“Acceptance looks like a passive state,
but in reality it brings something entirely
new into this world. That peace, a subtle
energy vibration, is consciousness. ”
Eckhart Tolle
1. Accepteer, laat los, geef je over
Het is wat het is – er is daadwerkelijk weinig wat je kunt doen om de situatie terug te brengen naar hoe het was voor corona. We houden afstand, je zaak is gesloten, je kinderen zijn thuis, je verveelt je rot of je voelt je overweldigd. Maar vooral: we moeten afwachten.
Naast omgaan met alle uitdagingen en oncomfortabele gevoelens moeten we vooral geduld hebben. We moeten ons realiseren dat dit nog een lange tijd gaat duren en dat we daar bijzonder weinig aan kunnen doen.
Deze gedwongen vertraging is een unieke kans om te oefenen met acceptatie. Dit is bij uitstek een moment om te accepteren dat het is zoals het is – en onszelf over te geven aan de realiteit. Juist ook als deze situatie uitdagend voor je is.
- ”Ik word helemaal gestrest door het combineren van werk, lesgeven aan m’n dochter en zoveel binnen zitten – maar het is niet anders, ik zal het moeten accepteren.”
- ”Ik mis mijn familie en ik zou ze zo graag een dikke knuffel geven – maar dat kan nu niet, het is wat het is.”
- ”Ik voel me alleen en eenzaam. Ik kan meer contact zoeken, maar de realiteit is dat ik voorlopig vooral alleen zal zijn – daar zal ik me aan moeten overgeven.”
Acceptatie is berusting in de realiteit. Dat doe je niet eenmalig – het is een practice die je doorlopend gedurende je dag kunt beoefenen.
In gedachten, in je dagboek en hardop tegen huisgenoten, je huisdier of je kamerplant. In plaats van constant vooruit kijken en wensen dat de situatie anders was kunnen we berusten in de vertraging. Dit brengt ons rust en wijsheid om mooie dingen te zien in dit moment.
Lees ook: Loslaten oefening – met deze oefening lukt loslaten wel
2. Observeer de veranderingen
Omdat deze periode zo uniek is, denk ik dat het heel waardevol is om deze tijd te gebruiken om te reflecteren. Want voor je het weet ligt deze crisis achter ons en dendert de wereld weer verder. En hoe graag we allemaal willen dat het leven weer normaal wordt, we krijgen nu dit moment voorgeschoteld – dus we kunnen er net zo goed iets positiefs uit halen.
Pak er een notitieboek, dagboek app of ander schrijfmedium bij en stel jezelf een paar vragen:
- “Waar worstel ik het meest mee tijdens deze coronacrisis? Waarom?”
- “Wat kan ik leren van deze situatie?”
- “Welke positieve veranderingen heeft deze crisis in mijn persoonlijke leven teweeg gebracht?”
Zelf merk ik tijdens deze gedwongen vertraging hoe druk ik mijn leven normaal gesproken maak. Nu is mijn leven veel rustiger – weinig fysiek sociaal contact, geen uitstapjes, geen sportschool, geen horeca, minder variatie. En toch voel ik me gelukkig.
Ja – het is nu ook druk op een andere manier. De zorg voor een dreumes combineren met werk is soms vermoeiend. Maar toch – het contrast met mijn lege agenda zet me aan het denken over hoe ik mijn leven na deze periode ga indelen.
In tijden van crisis kunnen we onszelf beter leren kennen. Daarom kan het waardevol zijn om regelmatig van je af te schrijven en te onderzoeken wat dit alles met je doet. Het kan je helpen je leven beter te maken, prioriteiten te herschikken en meer voldoening te ervaren wanneer de wereld weer ‘normaal’ wordt.
3. Richt je op positieve dingen waar je controle over hebt
Nadat je je hebt overgegeven aan de realiteit kun je een volgende stap zetten: richt je aandacht op kleine, positieve dingen waar je volledige controle over hebt.
Regelmatig reflecteren zoals we hierboven bespreken is één manier. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen.
Ik ben bijvoorbeeld nog steeds goed op weg met mijn doelen rondom afvallen en fit worden. Want ik bepaal nog steeds wat ik in mijn mond stop, waardoor ik nog steeds kan afvallen. En ik kan nog steeds hardlopen buiten, springen in de woonkamer en krachttraining doen.
Je kunt nog altijd je huis ontspullen, je geldzaken op orde brengen, je relaties onderhouden via videochat, je kinderen knuffelen, kaartjes sturen, mensen helpen, klusjes in huis doen, de tuin aanvegen, de planten water geven, je taken afronden, je dankbaarheid uitspreken, online cursussen volgen en gezond koken.
Accepteer wat je niet kunt veranderen en omarm de positieve stappen die je nu kunt zetten. Dit soort positieve stappen helpen je op een rationele en constructieve manier door een uitdagende tijd heen. Best fijn.
