âExpect problems and eat them for breakfast.â
Alfred Montapert
Je problemen zijn eigenlijk heel mooi
Het klinkt misschien raar, maar dat is het niet. Waarom niet? Omdat problemen niet bestaan.
Natuurlijk – er bestaan gebeurtenissen waar je niet op zit te wachten. En deze gebeurtenissen geef je dan het label âprobleemâ. Maar het label dat jij erop plakt zegt niet zoveel over de gebeurtenis, en vooral veel over jou.
In werkelijkheid zijn je problemen heel neutraal. Het zijn simpelweg betekenisloze gebeurtenissen totdat jij er een problematisch stempel op drukt.
Maar jij bepaalt welke stempels je uitdeelt. Je kunt je problemen daarom zelfs zien als iets moois. Als iets om dankbaar voor te zijn. Waarom?
1. Je problemen geven je een kans om te groeien
Stel je eens voor dat je leven altijd van een leien dakje loopt. Alles gaat altijd goed, er gaat nooit iets anders dan je had gehoopt. Fijn, comfortabel, maar ook ontzettend saai. En niet alleen saai – je komt ook stil te staan in je persoonlijke ontwikkeling.
Een leven binnen je comfort-zone is een leven met weinig groei. En als je stopt met groeien, dan word je ongelukkig. Daarom is het soms zo fijn dat problemen zich aandienen – precies op het moment dat je leven te comfortabel begint te worden.
Je wordt wakker geschud, in het onbekende geslingerd. Je zit er niet op te wachten, maar je kunt er niets aan veranderen. En voor je het weet ben je een sterker persoon geworden.
Voor je het weet zeg je dingen als: âOp straat gezet worden in 2013 was uiteindelijk het beste dat me is overkomenâ of âDoordat ik zonder geld zat in 2012 pushte ik mezelf om mijn droom door te duwenâ.
De meeste mensen pakken hun leven pas grondig aan als de ellende ondraaglijk wordt. Dus wees blij dat het leven af en toe ellende op je pad gooit. Anders zou het altijd hetzelfde blijven.
2. Je problemen fungeren als spiegel
Zoals ik al zei: een gebeurtenis heeft geen betekenis totdat jij die eraan toekent. De gebeurtenissen die jij als probleem bestempelt zeggen iets over jou.
Bijvoorbeeld – ik had vroeger vaak last van stress. Die stress âwasâ er niet gewoon, die maakte ik zelf. Dat was mijn probleem. En dat terugkerende probleem heeft me veel over mezelf geleerd.
Dat ik moest werken aan mijn zelfvertrouwen bijvoorbeeld. Dat ik blijkbaar geloofde dat ik niet goed genoeg was. En dat ik mijn eigenwaarde niet moet laten afhangen van wat ik doe maar van wie ik ben. Dankzij de terugkerende stress kon ik meer inzicht in mezelf krijgen.
Was niet altijd leuk. Maar bleek wel nuttig.
Kijk eens goed naar de problemen die jij regelmatig hebt. Wat zeggen ze over jou? Ieder mens heeft terugkerende problemen.
- Trek je keer op keer mensen aan die je waardeloos behandelen?
- Vlucht je altijd richting ongezond eten als het leven moeilijk wordt?
- Saboteert je perfectionisme elke droom die je probeert te realiseren?
- Loopt elke nieuwe vriendschap in de soep door je beperkte sociale vaardigheden?
- Is het elke maand weer spannend of je alle rekeningen kunt betalen?
- Zorgt je faalangst keer op keer voor uitstelgedrag waardoor je niet vooruit komt?
- Zijn je relaties gecompliceerd omdat je continu over je heen laat lopen?
Problemen zijn leerzaam – dus leer ervan. Wat zeggen ze over jou, en over de gebieden in je leven die je zou kunnen ontwikkelen?
3. Je problemen geven je iets te doen
Precies. Want zodra je problemen ziet als een neutrale gebeurtenis met een zelfgekozen stempel, wordt het een zelfgekozen uitdaging. Jij stoort je aan een bepaald aspect van de realiteit. En als je die realiteit wilt veranderen dan heb je een mooie uitdaging voor de boeg.
Je kunt jouw vaardigheden, denkvermogen en creativiteit inzetten om je leven beter te maken. Een mooie en bevredigende bezigheid.
Soms spreek ik met mensen die worstelen met uitdagingen die ik eerder voor mezelf heb opgelost. En hoewel ik het vervelend voor ze vind dat ze niet gelukkig zijn, ben ik opgewonden voor ze. Ik weet namelijk hoeveel voldoening en plezier het kan geven om dit soort uitdagingen op te lossen.
Billy en ik hebben bijvoorbeeld periodes gehad waarin we de eindjes aan elkaar moesten knopen. We leefden met een strak budget en konden het soms maar net bolwerken.
Ik vond het niet fijn. En in mijn dagboek schreef ik over hoe naar ik het vond. Ik zette ook een duidelijk doel om te kunnen leven zonder financiële zorgen. Ik herinner me hoe ik dit project stap voor stap heb aangepakt en hoeveel voldoening het me gaf om vooruit te komen.
Als ik daar nu op terug kijk bedenk ik me hoe leuk het eigenlijk was om dit probleem op te lossen, en wat een geweldige rit het is geweest.
Problemen oplossen is leuk, als je het wilt inzien. Maak het minder emotioneel en vraag jezelf af: âWelke stap kan ik nu zetten om dit probleem minder groot te maken?â
4. Je problemen geven je een les in acceptatie
Niet alle problemen kunnen eenvoudig worden opgelost. Dierbaren die ziek zijn, klimaatverandering, aandelen die crashen, organisaties die je in de steek laten, ernstige ziektes etc.
Wat kun je doen als je geen invloed hebt op de oorzaak van het probleem? