Artikel opslaan

Oké – dan kies ik wel niets

Zo voel ik me vaak. Wanneer ik word geconfronteerd met teveel keuze, dan kies ik gewoon niets. Lekker makkelijk.

”Voordat ik voor deze keuze stond was mijn leven prima, dus zonder een keuze te maken zal het ook wel goed komen.” Dat is mijn gedachtengang. Maar die vlieger gaat natuurlijk niet altijd op.

Als je een beetje neigt naar perfectionisme, dan kan een overdaad aan keuzes je verlammen. In de supermarkt, op de banenmarkt, bij het boeken van je vakantie en het uitstippelen van je levenspad.

Want als er zoveel mogelijkheden zijn – hoe weet je dan in hemelsnaam of je de juiste keuze maakt?

Pfff. Goede vraag. Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Weet dat je niet de perfecte keuze maakt

De juiste keuze – wat is dat? Is dat de allerbeste keuze die absoluut gezien mogelijk is? De keuze waar je de minste kans op spijt hebt? Of de keuze die je het snelst kunt maken?

Hoe meer keuze we hebben, des te banger we worden dat we niet de juiste keuze maken. En hoe groter die angst, des te groter de neiging om dan maar niets te kiezen. Omdat de stress anders ondragelijk wordt.

Het is de reden dat ik Billy meestal onze reizen laat boeken. Ik kan niet omgaan met vliegtickets boeken. Zoveel mogelijkheden, zoveel prijzen, zoveel aanbieders en websites. Waar moet ik beginnen?

Tja. Het antwoord is natuurlijk heel simpel: je moet gewoon een ticket boeken waar je blij mee bent. Genoegen nemen met goed genoeg. En beseffen dat de perfecte keuze niet bestaat.

  1. Omdat niemand de toekomst kent;
  2. Omdat zelfs de beste keuze minder goed wordt als je er zoveel tijd aan besteedt en er zoveel stress van ervaart.

Ik kan naar Spanje op vakantie gaan – maar wie zegt dat Oost-Europa niet een beter idee is? Boeiend. Geen van beide is perfect. Of ze zijn allebei even perfect. Gooi een muntje op, volg je onderbuikgevoel, doe iets.

Geen keuze is namelijk ook een keuze. Als je je laat verlammen door perfectionisme dan gebeurt er niets. Besef dat je altijd imperfecte keuzes maakt. En dat dat oké is.

2. Zorg voor minder keuzemogelijkheden

Sinds ik geen vlees meer eet is mijn leven eenvoudiger geworden. Vooral in de horeca. Ik pak de menu-kaart, zie dat er twee vega hoofdgerechten zijn. Ik kies één van de twee – en ik ben klaar.

Door je keuzes te beperken voorkom je keuzestress.

Als ik dan toch een accommodatie boek, dan kijk ik meestal slechts op één website: AirBnB. Ik schakel filters in – en ik maak mijn keuze uit wat er overblijft. Op basis van recensies en gevoel.

Zulke filters kun je overigens overal toepassen. Als je voor het schap met jam staat in een Franse supermarkt bijvoorbeeld.

  • Ik wil biologische jam – zo, er blijven er nog twintig over.
  • Ik wil jam met rood fruit – zo, nog tien.
  • Ik wil iets origineels – aardbei en bosvruchten vallen af.
  • Hop – keuze gemaakt, dat was snel!

Ik maak tegenwoordig elke week een globale weekplanning. Zodat ik elke dag een idee heb van wat ik ga doen. Om te voorkomen dat ik mezelf ’s ochtends moet afvragen: wat zal ik eens gaan doen vandaag?

Ik ontbijt elke dag hetzelfde. En ik leef met weinig spullen en weinig kleding.

En het maakt alles eenvoudiger. Minder keuzemogelijkheden maken mijn leven makkelijker. En als je gek wordt van keuzestress – jouw leven ook.

3. Win meer informatie in

Ja – informatie. Je hebt het nodig om een keuze op te baseren. En als je te weinig informatie hebt, dan is het ontzettend lastig om een geïnformeerde keuze te maken.

Als je merkt dat je écht in limbo zit over welke keuze je moet maken, zorg dan voor meer informatie.

  • Google meer informatie bij elkaar.
  • Lees een boek, doe research, verdiep je in het onderwerp.
  • Praat erover met andere mensen.
  • Maak een ‘voordelen/nadelen’ overzicht voor jezelf om je keuze op te baseren.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je één uur gaat besteden aan research, en dat je daarna een keuze maakt.

Een knoop wordt makkelijker doorgehakt als je informatie hebt om je keuze mee te onderbouwen. Je zegt: ik kies Spanje boven Oost-Europa, want het aantal zonuren is hoger in Spanje en ik vind zon belangrijker dan goedkoop bier.

Prima onderbouwing, knoop doorgehakt. Op naar de volgende stap.

4. Stel perken

Zelfs met voldoende informatie is het soms verleidelijk om te blijven wikken en wegen. En als je dat ervaart wordt het tijd om perken te stellen.

Kies een deadline waarvoor je de knoop doorgehakt wilt hebben. En als je het op dát moment nog niet weet, dan gooi je gewoon een muntje op. Simpel zat.

Want als het zo moeilijk is om te kiezen, dan maakt het ook niet uit welke optie je kiest. Als dat je wel veel had uitgemaakt, dan had je de keuze al gemaakt.

Dus zeg tegen jezelf: voor het einde van de week heb ik bepaald of ik deze opleiding ga doen. Of: ik geef mezelf 1 minuut om te bepalen wat we vanavond gaan eten.

De keuze waarmee je op de deadline komt wordt de keuze. Ook al is die niet perfect. Hij is waarschijnlijk zo goed als hij gaat worden gezien de hoeveelheid moeite die je erin wilt steken.

Niet perfect maar optimaal. Of in ieder geval goed genoeg. En dat is ook fijn.

5. Spring in het diepe

Je kunt de toekomst niet voorspellen. Dus maakt het ook niet altijd uit welke keuze je maakt.

Soms heeft die uitspraak meer impact dan andere keren. De uitkomst op wil ik kinderen? heeft bijvoorbeeld meer impact dan die van wil ik mijn muur blauw of grijs maken?

Maar toch. Op een gegeven moment is een keuze maken beter dan géén keuze maken. Vaak hebben alle keuzemogelijkheden voor- en nadelen die even sterk tegen elkaar opwegen. En is het een kwestie van in je glazen bol staren om te bepalen welke kant je op moet bewegen.

Het punt is: als de knoop eenmaal is doorgehakt dan ben je meestal tevreden met je keuze. Simpelweg omdat je graag de juiste keuzes maakt. Dus je zult de gemaakte keuze sneller voor jezelf rechtvaardigen.

En daarnaast: een heleboel keuzes in het leven zijn verre van definitief. Nee, kinderen stop je niet terug in je baarmoeder. Maar die muur kun je gewoon oververven, het huis kun je weer verkopen, de baan kan worden opgezegd. De kippen kunnen vast terecht bij lieve mensen.

Fouten maken mag. Je leert ervan. Je groeit erdoor. En je maakt nog eens wat mee.

Dus ja – soms moet je het maar gewoon doen. YOLO. Vriezen we dood, dan vriezen we dood.

Want zo is het toch? Het leven is te kort om te blijven twijfelen. Twijfel even, en ga er dan gewoon voor. Zelfs al pakt het niet uit zoals je verwachtte – dan kun je bijsturen. En je hebt in ieder geval geleefd. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test