Meer tips rondom de Coronacrisis
Ik schreef eerder deze artikelen rondom de Coronacrisis:
- Social media distancing – een gids naar rust in onzekere tijden
- Bescherm je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis – 12 tips
- De coronacrisis positief benaderen – mijn 7 tips
- Liefdevol omgaan met de coronacrisis – 4 gedachten
Vind rust en acceptatie
Acceptatie is de basis van innerlijke rust. Als je de realiteit kunt accepteren dan ervaar je kalmte en rust – keer op keer.
In deze mindfulness cursus laat ik zien hoe je stap voor stap beter wordt in het cultiveren van innerlijke rust. Zonder zweverig gedoe.
Al vele duizenden mensen__ hebben deze cursus gevolgd. Doe je ook mee?
Reacties
Voor mij is de corona crisis tot nu toe alleen maar gunstig geweest. Maar ja, ik ben dan ook niet ziek. Ook dreig ik geen geliefden aan het virus te verliezen. Met vrienden drinken we soms een kopje thee…het is immers lente: met een beetje creativiteit kun je dat buiten, op gepaste afstans doen. De rust op straat…de schonere lucht…even dat gedender tot een halt geroepen…die dingen pakken voor mij prettig uit. Sommige dingen gebeuren op het moment op heel intieme basis. Het predikaat noodgedwongen zou ik liever aan de ‘normale’ toestand van hiervoor willen hangen. Ik wil hiermee de ernst en soms wanhoop van wat er nu gebeurt niet bagatelliseren. Maar…omarm de rust eens…omarm dat je dicht bij je huisgenoten bent…omarm het zoeken, vinden en vieren van wezenlijk contact…desnoods per wat-dan-ook. Vrouwe Corona brengt ons veel om bij stil te staan.
Ik merk dat ik de keuzestress die ik nu niet heb en de rust, het niks hoeven, als erg waardevol beschouw. Ik heb geaccepteerd dat ik de dag na mijn werkdag rustig aandoe en de kids wat meer schermtijd gun. Maar de dag erna pak ik de structuur weer op. En zij kunnen er ook mee uit de voeten. En af en toe regelen mijn man en ik metime voor onszelf, dat de ander de kids doet. Zo komen we er wel. Ontspullen en geldzaken op orde komt wel weer als de scholen weer open gaan. De wc is schoon, what more do we need 😏
Dag Jelle,
Fijn om elke keer je mail en de tips te lezen en te doen. Mijn probleem is burengeluid. Elke avond, overdag is het rustig. Ik kan het niet wegstoppen, drie uur is erg lang om in het moment te blijven met geluid. Ik heb oordoppen gekocht, dat helpt.
Mogen er ook misschien tips over huiswerk maken en niet afgeleid worden door appjes enzovoort bij?
Mooi hoe je inspeeld op de onrust in je hoofd mbt Corona virus. Het helpt om rust te krijgen in mijn hoofd en na te denken over de vragen die je stelt
Dank hiervoor
Danku voor de wekelijkse mail. Kheb er nog altijd verl deugd van en er zijn veel dingen die jk ga doen en die zeker blijven hangen. Bedankt daarvoor. Grts. En bee safe
Tot mijn grote verbazing begin ik tot rust te komen .
Ik woon alleen heb een handicap en werk niet.
Was wel altijd bezig om mijn omgeving het naar het zin te maken.
Merk nu dat het ook anders kan.
Buiten de nare dingen o.a knuffelen met mijn kinderen en kleinkind merk ik dat ik rust krijg en eindelijk me ook uitgerust voel.
Niet verwacht dat deze rare tijd ook iets positiefs heeft.
het leven heeft me geleerd om te accepteren en geduld te hebben, dus dat komt me nu goed van pas. ook ik ervaar deze quarantaine als een periode van ‘niets hoeven’, hoewel ik veel ‘doe’ op een dag. na hectische jaren vol drama kom ik nu eindelijk tot rust en slaap ik goed, bij alle ellende die het virus teweeg brengt in de hele wereld. kalmte kan je redden..
Mooi stuk Jelle. En alles wat je hier schrijft pas ik al vanaf het begin van deze Coronacrisis toe. Dat dankzij jouw verhelderende lessen en je twee boeken. Vanaf het begin ben ik de situatie gaan accepteren en ben me gaan richten op de dingen die nog wél kunnen. Ik heb vaste patronen ingebouwd en hou me daaraan. Ik mediteer dagelijks op een vaste tijd en doe mijn yogaoefeningen. Heb meer rust omdat ik niet meer word opgejaagd. Ik leef meer bij de dag, het moment. Aan het eind van de dag schrijf ik in mijn dagboek. Dát deed ik al jaren overigens.
De situatie is zo als hij is en ik heb het volledig geaccepteerd. We zullen gewoon moeten afwachten en niet willen forceren wat op dit moment gewoon nog niet kan.
Dank je wel Jelle, voor deze inzichten!
Jacqueline