Artikel opslaan

1. Omarm het discman gevoel

Weet je nog hoeveel intenser je muziek vroeger beleefde? Je had een CD, een discman en een uur niets te doen. En als de CD afgelopen was, dan speelde je hem opnieuw af.

Ik luisterde vroeger met veel meer aandacht naar mijn favoriete muziek. En dat bracht me ontzettend veel plezier en geluk. Dus ik besloot die gewoonte weer op te pakken. In de moderne ‘all you can listen’ wereld van streaming muziek.

Een goede koptelefoon. Een iPad met Spotify. En een uurtje voor mij en mijn favoriete muziek. Probeer het eens. Luister met volledige aandacht naar de muziek die je blij maakt – en merk hoe je er daadwerkelijk blij van wordt.

Net als toen je vroeger met je walkman, discman, minidisc of 32 MB Mp3 speler op de achterbank zat.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Zoek contact met iemand waar je al weken aan denkt

Ik weet niet hoe het met jou zit – maar ik heb mensen in mijn leven die ik te weinig zie. Mensen waar ik veel om geef, waar ik graag mee samen ben.

Maar het leven komt er tussen. Of een paar continenten. We denken van tijd tot tijd aan elkaar, maar vergeten door te pakken en actie te ondernemen.

Doe dat eens, doorpakken. Neem contact op met zo’n persoon waar je al een tijdje aan denkt. Iemand waar je blij van wordt, die je te weinig spreekt. Maak er tijd voor.

Pak de telefoon op, stuur een berichtje, prik een datum. En klets gezellig bij. Fijne mensen verrijken ons leven. En juist de mensen die je te weinig spreekt geven je een heerlijke boost van blijdschap.

3. Rond een taak af die al lang aan je knaagt

Ik kan je niet vertellen hoe gelukkig ik ben dat ik eindelijk de moeite heb genomen om de buitenkozijnen van het kantoor te schilderen. Ze waren aan het rotten, ze zijn lastig te bereiken en ik heb altijd leukere dingen te doen.

Totdat ik besloot dat het nu echt te lang aan me heeft geknaagd. En dat het heel simpel is:

 • Met een schuurpapier in het vuistje mijn hand heen en weer bewegen.
 • Met een sopje en doekje heen en weer bewegen om het stof af te nemen.
 • Met een kwast heen en weer bewegen om het te schilderen.

Klaar! Oké – het had wat meer voeten in de aarde. Het bleek meer werk dan ik dacht. Maar tegelijkertijd bleek het allemaal minder erg dan ik dacht.

Dit soort klussen afronden doet twee dingen:

 • Het geeft rust, omdat je er niet meer aan hoeft te denken.
 • Het geeft je bevestiging dat je het in je hoofd vaak groter maakt dan het is.
 • Het geeft je een gevoel van voltooiing en voldoening. En dat geeft je geluksniveau een fijne boost.

Wat knaagt er al weken aan je? Wat schuif je al weken of maanden voor je uit? Maak vandaag gewoon een beginnetje. Het voelt heerlijk.

4. Verzorg je planten met volledige aandacht

Ja. En de sleutel hier is volledige aandacht. Doe het niet om efficiënt te zijn. Maar neem er lekker de tijd voor.

 • Neem je planten mee naar buiten.
 • Verpot ze, of geef ze verse potgrond.
 • Stof de bladeren af.
 • Bemest ze.
 • Geef ze water.
 • Zet ze terug op hun plek.

En geniet van blije kamerplanten. Die steviger, groener en vrolijker ogen dankzij jouw liefdevolle verzorging.

Het is fijn om iets levends te verzorgen, en het is lekker om met je handen bezig te zijn. Even aan niets anders denken, maar lekker mindful je planten verzorgen.

Heb je een tuin? Dan kun je natuurlijk ook een uurtje gaan tuinieren. Hou je niet van planten? Borstel dan lekker je cavia – wat je wil. Het klinkt allemaal reuze tuttig. Maar niemand die je ziet. En je planten zijn je mogelijk dankbaar. Dat is ook wat waard.

5. Geef iets

Geven maakt blij. Dus maak er een punt van om iets te geven. Maakt niet uit aan wie, maakt niet uit wat.

Je kunt bijvoorbeeld een taart bakken, en aanbellen bij de buren en de helft weggeven. Of een vriendin spontaan uitnodigen om bij je te komen eten. Of een dagje vrijwilligerswerk doen in de buurt.

Je kunt een cadeautje uitzoeken voor iemand. Of zomaar een kaartje sturen. Of iemand helpen met klussen.

Geef wat je te geven hebt. Op een manier die jou blij maakt.

Door iemand te helpen of iets te geven maak je namelijk niet alleen de ander blij. Je maakt ook jezelf ontzettend blij. Het geeft je een gevoel van betekenis, voldoening en verbondenheid.

6. Maak jezelf moe maar voldaan

Precies. Ga een stuk wandelen. Een kilometer of 10, alleen of met leuke mensen. Of ga sporten in de buitenlucht. Fietsen of hardlopen.

Maak jezelf moe in de buitenlucht. Op een manier die je aanspreekt. Het daglicht geeft je een boost, de beweging maakt hormonen vrij die je vrolijk maken en je vermoeide lichaam geeft je echt het gevoel dat je leeft.

Waai lekker uit op het strand, laad op in een bos, jog rondjes in het park, fiets door de weilanden. En geniet van elke minuut.

7. Schep orde

De wereld neigt naar chaos. En vanwege die neiging is opruimen vaak zwaar werk. Maar het is werk dat ontzettend veel voldoening brengt.

Dus als je op zoek bent naar een simpele boost, ga dan gewoon iets ordenen.

Je kunt denken aan je fysieke omgeving. Zoals een kast, een kamer of een collectie oude notitieboekjes. Je kunt ook denken aan je leven. Bijvoorbeeld door een weekplanning te maken of je doelen te evalueren.

Orde creëert rust. En die rust maakt gelukkig. Dus schep orde om een simpele geluksboost te ervaren.

Zo word je weer lekker blij

In mijn boek Steeds leuker vind je een praktisch stappenplan dat je helpt je leven stap voor stap in een opwaartse spiraal te brengen.

En als je het boek nu bestelt, ontvang je het aankoopbedrag terug als korting op de bijbehorende online cursus Opwaartsleven alsof je altijd wind mee hebt. Je vindt deze korting in je eigen eierdoos, de online omgeving die bij het boek hoort.

Lees meer over het boek en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test