Artikel opslaan

“As we sail together on the ocean of life,
our collective wisdom steers us
towards a greater destiny.”

GPT-4

Het tijdperk van slimme machines

Ik roep het al jaren tegen iedereen die het niet horen wil: in 2025 leven we in de toekomst.

Waarom ik dat roep?

Al decennia wordt voorspeld dat kunstmatige intelligentie (beter bekend als AI – artificial intelligence) rond die tijd menselijke intelligentie voorbij zal streven.

En weet je wat? We lijken voor op schema te lopen.(1)

De komende jaren zal er veel veranderen in een ongekend snel tempo. En de meeste mensen hebben geen idee wat er op ons af komt. Wellicht geldt dit ook voor jou.

Ik bestudeer de opkomst van AI al jaren. Deze ontwikkeling heeft behoorlijk wat mogelijke implicaties op je leven en ik denk dat het goed is dat je het beter begrijpt.

Daarom neem ik je in dit artikel mee langs een paar inzichten die ik opdeed. Om je op de hoogte te brengen en je wat handvatten te geven om mee te bewegen met deze nieuwe, bijzondere realiteit.

Laten we eens kijken. 🤖

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat is er zo speciaal aan AI?

De afgelopen kwart miljoen jaar waren wij – homo sapiens – de slimste wezens op aarde.

Dat gaat veranderen – en dat verandert alles.

De opkomst van AI is niet hetzelfde als de snelle opkomst van het internet of social media of smartphones. De waarschijnlijke impact van AI zal veel groter zijn omdat het datgene vergroot en verbetert dat ons als mensen anders maakt dan andere dieren: onze intelligentie.

Als kunstmatige intelligentie in dit tempo blijft ontwikkelen (en daar lijkt het op), ervaren we binnen 20 jaar (en mogelijk veel eerder) een evolutionaire sprong die de mensheid niet eerder heeft gemaakt.

We gaan voor het eerst te maken krijgen met systemen die vele malen intelligenter zijn dan de meest intelligente mensen die ooit geleefd hebben. Het is onduidelijk wanneer we daar komen. Het kan volgend jaar zijn of over honderd jaar – veel deskundigen schatten dat het geen twintig jaar meer zal duren.

Maar al lang voordat we daar zijn zal er van alles veranderen.

Sterker nog – het is al gaande, op volle snelheid.

Waar we staan begin 2023

In november 2022 lanceerde OpenAI ChatGPT. Een gratis chatbot (een ‘robot’ waarmee je kunt appen, gebaseerd op een groot taalmodel) met een lelijke naam en verrassend krachtige mogelijkheden.

Waarschijnlijk heb je er wel over gehoord.

Mensen gebruiken ChatGPT om scripties, artikelen, software en zelfs complete boeken te genereren. Maar ook visuele kunst en synthetische fotografie heeft een enorme vlucht genomen.

Het is dat ik van schrijven houd, maar praktisch gezien is mijn werk bijna (nog niet helemaal) gedegradeerd tot ‘hobby’.

Het is nog verre van perfect, maar er worden continu updates uitgevoerd en mogelijkheden toegevoegd. Eerder dit jaar werd GPT-4 gelanceerd – een enorme sprong vooruit en een systeem dat volgens onderzoekers vroege glimpen van menselijke intelligentie vertoont.

Voor veel taken blijkt zelfs deze vroege versie goed genoeg. En dat is een belangrijke mijlpaal.

‘Goed genoeg’ zet alles op zijn kop

Waarom zijn robotstofzuigers zo populair?

Niet omdat ze je huis perfect stofzuigen. Ze zijn populair omdat ze voor veel mensen ‘goed genoeg’ zijn om de investering waardevol te maken. Ze voeren de taak niet perfect uit, maar ze nemen veel werk uit handen – en dat heeft waarde.

Een robotstofzuiger kost nog aardig wat geld – toegang tot AI is inmiddels praktisch gratis of op zijn minst onwijs goedkoop. En we staan écht pas aan het begin van de AI revolutie.

