Jason Mraz schreef er een liedje over

Precies. Jason Mraz is één van mijn favoriete artiesten. Omdat z’n liedjes gewoon lekkere deuntjes hebben, maar ook omdat zijn teksten soms aanvoelen als muzikale soChicken artikelen.

Eén van zijn liedjes op zijn album YES! uit 2014 is 3 Things. Daarin omschrijft hij welke drie kleine dingen hij doet als z’n wereld instort. Hieronder vind je een opname van een live optreden.

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik vind dit best een zinnig stappenplan. Dus ik inspireer dit artikel op zijn stappenplan, met daarbij wat extra inbreng van mijn kant.

Want echt – het komt goed. Gewoon blijven ademhalen.

1. Huilen en de ellende accepteren

”There are three things I do when my life falls apart
Number one I cry my eyes out and dry up my heart
Not until I do this will my new life start
So that’s the first thing that I do when my life falls apart.”

De eerste stap draait om acceptatie. Inzien dat je het verleden niet kunt veranderen, dat het heden is wat het is. En dat het tijd is om te accepteren dat het leven er op dit moment zo voor staat.

Dat is niet leuk. Dat is niet wenselijk. Dat is niet wat je het liefste doet. Maar als je hier niet mee begint kun je niet vooruit.

Als je vast blijft zitten in het verleden dan zal de toekomst er precies hetzelfde uitzien.

Dus voel je gerust klote. Huil zoveel als nodig is. Laat het eruit. Schrijf het van je af, lucht je hart. Want als je reden hebt om je verdrietig, machteloos, angstig en overweldigd te voelen is er geen reden om jezelf groot te houden.

Je mag deze gevoelens voelen. Je moet deze gevoelens voelen. Pas dan kun je verder.

2. Kalmeer en beweeg richting dankbaarheid

”Oh, the second thing I do is I close both of my eyes
And say my thank-yous to each and every moment of my life.
I go where I know the love is and let it fill me up inside
Gathering new strength from sorrow,
I’m glad to be alive.”

Mediteren – dat is wat je wilt doen. Je ogen sluiten, je ademhaling kalmeren en teruggaan naar je nulpunt. Weten en voelen dat je terug naar het moment kunt komen, waardoor je rust vindt.

Kalmte is kracht. En vanuit die kalmte kun je een stapje naar achteren doen en beseffen dat elke uitdaging, elk obstakel, elke tegenslag je heeft gemaakt tot wie je nu bent.

En dat is voor de laatste tegenslagen niet anders.

Het leven slijpt en vormt je. En jij bepaalt op welke manier. Je kunt ervoor kiezen om je te laten afstompen. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten polijsten.

Sluit je ogen. Adem in, adem uit. Kalmeer. En begin met in gedachten nalopen voor welke kleine en grote dingen je dankbaar kunt zijn.

Voel dankbaarheid en kalmte. Kom terug naar een kalme basis van waaruit je de hele wereld aankunt. Zolang je blijft ademhalen komt alles goed. Dus breng je aandacht naar je ademhaling. In, uit. In, uit.

Twintig minuten later ziet je leven er heel anders uit. Of zoals Jason zingt: ”Things are looking up. I know above the clouds the sun is shining.”

3. Veroorzaak een betere toekomst

”The third thing that I do now when my world caves in,
is I pause, I take a breath, and bow and I let that chapter end.
I design my future bright not by where my life has been.
And I try, try, try, try, try again.
Yes I try, try, try, try, try again.”

Trek een lijn in het zand en veroorzaak een betere toekomst. Kies om te stoppen met de ellende. Durf vooruit te kijken.

En koester dit belangrijke fundamentele inzicht dat je zal troosten en vooruit zal helpen: er is altijd iets dat je kunt doen.

Vraag jezelf af: ”wat is een kleine stap die ik nu kan zetten om de situatie beter te maken?” Ga dat doen. Zet die stap. Wees de oorzaak voor een nieuw begin. Een nieuw hoofdstuk van je leven.

Laat het verleden rusten. Laat de pijn los. Zie de situatie voor wat het is – het uitgangspunt. Het is de plek vanaf waar je vertrekt. En nu op dit moment begint de reis richting een betere plek. Een leven dat draait om zaken die je blij maken.

Je hoeft je toekomst niet te laten bepalen door het verleden. Nee – je kunt nu kiezen voor een nieuwe toekomst. Trek je verantwoordelijkheid naar je toe. Stap uit de slachtofferrol. Neem de touwtjes weer in handen.

Je kunt dit. Stap voor stap – dan komt het vanzelf goed. Blijven ademhalen, kleine stappen blijven zetten, rustig vooruit komen. Dan maak je de situatie steeds beter, steeds leuker.

Stappenplannen zonder liedje

Je staat er niet alleen voor. Echt niet. Er zijn altijd mensen die je willen helpen. Het probleem is alleen dat niemand weet dat jij hulp kunt gebruiken als je het ze niet laat weten.

Maar we zijn niet met 7 miljard mensen op aarde om vervolgens allemaal in ons eentje onze problemen op te lossen, toch? Dus durf te vragen – mensen willen je helpen.

En ik zal je proberen te helpen via soChicken. Bijvoorbeeld met onderstaande stappenplannen. Want ik heb geen oplossing voor elk probleem, maar we kunnen samen wel elk probleem minder problematisch maken.

Drie kleine dingen, dan komt de zon vanzelf weer tevoorschijn. En kun jij met zonnebril op je snoet glimlachend de straat op. Kleine stappen, blijven ademhalen. Dat is alles.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test