“What’s money?
A man is a success if he gets
up in the morning and goes to
bed at night and in between
does what he wants to do.”

Bob Dylan

“Joh – kun je daarvan leven?”

Geef me een zak linzen en een zak rijst en ik blijf wel een tijdje in leven. Als je het zo bekijkt is soChicken al kostendekkend sinds 2005. Maar ik eet niet alleen linzen en Billy en ik hebben de hypotheek van ons vorige huis afgelost in vijf jaar.

Dus ja – hoe kan dat? Waar komt dat inkomen dan vandaan? Ik begrijp de nieuwsgierigheid, dus ik ga het voor je uitleggen. Laten we eens kijken waar mijn geld vandaan komt en – om te beginnen waar mijn inkomen niet vandaan komt.

Vrijwel geen advertenties, banners en advertorials

De meeste mensen verwachten dat ik mijn geld verdien met advertenties. Logisch, want dit is hoe de meeste websites hun inkomen genereren.

Het gaat dan meestal om advertorials (gesponsorde artikelen), reclamebanners en andere gesponsorde en betaalde elementen op de website of op social media. Al deze elementen vind je niet (of nauwelijks) terug op soChicken.

De afgelopen zeven jaar heb ik één advertorial aangenomen – van Center Parcs – omdat ik toevallig toch al van plan was om dit artikel te schrijven en de voorwaarden soepel waren. En – ik moet eerlijk zijn – ik heb vorige maand $29 verdiend aan mijn YouTube kanaal, want daar staan soms advertenties op – super cool.

Vroeger plaatste ik ook weleens betaalde advertenties in de nieuwsbrief, maar daar ben ik jaren geleden mee gestopt. Hetzelfde geldt voor betaalde banners op de site.

Ik ben niet anti-advertentie maar ik ben wel pro-soChicken-lezer. Ik wil mijn lezers zo goed mogelijk helpen met zo weinig mogelijk afleiding en ongein. En andere bedrijven laten betalen voor toegang tot jouw aandacht ligt meestal niet in lijn met die missie. Maar wie weet ontstaan er in de toekomst nog leuke mogelijkheden.

Een andere reden dat ik niet dol ben op deze vorm van geld verdienen, is dat het zo ontzettend veel tijd kost. Voor ik het weet gaat een groot deel van mijn tijd en aandacht naar het platform optimaliseren voor de adverteerder. Terwijl ik het wil optimaliseren voor jou als lezer. Ik schrijf bijvoorbeeld vaak artikelen die niet perse veel gelezen worden, maar die ik toch wil schrijven. En dat maakt niets uit, want ik krijg niet betaald per hit of click – best fijn.

Hoewel ik wel graag duurzaam geproduceerde kleding gesponsord zou krijgen, want ik heb een hekel aan shoppen voor kleding. Ja – dit is een hint. 😉

Als ik deze categorie echt zou omarmen, zou ik zeker 50% meer geld kunnen verdienen. Maar ik zou ook werk doen waar ik niet blij van word en veel van jullie van me vervreemden. Plus, ik zou een hoop dingen niet meer kunnen schrijven omdat ik rekening moet houden met de belangen van adverteerders. Want geen bedrijf verdient geld aan adviezen zoals je hypotheek versneld aflossen – om maar wat te noemen.

Geld verdienen is leuk en fijn, maar ik merk dat ik – zodra de basis is afgedekt – de manier waarop belangrijker vind dan de hoogte van het bedrag.

Productaanbevelingen

Ja, dit doe ik wel – al sinds 2004. Wanneer ik een product aanbeveel, gebruik ik meestal een speciale link waarmee de webwinkel kan zien dat een koper via soChicken komt. In ruil daarvoor krijg ik dan een kleine vergoeding.

Dit systeem heet affiliate marketing en dit vormt voor mij een bijverdienste.

Ik ben dol op deze manier van werken om een paar redenen:

  • Ik kan producten aanbevelen die ik zelf gebruik en waar ik zelf achter sta.
  • Ik heb niets te maken met de fabrikant of de webwinkel zelf, waardoor het weinig tijd kost en ik alle vrijheid behoud.
  • Ik bepaal zelf waar de links komen (en waar niet).
  • Als ik niets verdien is dat niet erg en ontstaan er geen problemen. Er zijn geen targets en quota’s.

Als je een boek bestelt via mijn link naar bol.com, dan krijg ik daar een paar cent voor. Al die kleine beetjes stapelen op tot een extra inkomstenbron.

Soms krijg ik er geen geld maar tegoed voor. Bijvoorbeeld wanneer jij je besluit aan te melden bij een bedrijf als AirBnB – hier boek ik zelf ook meestal mijn vakantie – dan krijgen we allebei tegoed. Hier ga ik dan bijvoorbeeld mee op reis met korting. 😁

De online cursussen en het Broednest

Oké – dus geen advertenties en een zakcentje uit productaanbevelingen. Waar komt het geld dan wel vandaan?

Simpel: uit de verkoop van mijn cursussen en van het Broednest.