Alle bouwstenen liggen er om onze economie en samenleving te transformeren op allerlei niveaus. De volgende stap is deze AI integreren in de economie.

En dat werk is in volle gang.

Daar is op zichzelf niets mis mee. Lagere kosten en hogere productiviteit maken het leven doorgaans beter voor ons allemaal.

Maar als jij wordt betaald om te doen wat een AI straks bijna gratis kan doen met de juiste plugins dan kan ‘goed genoeg’ je leven behoorlijk veranderen.

Voorbereiden op het tijdperk van kunstmatige intelligentie

Ze hadden ons zelfrijdende auto’s beloofd – en ineens moet ik me zorgen maken over mijn toekomst als auteur en óók nog steeds op de weg letten.

Het moet niet gekker worden.

De meeste experts zijn het over één ding eens: de opkomst van AI is moeilijk te stoppen.

De partij met de beste AI heeft de beste economische en geopolitieke kansen. Wie de technologische voorsprong heeft, heeft de wereld.

Er zijn inmiddels groepen wetenschappers en deskundigen die oproepen voor bewuste vertraging(2) in de ontwikkeling van AI. Zo zouden onze samenlevingen meer tijd krijgen om zich aan te passen, wetgeving en toezicht in te richten en te onderzoeken of en hoe we AI veilig kunnen ontwikkelen.

Er liggen nog veel vraagstukken en uitdagingen, maar de grootste uitdaging op dit moment lijkt de snelheid waarmee AI verbetert.

Wat kunnen wij doen?

Deze nieuwe toekomst komt in rap tempo op ons af.

Wij kunnen de ontwikkeling van AI waarschijnlijk niet vertragen. Dus wat kun je wél doen?

Vanuit mijn perspectief zijn er een paar dingen die we kunnen doen om deze turbulente toekomst tegemoet te gaan op een positieve manier.

Dit zijn 5 praktische tips die je vandaag kunt meenemen. Ik ga er in vogelvlucht doorheen, maar als er interesse blijkt te zijn zal ik er later in andere artikelen dieper op ingaan.

Laten we eens kijken.

1. Leer begrijpen wat er gebeurt

Door je iets meer te verdiepen in AI zul je beter begrijpen wat er gebeurt en hoe het je leven zal veranderen in de nabije toekomst.

Val niet voor de meest sensationele headlines – er is een hoop hype gaande.

Richt je op inhoudelijke berichtgeving en verwonder je over voorbeelden van wat kunstmatige intelligentie kan (en niet kan). Veel AI experts en filosofen zijn te gast in (Engelstalige) podcasts (zoals deze) die je kunnen helpen dieper in dit onderwerp te duiken.

Een basis van kennis zal je helpen betere beslissingen te nemen. Zo zal de ontwikkeling en regulering van AI onvermijdelijk een belangrijk verkiezingsthema worden in de nabije toekomst. Deze ontwikkeling zal vroeg of laat onderwerp van gesprek worden op iedere laag van de samenleving, in iedere organisatie – het is fijn en waardevol als je het een beetje begrijpt.

2. Leer AI gebruiken om effectiever te werken

Maak een account aan bij ChatGPT en speel ermee – het systeem spreekt gewoon Nederlands.

Verdiep je in het gebruiken van goede ‘prompts’ (opdrachten) om betere resultaten te boeken. Onderzoek manieren om deze mogelijkheden te verweven in je workflow. Bijvoorbeeld door middel van plugins of (als je wat handiger bent) de API.

En onthoud: je kunt de AI gewoon vragen stellen als je iets niet begrijpt.

Het is belangrijk dat je een gevoel ontwikkelt voor hoe je kunt samenwerken met een synthetische collega, want de kans is groot dat zulke systemen onderdeel zullen worden van je werkzaamheden de komende jaren.

Een recente studie stelt zelfs dat 80% van alle banen zal worden beïnvloed of kan worden vervangen door AI. (3)

Daarnaast is het ook gewoon leuk en handig. Ik laat het graag lange teksten samenvatten als haiku – ieder zijn ding.

