Artikel opslaan

Neem je leven in eigen hand!

Je stemming kan een groot deel van je dag bepalen. Laat je jezelf rondzwemmen in een slecht humeur of neem je je leven in eigen hand door jezelf op te peppen? Met deze strategieën voel je je razendsnel weer een stuk vrolijker!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Ga lekker shoppen

Geld en spullen maken niet gelukkig op lange termijn. Op korte termijn gelukkig wél! Duik eens lekker het winkelcentrum in en koop wat leuke spulletjes of mooie kleding waarvan je vindt dat je ze nodig hebt. Voel je je te down om de deur uit te gaan? Shop dan lekker online.

2. Lees een leuk, mooi of inspirerend boek

Het werkt ontzettend ontspannend en je vergeet al snel dat je je down voelt. Je kunt kiezen voor een lekkere tranentrekker, een romantisch zwijmelboek of juist iets waar je wat van leert. Iets nieuws in je leven kan namelijk enorm inspireren.

3. Kies voor lekker eten en drinken

Plof neer op de bank met een lekker wijntje en stokbrood met olijventappanade. Of wat dacht je van een lekker bakkie thee met chocolade? Lekker eten stimuleert een ‘feel-good’ element in je hersenen. Je voelt je snel vrolijker. Eten zorgt ook voor energie, en energie zorgt voor levenslust. Het kan dus goed zijn dat je je een uurtje na het avondeten weer een stuk beter voelt. Zoek echter niet altijd je troost in eten! Dan ontwikkel je wat we noemen ’emotioneel overgewicht’, en dat wil je voorkomen.

4. Ga eens ontzettend relaxen

Wat is er mis met een pyamamiddag? Helemaal niets toch? Lekker een tijdje rondhangen is prettig. Je kunt ook lekker nietsdoen in het zonnetje, lekker in het gras. Hang lekker voor de televisie. Doe je lekkere dikke sokken aan of die lelijke konijnenpantoffels!

5. Kijk een comedy film op Netflix

Kijken naar je favoriete films of series kan je behoorlijk opvrolijken. Kijk bij alle comedy films bij een dienst als Netflix. De film begint direct en je hebt meteen wat te lachen..

6. Creëer een ‘feel-good’ afspeellijst op je telefoon

Verzamel muziek waar je blij van wordt en stop dit in een eigen afspeellijst op Spotify. Zo heb je altijd een muziekcollectie bij de hand als steuntje in de rug. Met je telefoon in de buurt kun je je muziek overal opzetten. Op die manier kun je snel en leuk je humeur beïnvloeden.

7. Ga wandelen in de natuur

Natuur heeft een rustgevende en opliftende werking. Ga eens lekker een stukje lopen, alleen of met iemand anders. Kijk rond, geniet van de prachtige lucht, ruik de lente (of een ander seizoen natuurlijk). Geniet van de eendjes, lach om de vogels en verbaas je over mooie bloemen. Zet je oogkleppen af en kijk om je heen. De wereld is prachtig, hoe kun je nou niet vrolijk zijn?

8. Ga lekker sporten

Door te sporten krijg je nieuwe energie. Je voelt je lichamelijk lekker moe maar tegelijkertijd ook heel lekker. Bovendien krijg je van je lichaam een cadeautje: Endorfine. Dit stofje komt vrij na ongeveer 30 minuten sporten. Dankzij de endorfine krijg je een heus geluksgevoel over je heen.

9. Haal mooie herinneringen op

Trek je vakantie fotoalbums uit de kast. Ga er even helemaal in op. Denk aan leuke momenten in je leven. Denk aan de mensen van wie je houdt, zie ze voor je in je hoofd. Geniet van de mooie dingen die je in het verleden hebt meegemaakt, je zult je gegarandeerd beter voelen!

10. Ga lekker seksen of sla de hand aan jezelf

Seks is bijna altijd een garantie tot een prettig gevoel. Haal je partner over om samen het bed in te duiken en er eens een leuke tijd van te maken! Je kunt natuurlijk ook even jezelf bevredigen. In beide gevallen komen er allerlei stofjes vrij waar je gelukkig van wordt. Seks is tenslotte erg fijn! Lees ook: Waarom seks gezond is.

11. Verwen jezelf met een verzorgingskuurtje

Ga lekker in bad en verzorg je lichaam van top tot teen. Je kunt er ook voor kiezen om lekker naar een saunacomplex te gaan met een vriend of vriendin. Ontspan je even helemaal en geef aandacht aan je lichaam.

12. Ga de deur uit om iets te beleven

Bel iemand op en ga lekker stappen vanavond. Je kunt ook lekker uit eten gaan, een biosje pikken, een museum bezoeken, lekker in een café hangen en ga zo maar door. Buiten de deur beleef je nieuwe dingen die je humeur een positieve impuls kunnen geven.

13. Spreek af met je vrienden

Het kan zo ontzettend goed voelen om gewoon even je verhaal bij iemand te doen. Waarom voel je je down? Gooi het er even allemaal uit, praat erover. Je zult zien dat het oplucht. En nu je je hart gelucht hebt kun je samen plezier maken! That’s what friends are for!

14. Verheug je op iets leuks, of zorg dat je je ergens op kunt verheugen

Ga je over twee weken op vakantie? Is er een leuke bestelling onderweg? Ga je morgen uit eten of ga je volgende week naar een leuke theatervoorstelling? Sta jezelf dan toe om je ongegeneerd te verheugen! Ga je alvast voorbereiden, ga erover lezen, praat erover. Heb je nog niks op de planning staan? Neem dan het heft in eigen handen en zorg ervoor dat je je ergens op kunt verheugen.

15. Ga eens lekker slapen, meer energie is meer levenslust

Als je moe bent gaat je goede humeur snel achteruit. Doe gewoon eens lekker een dutje van een uurtje ofzo. Je zult zien dat je je al snel weer wat beter voelt. Ben je echt moe? Slaap dan gewoon langer. Sta jezelf toe om uit jezelf wakker te worden. Alleen dan weet je zeker dat je lichaam genoeg rust heeft gekregen.

Lees ook: vermoeidheid oplossen – 6 tips
En: 6 tips voor meer energie

Bonus tip!

Sla dit artikel op in je favorieten! Zodra je merkt dat je in een negatieve stemming zit kun je direct één van deze strategieën toepassen. Op die manier hou je je eigen leven in de hand, en laat je je niet leiden door je slechte humeur!

Meer tips voor een beter humeur!

Wil je meer tips hoe je je humeur kunt verbeteren? Lees dan zeker deze soChicken artikelen:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test