzelfde als voor vlees en vis…..er zijn goede en slechte eieren, er is eerlijke natuurkaas en kaas vol met rommel. Talloze nieuwe studies tonen aan dat met name echt biologische eieren tot de gezondste en compleetste voeding ter wereld behoren….en er is geen kip die er pijn van heeft.De cholesterol fabel is al lang wetenschappelijk achterhaald.
De cholesterolfabel is inderdaad ‘wetenschappelijk achterhaald’ door een bekende studie uitgevoerd op 18 mensen die is gefinancierd en hevig gepromoot door de American Egg Board (1, 2, 3). Daarin hebben ze gecheckt of het LDL cholesterol (de slechte variant) toeneemt na het eten van een ei, bij mensen met gemiddelde cholesterolwaarden. Wat blijkt, na het eten van een ei neemt het LDL cholesterol bij deze mensen niet toe.
Wat er niet bij wordt vermeld is dat gemiddelde cholesterolwaarden in een land waar hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 is niet optimaal zijn. Mensen die een LDL cholesterol niveau hebben dat overeenkomt met inwoners van landen waar hart- en vaatziekten praktisch niet voorkomen zien hun LDL cholesterol wel degelijk toenemen na het eten van een ei.
Met andere woorden: als je al verhoogd risico hebt dan doet een ei je risico niet verder verhogen. Maar als je geen risico hebt dan is ei wel degelijk een risico verhoger.
En natuurlijk is het zo dat natuurkaas en biologische eieren minder schadelijk zijn voor ons, de wereld en de dieren. Dus het is altijd verstandig om de kwaliteit van de dierlijke producten die je eet te upgraden. Dat neemt niet weg dat het minderen van dierlijke producten nodig is om optimale gezondheid te bereiken. :)
Vreemd, er wordt toch altijd op gehamerd dat vis zeer gezond is. En de volgende quote ben ik op manners.nl tegen gekomen over eieren (en dit is niet de enige bron als het gaat om eieren dat die niet ongezond zijn):
“Gebakken, gekookt, omelet. Misschien niet erg sexy voedsel, maar wel goed. Eieren helpen namelijk bij het balanceren van de hormoonlevels en verminderen stress. En ze zijn belangrijk voor een gezond libido.”
Vette vis (zoals zalm en makreel) bevat Omega 3, een vetzuur dat goed is voor ons lichaam. Maar het bevat ook allerlei stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam. Zoals met alle dierlijke proteïnen promoot het de toename van groeihormoon IGF1 (1), waardoor je sneller veroudert en kankercellen sneller kunnen ontwikkelen. Je valt ook sneller af – de reden waardoor paleo eten populair is.
Vis bevat ook zware metalen die allerlei nare dingen in onze hersenen doen en o.a. kans op alzheimer en depressie vergroten (1). En bovendien ontzettend slecht zijn voor de ecosystemen waar de vis gevangen wordt. Kweekvis wordt vaak wild gevangen vis gevoerd.
Wat betreft het ei argument – er bestaat veel misverstand over in de populaire media (zie ook mijn eerdere reactie). Ik haal zelf mijn voedingsadvies niet langer uit lifestyle magazines. Ze kunnen van alles beweren (en dat doen ze ook), maar ik wil graag zien waar het op wordt gebaseerd. Plus – op dergelijke websites zijn ze vooral bezig met afvallen en er slank uit zien. Dat is fijn – maar mijn doel is om zo lang mogelijk gezond en ziektevrij te blijven, er mooi uit zien is mooi meegenomen. :)
Mooi en leerrijk artikel. Ga er vandaag mee beginnen.
Gelukkig Nieuwjaar
Fijne tips.
Ik zie mezelf en zeker mijn man geen vegetariër worden, maar ik wil wel bewust minder vlees gaan eten – voor de duurzaamheid ..
Ik heb veel aan dit artikel, bedankt.
Grappig ik ben hier de laatste twee maanden van het afgelopen jaar mee begonnen en het bevalt mij erg goed. Dus in 2016 ga ik gewoon door! Ik probeer zo min mogelijk vlees te eten en als ik het eet, biologisch. Dat is prijzig, maar ik weet in ieder geval dat het niet volgepompt zit met antibiotica en dat mijn stukje vlees een goed leven heeft gehad. En bovendien en is veel lekkerder! Ik eet dus wel af en toe vlees, gewoon dat ik te lekker vind om aan mij voorbij te laten gaan. Hoewel ik het vaak nog moeilijk vind om gerechten te verzinnen zonder vlees. Ik lees jouw links naar de vegetarische boeken met plezier.