Let op: ChatGPT is niet perfect. Regelmatig geeft het antwoorden die niet waar zijn. Het systeem begint dan – zoals ze dat noemen – te ‘hallucineren’. Ook dit is onderdeel van de technologie én van de uitdagingen die het met zich meebrengt.

3. Blijf leren om je waarde te vergroten

Nu is een goed moment om die opleiding te volgen die je al een tijdje wilde doen.

Hoe meer gewild jouw vaardigheden zijn, des te meer waarde je kunt blijven bieden in een wereld met AI. Zeker als je je richt op effectiever samenwerken met AI of op taken die (voorlopig) niet door AI kunnen worden uitgevoerd.

Er zijn een aantal gebieden die waarschijnlijk (in ieder geval nog een tijdje) veilig zijn voor AI:

  • Geavanceerd of sterk gepersonaliseerd handmatig werk. Zoals het installeren van warmtepompen of de bouw. Automatisering zal dit werk wel eenvoudiger en efficiënter maken, zoals in bijna elke beroepsgroep het geval zal zijn.
  • Werk waarin je wordt betaald om na te denken. Dit zal steeds meer worden gedaan samen met de input van kunstmatige intelligentie, omdat dit vrijwel altijd tot betere resultaten zal leiden.
  • Werk dat waardevol is omdat het door een mens wordt gedaan. Denk aan de zorg, onderwijs, handgemaakte producten, maar ook hospitality en bepaalde vormen van coaching en persoonlijke begeleiding. Ook hier zal automatisering op kleine en grote manieren leiden tot allerlei veranderingen. Maar niemand wordt blij van een robot ober of een digitale avatar op een art & crafts market – dus dit soort werk is voorlopig veilig.

In veel beroepen zal AI worden toegevoegd om vele malen efficiënter te werken. Het kan ook helpen om veel (saaie) administratieve taken over te nemen, waardoor je je meer kunt richten op de taken die echt waarde toevoegen.

Er zullen echter ook banen verdwijnen, puur omdat AI ‘goed genoeg’ blijkt.

Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Er zal waarschijnlijk behoefte blijven aan een ‘gezicht’ op veel plekken, maar zoals de supermarkten hebben laten zien met zelfscankassa’s: één persoon kan nu de functie vervullen van tien kassamedewerkers. Daar was niet eens AI voor nodig!
  • Veel taken in de fysieke wereld vallen nu nog buiten de mogelijkheden van AI (zoals chefkok), maar ook fysieke robots zullen uiteindelijk in de ‘goed genoeg’ categorie vallen voor veel taken. Met slimmere AI’s zal technologische ontwikkeling ook op deze gebieden verder versnellen.
  • Veel beroepen zullen worden aangevuld met synthetische collega’s die specifieke taken uit handen nemen. Denk aan stucadoorrobots, autonome landbouwmachines en zelfrijdende trucks.
  • Veel taken die we nu als heel ingewikkeld beschouwen en als ‘uniek menselijk’ (zoals ingewikkelde computercode schrijven) kunnen met de juiste plugins steeds vaker binnen enkele seconden worden voltooid met hogere kwaliteit.

Het punt is niet of deze ontwikkelingen wenselijk of onwenselijk zijn. Het punt is vooral dat ze onderweg zijn, en het aan ons is om er goed mee om te gaan.

3. Richt je op de uniek menselijke kanten

Wat maakt ons uniek menselijk?

Het antwoord op deze vraag zal steeds korter worden, maar het loont om je steeds op deze kanten te richten.

Hoe meer we te maken krijgen met ’synthetische mensen’, des te groter de behoefte zal worden aan échte menselijkheid.

Het feit dat je géén AI model bent zal waardevoller worden in de toekomst. Een handgeschreven tekst (zoals deze!) voelt waarschijnlijk meer ‘het lezen waard’ dan een (wellicht bétere) tekst die in een paar seconden is gegenereerd door een AI.

