“Acceptance looks like a passive state,
but in reality it brings something entirely
new into this world. That peace, a subtle
energy vibration, is consciousness. ”

Eckhart Tolle

1. Accepteer, laat los, geef je over

Het is wat het is – er is daadwerkelijk weinig wat je kunt doen om de situatie terug te brengen naar hoe het was voor corona. We houden afstand, je zaak is gesloten, je kinderen zijn thuis, je verveelt je rot of je voelt je overweldigd. Maar vooral: we moeten afwachten.

Naast omgaan met alle uitdagingen en oncomfortabele gevoelens moeten we vooral geduld hebben. We moeten ons realiseren dat dit nog een lange tijd gaat duren en dat we daar bijzonder weinig aan kunnen doen.

Deze gedwongen vertraging is een unieke kans om te oefenen met acceptatie. Dit is bij uitstek een moment om te accepteren dat het is zoals het is – en onszelf over te geven aan de realiteit. Juist ook als deze situatie uitdagend voor je is.

  • ”Ik word helemaal gestrest door het combineren van werk, lesgeven aan m’n dochter en zoveel binnen zitten – maar het is niet anders, ik zal het moeten accepteren.”
  • ”Ik mis mijn familie en ik zou ze zo graag een dikke knuffel geven – maar dat kan nu niet, het is wat het is.”
  • ”Ik voel me alleen en eenzaam. Ik kan meer contact zoeken, maar de realiteit is dat ik voorlopig vooral alleen zal zijn – daar zal ik me aan moeten overgeven.”

Acceptatie is berusting in de realiteit. Dat doe je niet eenmalig – het is een practice die je doorlopend gedurende je dag kunt beoefenen.

In gedachten, in je dagboek en hardop tegen huisgenoten, je huisdier of je kamerplant. In plaats van constant vooruit kijken en wensen dat de situatie anders was kunnen we berusten in de vertraging. Dit brengt ons rust en wijsheid om mooie dingen te zien in dit moment.

Lees ook: Loslaten oefening – met deze oefening lukt loslaten wel

2. Observeer de veranderingen

Omdat deze periode zo uniek is, denk ik dat het heel waardevol is om deze tijd te gebruiken om te reflecteren. Want voor je het weet ligt deze crisis achter ons en dendert de wereld weer verder. En hoe graag we allemaal willen dat het leven weer normaal wordt, we krijgen nu dit moment voorgeschoteld – dus we kunnen er net zo goed iets positiefs uit halen.

Pak er een notitieboek, dagboek app of ander schrijfmedium bij en stel jezelf een paar vragen:

  • “Waar worstel ik het meest mee tijdens deze coronacrisis? Waarom?”
  • “Wat kan ik leren van deze situatie?”
  • “Welke positieve veranderingen heeft deze crisis in mijn persoonlijke leven teweeg gebracht?”

Zelf merk ik tijdens deze gedwongen vertraging hoe druk ik mijn leven normaal gesproken maak. Nu is mijn leven veel rustiger – weinig fysiek sociaal contact, geen uitstapjes, geen sportschool, geen horeca, minder variatie. En toch voel ik me gelukkig.

Ja – het is nu ook druk op een andere manier. De zorg voor een dreumes combineren met werk is soms vermoeiend. Maar toch – het contrast met mijn lege agenda zet me aan het denken over hoe ik mijn leven na deze periode ga indelen.

In tijden van crisis kunnen we onszelf beter leren kennen. Daarom kan het waardevol zijn om regelmatig van je af te schrijven en te onderzoeken wat dit alles met je doet. Het kan je helpen je leven beter te maken, prioriteiten te herschikken en meer voldoening te ervaren wanneer de wereld weer ‘normaal’ wordt.

3. Richt je op positieve dingen waar je controle over hebt

Nadat je je hebt overgegeven aan de realiteit kun je een volgende stap zetten: richt je aandacht op kleine, positieve dingen waar je volledige controle over hebt.

Regelmatig reflecteren zoals we hierboven bespreken is één manier. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen.

Ik ben bijvoorbeeld nog steeds goed op weg met mijn doelen rondom afvallen en fit worden. Want ik bepaal nog steeds wat ik in mijn mond stop, waardoor ik nog steeds kan afvallen. En ik kan nog steeds hardlopen buiten, springen in de woonkamer en krachttraining doen.

Je kunt nog altijd je huis ontspullen, je geldzaken op orde brengen, je relaties onderhouden via videochat, je kinderen knuffelen, kaartjes sturen, mensen helpen, klusjes in huis doen, de tuin aanvegen, de planten water geven, je taken afronden, je dankbaarheid uitspreken, online cursussen volgen en gezond koken.

Accepteer wat je niet kunt veranderen en omarm de positieve stappen die je nu kunt zetten. Dit soort positieve stappen helpen je op een rationele en constructieve manier door een uitdagende tijd heen. Best fijn.

Meer tips rondom de Coronacrisis

Ik schreef eerder deze artikelen rondom de Coronacrisis:

Vind rust en acceptatie

Acceptatie is de basis van innerlijke rust. Als je de realiteit kunt accepteren dan ervaar je kalmte en rust – keer op keer.

In deze mindfulness cursus laat ik zien hoe je stap voor stap beter wordt in het cultiveren van innerlijke rust. Zonder zweverig gedoe.

Al vele duizenden mensen__ hebben deze cursus gevolgd. Doe je ook mee?

Lees meer en schrijf je in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test