Elke maand schrijft een deel van de soChicken lezers zich in voor één van mijn cursussen en voor het Broednest. Dit is wat de schoorsteen deed stoppen met roken, en deed overschakelen naar zonne-energie.

Ik heb al lang geleden besloten dat ik het zo wilde aanpakken om een paar redenen:

  • Ik verdien mijn geld met producten die ik zelf ontwikkel. Ik weet dus wat ik verkoop en kan er 100% achter staan.
  • Als ik voldoende wil verdienen moet ik mijn best doen om de cursussen zo goed te maken als ik kan. Dat motiveert mij om ze constant beter te maken.
  • Als ik meer wil verdienen, word ik gemotiveerd om deelnemers zó goed te helpen dat ze nóg meer cursussen afnemen. Dat motiveert mij om goed te luisteren.

Hierdoor dwing ik mezelf om me te richten op kwaliteit en tevredenheid boven alles. Ik houd de scores van de individuele lessen nauwlettend in de gaten, en als mensen kritische feedback hebben verwerk ik deze om de lessen beter te maken.

Zo doe ik het al jaren, waardoor de cursussen steeds effectiever zijn geworden. Daar ben ik dan weer heel trots op. En dat is super fijn, omdat ik mijn geld verdien met werk waar ik écht achter kan staan. Het is een win-win situatie.

En de boeken dan?

Nou – laat me dit voorop stellen: ik heb de boeken niet geschreven voor het geld. Als je iets weet van hoe de boekenwereld werkt, dan weet je dat een auteur slechts 1-3 euro per verkocht boek aan royalties ontvangt (en 3 euro is extreem hoog).

Als geld mijn prioriteit was, had ik het boek in eigen beheer uitgegeven en gewoon direct verkocht via soChicken.

In plaats daarvan werk ik met een uitgever om één reden: ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken met de boeken. Want ik ben op een missie om onze samenleving liefdevoller te maken. En daarvoor moeten honderdduizenden mensen aan de slag. Daarvoor is het belangrijk dat ik ook mensen bereik die normaal nooit op soChicken terecht zouden komen.

De grap is natuurlijk dat de boeken het veel beter doen dan ik had durven dromen. Steeds leuker is meer dan 55.000 keer verkocht en ook Leven met wind mee is hard op weg naar de vierde druk in een maand tijd. En daarmee is het toch een flinke inkomstenbron geworden. Wat overigens best goed uitkwam, want de verbouwing (die nodig was om ruimte te maken voor onze kleine Jake) werd (na belasting) mooi afgedekt door de royalties van Steeds leuker.

En je geeft ook nog lezingen toch?

Sinds de lancering van Steeds leuker ben ik begonnen met het geven van lezingen. Ik zal daar later nog wat meer over schrijven (want ik vond het doodeng), maar dit vormt nu een wisselvallige inkomstenbron. Ik heb mogen spreken op een heleboel toffe plekken waaronder de Erasmus Universiteit, YACHT, NOUVEAU, het Happinez Festival en Stadgenoot Amsterdam.

Het ding is: ik ben erg gehecht aan mijn vrijheid. Ik word onrustig van het idee dat ik al geboekt ben over zes maanden. Wie weet wat er in die tijd gebeurt! Als het afgelopen kwartaal me iets heeft geleerd is het wel dat het leven soms vrij plotseling kan veranderen.

Omdat ik (op dit moment) niet de public-speaking-lifestyle ambieer, zijn we ontzettend kritisch met het aannemen van opdrachten. Wie weet verandert dit de komende tijd, wie weet stop ik er helemaal mee. Hoe dan ook, bedrijven betalen me om te komen spreken en wanneer ik erop in ga vormt dit een extra bron van inkomsten.

En verder?

Ik beleg in indexfondsen bij o.a. DEGIRO (hier zal ik later meer over schrijven), en die renderen – dus dat levert inkomsten op. En verder zorg ik er vooral voor dat ik mijn leven simpel houd en mijn kosten laag.

Op die manier kan ik nu goed leven en tegelijkertijd sparen voor en investeren in een fijne toekomst voor Jake, Billy en mezelf. Bijvoorbeeld door een berg zonnepanelen op het dak te leggen, de hypotheek af te lossen en het huis extra te laten isoleren.

Dus zo zit het. Zo verdien ik mijn geld met soChicken en zorg ik ervoor dat mijn inkomsten in lijn liggen met mijn waarden. Ik verdien geld als ik lezers zoals jij kan helpen. Hoe beter ik daarin word, des te meer ik mag verdienen.

Dit artikel is onderdeel van mijn poging om veelgestelde vragen goed uit te leggen. Als je meer vragen voor me hebt, gooi ze gerust in de reacties.

Lees ook deze artikelen:

Oh, niet om Bob Dylan tekort te doen, maar ik denk dat de quote bovenaan dit artikel ook geldt voor vrouwen hoor. 😉

Meer tips om om je financieel vrij te voelen

financiële vrijheid vergroten

Wil je meer tips om slimmer met je geld om te gaan en je financiële vrijheid vergroten? Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit en financiële vrijheid verhoogt.

Lees meer en start direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test