Dat hoop ik dan maar.

Mensen willen omgaan met mensen – dat zal niet veranderen.

Wellicht zal onze focus meer verplaatsen van doen naar zijn. En gaat onze aandacht weg van externe werkzaamheden en meer naar persoonlijke groei en echt verbinden met anderen.

Investeren in relaties was altijd al een goed idee – in de toekomst kan je menselijkheid de belangrijkste factor zijn die overblijft.

4. Je kunt ‘mede-eigenaar’ worden

Als AI steeds dieper in de economie wordt verweven en zo ongekende groei realiseert, kun je ervan profiteren.

Dit is zijdelings gerelateerd aan AI, maar biedt wel mogelijkheden. Door geld aan het werk te zetten kun je direct mee profiteren van de economische groei die ontstaat door de opkomst van AI.

Eén van de grootste bottlenecks in onze economie is personeelstekort. Elke functie die (deels) kan worden vervuld door AI betekent meer kansen op groei voor die organisatie.

Sowieso leidt krachtige nieuwe technologie vrijwel altijd tot een periode van sterke economische groei. De diepe impact van AI zal dit effect mogelijk alleen maar vergroten, wat kán leiden tot ongekende economische groei (maar er zijn geen garanties).

Het is waar dat we nu economisch gezien in een onzekere periode zitten. Maar juist in tijden waarin het minder gaat zullen bedrijven willen investeren in kostenbesparing – dús in kunstmatige intelligentie.

Door een deel van je inkomen aan het werk te zetten in brede indexfondsen (zoals VWRL bij Saxo bank) kun je een stukje van deze economie bezitten en meeprofiteren.

Dit was natuurlijk altijd al een goed plan, zie ook mijn artikel over FIRE.

5. Werk aan je emotionele veerkracht

Hoe beter je kunt meebewegen, des te beter de toekomst voor je zal voelen.

De opkomst van AI zal een hoop trammelant met zich meebrengen. Het zal ook hele mooie dingen bieden – het kan ons helpen de meest hardnekkige problemen op te lossen.

Denk aan energievoorziening en de klimaatcrisis. Er ontstaan ook andere mogelijkheden – zoals het oplossen van veel (of alle!) ziekten of zelfs het stoppen (of omkeren) van veroudering.

Capabele en veilige kunstmatige intelligentie kan onze wildste dromen voor een geweldige toekomst overtreffen. En het gekke is – een deel van deze toekomst zullen wij gaan meemaken.

Sterker nog – we zitten er al middenin.

Of zoals GPT-4 op mijn verzoek dit artikel samenvat als haiku:

AI-tijdperk nadert,
Menselijkheid blijft waarde,
Wij moeten leren.

Het wordt een dolle rit. Hier vind je tips voor meer veerkracht.

Alles verandert – maar ook weer niet

Mijn doel met dit artikel is je informeren voor het geval het allemaal langs je heen is gegaan.

De ontwikkelingen gaan snel maar de impact is vooralsnog beperkt. Als je weinig interesse hebt in technologie, is het makkelijk om AI te beschouwen als ‘gewoon’ een nieuwe technologie zoals het internet en de smartphone.

Maar dit keer is het echt anders.

AI verandert uiteindelijk wat het betekent om mens te zijn. En het is bijzonder dat wij de eerste generatie zijn die dit zullen meemaken.

Het is moeilijk voor te stellen welke specifieke impact AI zal hebben op ons dagelijks leven – maar dat de impact op termijn groot zal zijn is duidelijk. Ook daar schrikt niemand van (we wisten wel dat de toekomst high-tech zou worden) – de uitdaging zit hem in de snelheid waarmee het nu op ons af komt.

Tegelijkertijd is het nog steeds zoals het altijd was:

Sta op, ervaar het moment, leef je leven, beweeg richting liefde – wat er ook gebeurt. ☀️

Geen paniek, wel bewustzijn.

De toekomst wordt opwindend – en laat niet op zich wachten.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test