Straks is niet belangrijk

Leven met ‘straks’ is leven met anticipatie. Je bent nu al bezig met wat je straks gaat doen, wat er zometeen allemaal moet gebeuren en wat jij daarvoor allemaal nog moet regelen.

Leven met straks is dineren met je gedachten in de toekomst. Het is afdwalen tijdens een gesprek omdat je nog niet weet wat je vanavond moet eten. In de toekomst leven is werken omdat je het af wilt hebben, niet omdat je van het werk geniet.

Heroverweeg je relatie met tijd

Zoals we in ons artikel ‘Waarom Tijd echt Kostbaarder is dan Geld‘ al aangaven is tijd een van de meest kostbare dingen die je hebt. Je krijgt een beperkte hoeveel tijd in je leven te besteden, en je kunt iedere seconde maar één keer uitgeven.

Dat maakt tijd een vriend en een vijand. Je hebt tijd nodig om te kunnen genieten van je leven, maar op hetzelfde moment heb je er altijd te weinig van waardoor je je opgejaagd kunt voelen. Je bent namelijk altijd op zoek naar tijd om te kunnen genieten.

Dat maakt tijd erg paradoxaal. Hoe meer je met de klok bezig bent, en je bewust bent van de tijd, des te sneller hij lijkt te draaien. Dus wie constant in het ‘straks’ leeft, omdat hij zich opgejaagd voelt door de klok, krijgt uiteindelijk minder tijd om te genieten van zijn leven. Je doet dan dus mee aan een race die niet te winnen valt.

Nu maakt gelukkig, straks maakt gestrest

Goed. Of je dit nu wel of niet begrijpt maakt niet uit. Het is namelijk heel eenvoudig: straks veroorzaakt stress, nu veroorzaakt geluk. Als je constant in gedachten al een paar stappen verder bent dan de realiteit, dan ervaar je het leven nooit volledig.

Als je daarentegen de rust neemt om te genieten van het nu, dan zul je merken dat je leven rijker wordt.

Wat is leven in het nu?

Je hebt er vast al eerder over gehoord, en je begrijpt het principe. Maar hoe leef je nu meer in het nu? Heel eenvoudig. Je leeft in het nu als je geniet van het werk wat je verricht, als je echt luistert naar wat je kind heeft meegemaakt op school, als je proeft wat je eet. Wanneer je geniet van mooie muziek, geniet van de zeewind langs je wangen, knuffelt met je partner of speelt met je hondje.

Je leeft in het nu als je je nutteloze zorgen achter je laat en je richt op dat wat je nu beleeft. Je ervaart het leven met de volle aandacht, zonder je druk te maken over wat er straks gaat gebeuren. Straks is namelijk een illusie. Er zijn alleen nu’s, en iedere seconde is er één.

Meer leven in het nu

Leven in het nu is een constante uitdaging waarin je jezelf moet trainen. Als je gewend bent om steeds maar te leven met straks, kan het bijzonder lastig zijn.

Oefening baart kunst. En hoe vaker je het doet, des te eenvoudiger het wordt. En hoe vaker je het nu voor de volle honderd procent ervaart, des te gelukkiger je je zult voelen. Stress zit namelijk verscholen in straks, want nu is er over het algemeen niets aan de hand.

Meer leren over leven in het nu?

Wil je verder ontdekken hoe je iedere dag kunt leven in het nu, en zo gelukkiger kunt worden? Lees dan onderstaande boeken met tips om met volle aandacht door het leven te gaan.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test