Artikel opslaan

1. Ga alleen op pad

Je hoeft niet meteen in het vliegtuig te springen, maar dat kan wel natuurlijk. Door in je eentje (een stukje van) de wereld te verkennen breng je jezelf in nieuwe, uitdagende en soms ongemakkelijke situaties. Dit helpt je groeien en je leven spannender te maken.

Je kunt gewoon beginnen in eigen land. Er zijn vast nog een heleboel leuke bezienswaardigheden te ontdekken die je nooit hebt gezien. Ik besloot vanochtend bijvoorbeeld eens te werken vanuit een koffietentje in Haarlem in plaats van Delft. Ik was nooit in Haarlem geweest, en heb (naast mijn taken weg te werken) genoten van de prachtige binnenstad.

Ga gewoon eens op pad. Kom bijvoorbeeld eens langs in Delft (het liefdeskind van Rotterdam en Den Haag, hoorde ik laatst), of zwerf door Rotterdam (helemaal hipperdepip dit jaar).

Eerder schreef ik al een artikel over de kracht van ‘zwerven’. Het is een leuke manier om jezelf uit te dagen. Vind je het raar om ‘zomaar’ op pad te gaan?

  • Zoek dan een reden om op pad te gaan. Dit kan gaan om een museum, een bijzonder gebouw, een prachtige cathedraal, een speciale winkel, een leuk koffiezaakje enzovoort.
  • Een andere leuke aanleiding is een (stads)wandeling of een middagje fotograferen (heb spijt dat ik mijn camera niet heb meegebracht naar Haarlem).
  • Check handige apps als Tripadvisor, Triposo en Yelp om leuke plekjes te ontdekken die je anders zou missen. Het is sowieso leuk om te lezen hoe lokale steden worden omschreven aan toeristen.
  • Loop rond met een ‘beginners mind’. Dat wil zeggen dat je je best doet om deze plek te zien door frisse ogen. Zoek niet enkel naar de dingen die je kent, zoals bekende winkel- en restaurantketens.

Natuurlijk kun je ook verder gaan en echt alleen op reis gaan. Hier lees je binnenkort meer over op soChicken!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Onderneem iets dat je een beetje eng vindt

We hebben allemaal van die dingen die we graag willen doen, en die we tegelijkertijd een beetje eng vinden.

Jaren geleden wilde ik heel graag een betaald eBoek lanceren. Ik vond het echter doodeng, omdat lezers dan moesten betalen voor iets dat ik geschreven had. Ik voelde me onzeker en ik was een beetje bang dat mensen me zouden uitlachen. En dan te bedenken dat ik dit boekje te koop zette voor 3,99!

Welke uitdagingen heb jij om de hoek liggen? Welke dingen wil je dolgraag doen, en vind je tegelijkertijd een beetje eng? Ga die uitdaging aan en merk hoe je leven spannender en leuker wordt.

3. Stel een inspirerend doel

Zoek je meer uitdaging? Je kunt je leven zo uitdagend maken als je wilt. Zélfs als je een saaie baan hebt, of weinig mogelijkheden ziet om je leven spannender te maken.

Je kunt zelf doelen stellen die je leven leuker en spannender maken. Wat inspiratie:

  • Stel jezelf ten doel om iedere dag vijf vreemden aan te spreken.
  • Stel jezelf ten doel om 10 kilometer hard te lopen.
  • Stel jezelf ten doel om binnen een maand vier kilo te verliezen.
  • Stel jezelf ten doel om je taken op je werk beter of sneller te verrichten dan je collega’s.
  • Stel jezelf ten doel om een lijstje met problemen voor het einde van de maand op te lossen.
  • Leer een nieuwe taal, en stel jezelf een doel om binnen zes maanden een converstatie te hebben met een native speaker.

Je bepaalt zelf hoe uitdagend je leven is. Stel een simpel doel waarvan je zin krijgt om aan de slag te gaan, en ga aan de slag.

4. Word behulpzaam en vrijgeviger

Aardig en vrijgevig zijn kan uitdagend zijn. Probeer iemand maar eens ‘zomaar’ een complimentje te maken. Of om iets voor iemand te doen zonder er iets voor terug te verwachten. Stel jezelf als doel om vrijgeviger, liefdevoller en flexibeler te zijn. En merk hoe je iedere dag opnieuw voor uitdagingen komt te staan.

Vaak willen we aardig zijn, maar gaan we het uit de weg vanwege ongemakkelijke momenten. Je ziet hoe een oude vrouw moeite heeft met het dragen van haar boodschappen en je denkt bij jezelf: “Ik zou die mevrouw eigenlijk willen helpen. Maar misschien zit ze er niet op te wachten. Of misschien kom ik dan niet meer van haar af. Ik kan ook gewoon doorlopen, dat is makkelijker.”

Of: “Eigenlijk zou die vriendin mijn kampeerspullen goed kunnen gebruiken, ze zou veel geld kunnen besparen als ze mijn spullen zou lenen. Maar misschien maakt ze het wel kapot, ze is nooit zo netjes op haar spullen als ik. Hmm, ik stel het niet voor, laat haar het maar vragen.”

En soms voelt het simpelweg moeilijk om iets te delen of weg te geven, simpelweg omdat je bang bent om zelf niet genoeg te hebben. Het is soms uitdagend om jezelf ervan te overtuigen dat er meer dan genoeg is voor iedereen. Maar als het je lukt, dan lukt het je om een liefdevoller mens te zijn.

Maak vrijgevigheid je uitgangspunt, en merk voor hoeveel uitdagingen je komt te staan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test