Als ik uiteten ga, probeer ik te kiezen voor duurzaam gevangen vis, een vegetarisch gerecht of een een biologisch stukje vlees. Kom ik nu wel terug op de reactie van Bruno. Vis schijnt vaak vol met kwik te zitten om te voldoen aan de grote vraag naar vis. Daarnaast wordt het niet dikwijls niet meer gevangen uit een bepaalde zee, maar snel gekweekt in een rivier. Bij duurzaam gevangen vis schijnt dit niet het geval te zijn en het is ook nog eens diervriendelijke voor het visje.
Eieren zijn inderdaad goed voor het lichaam, dus die zou ik niet kippen Jelle. Echter ieder zijn ding natuurlijk :).
Ik wens je het beste voor 2016 en hoop op veel mooie en goede artikelen zoals deze!
Wat goed Debbie! Leuk dat je er ook mee bezig bent! Wat betreft je opmerking over eieren, zie ook even mijn eerdere reactie hierover. :)
Wat een mooi artikel weer! Ik eet al grotendeels op deze bewuste manier, af en toe een stukje vlees en verder heerlijk eten zonder.. Inderdaad goed voor ons, de dieren en de wereld. Laten we vanaf vandaag allemaal minder vlees en vleesproducten eten!!
Ik heb hier een dubbel gevoel bij.
Aan de ene kant vind ik het een mooi verhaal.
Maar aan de andere kant ben ik van mening dat veganisme is ontstaan omdat mensen zo ver van de natuur leven.
Bedenkt je dat de mens duizenden jaren lang vlees als onderdeel van hun voeding hebben gehad, veganisme is iets wat nog maar zo’n 50 jaar bestaat.
100 jaar geleden slachten mensen hun vlees nog zelf, dat vond men normaal, in de natuur is het ook normaal dat dieren opgegeten worden.
Nu het kant en klaar in de supermarkt ligt vinden we het zielig.
Klopt. Veganisme is een nieuw concept dat gebaseerd is op ideologie. Plantaardig eten is echter niet nieuw. Sterker nog, het is het eetpatroon dat we het grootste deel van onze evolutie hebben gegeten.
Mensen eten inderdaad al tienduizenden jaren vlees. Maar dierlijke producten zijn altijd een klein onderdeel geweest van het eetpatroon voor het gros van de wereldbevolking (1). In grote delen van Azië en Afrika bestond het eetpatroon tot enkele decennia geleden bijna uitsluitend uit plantaardige voeding.
Hoewel homo-sapiens zo’n 200.000 jaar geleden is afgesplitst, hebben onze voorouders miljoenen jaren lang primair geleefd op plantaardige voeding (apen eten de hele dag door bladeren, met af en toe wat insecten).
Wat betreft het morele argument is er ook veel veranderd. Dieren worden nu massaal ‘geproduceerd’ en verwerkt op de meest kosteneffectieve wijze. Er is weinig aandacht voor het feit dat het levende wezens zijn die net als wij vrij willen leven, hun instincten willen uitoefenen en vrij willen zijn van honger, dorst en pijn. En dat is toch anders dan af en toe een koe slachten die jarenlang in relatieve vrijheid naast het dorp in de wei heeft gestaan.
Ik heb zelf niet de ambitie om ‘veganist’ te worden, maar wel om vaker plantaardig te eten omdat dat het beste werkt gezien de doelen die ik heb.
Mooi artikel!
Als je dan vegetarisch wil gaan omwille van de duurzaamheid? Dan kan je nog een stapje verder gaan en zoveel mogelijk groenten van hier eten. In China is er veel meer groente en fruit voorhanden. Hier was heel vroeger niet zoveel groente meer voorhanden, waardoor we op vlees aangewezen waren. Aziaten hebben dan ook een ander gestel en kunnen onze eetgewoonten ook niet zo goed aan. Mijn vrouw is Chinese (sorry mijn keuze was niet erg duurzaam), dus eten we automatisch al minder vlees. Maar ze heeft wel wat moeite met de beperkte keuze van onze inheemse groenten.
Leuk !
Ik eet vegetarisch ( Vegan ), vegan: anders denken sommige mensen dat ik nog kip eet, en eieren, en vis, en mosselen.
Ik ben begonnen met geen konijntjes meer te eten.
En dan geen kleurstoffen, en geen antibiotica, en geen hormonen meer.
Dat maakt het voor mij ook makkelijk in andere landen, sorry ik eet geen vlees, geen hond of slang, of krokodil.
Soms eet ik nog kaas.
Neem magnesium, B12 en spirulina of chlorella.
Wat een leuk artikel, gezien ik hier mee bezig ben geweest. Mijn beste vriendin is al jaren vegetarisch en ik houd ook altijd rekening met haar als we uit eten gaan of ze komt hier eten. En ineens dacht ik, waarom voor haar wat anders halen? Ik kan dan ook vegetarisch mee eten.en dat gebeurd nu dus ook. Ik vind het op brood wel heel lastig want ik wil ook weer geen producten met veel suiker eten. Ook het stukje vlees bij de groente ‘s avonds word hier gemist door man- en zoonlief. Maar we zijn er wel bewust mee bezig.
Zelf eet ik trouwens elke dag wel ei. Soms wel 3 gekookte eitjes op een dag.
Kun je hier trouwens moe van worden? Want ik ben de laatste tijd wel vreselijk moe….
Ik eet op dagen geen vlees, en als ik dat wél doe dan is het biologisch. Dit houdt biologisch vlees eten betaalbaar….
Ik wil je graag heel erg bedanken voor dit artikel! Hierdoor ben ik daadwerkelijk begonnen met minder vlees eten en ik voel me er ontzettend goed bij. Ik word heel blij van de positieve vibe die dit artikel uitstraalt! Door de eeuwige “je moet vegetariër/vegan worden!”-stroming was ik altijd een beetje sceptisch over vlees minderen, en juist om deze groep mensen te dwarsbomen bleef ik lekker veelvuldig van mijn rookworsten, hamburgers & schnitzels genieten. Toch spookte het al een tijdje in mijn hoofd wat de bio-industrie met het milieu doet, en hoe ik me hier toch altijd weer zo machteloos over voelde. Nadat ik dit artikel (zo ongeveer een maand of twee geleden, kan dat kloppen?) heb gelezen en een vriendin er tegelijkertijd ook mee aan de slag ging, was ik om. Sindsdien eet ik bijna nooit meer vlees. Ik haal het niet in huis en ik vraag – als ik samen kook – of het vegetarisch kan. Zo nu en dan kan ik nog steeds genieten van een lekkere foute McDrek burger, maar inmiddels ben ik erachter dat een cheese-garlic pizza van de Dominos óók heel bevredigend kan zijn! En dat alles door jouw artikel. Dus bij dezen: van mij geen commentaar, maar een oprecht bedankje. :)
Liefs,
Maudy
Hi Jelle,
Fijn artikel weer! :) Helaas leidt je link niet naar de meest verkochte vegaboeken. En laat ik daar nou net benieuwd naar zijn ;)
Groetjes,
Nathalie
Hoi Jelle,
Ik herken veel van je artikel in mijn eigen aanpak en redenatie. Er is alleen één ding waar ik mee worstel: de vitamine B12 die je niet binnen krijgt zonder vlees. Je geeft aan dat je hiervoor vitaminesupplementen slikt, maarwat voor supplementen gebruik je dan? Waarschijnlijk komen ze alsnog van dieren vandaan, of ze zijn kunstmatig gemaakt en dan vraag ik me ook af hoe goed het voor je is en of je het wel echt opneemt. Af en toe wat biologisch vlees en biologische eieren eten lijkt me dan beter dan helemaal geen vlees. Dus daarom ben ik benieuwd hoe je hier tegen aan kijkt.
Groetjes,
Lindsey
Ik slik deze plantaardige tabletten, geen problemen. B12 komt niet van dieren, maar van bacteriën. Je maakt ze zelf ook aan in je darmen, maar je kunt ze zelf niet opnemen. Als je vlees en eieren wilt eten dan is dat prima, maar als B12 de reden is dan kun je het gerust inwisselen voor supplementen. Laat elke week zo’n tabletje smelten onder je tong, dan heb je nergens last van.
Hey Jelle, goed verhaal in grote lijnen. Ik geloof zelf ook sterk in een plantbased diet met af en toe vlees en vis. Liefst wild. Waar je naar mijn mening aan voorbij gaat, is dat dieren in de zuivel en eierindustrie een slechter leven hebben dan dieren in de vleesindustrie en daarna alsnog als vlees eindigen. Vlees kun je daarnaast vervangen in combinatie met het slikken van B12, maar zuivel heb je helemaal niet nodig. Kun je zo vervangen door plantaardige producten als peulvruchten en noten. Tip van een kenner met 20 jaar ervaring in de vlees- en zuivel industrie: eet geen biologische geitenkaas, dit is een van de meest dieronvriendelijke producte die in NL gemaakt worden.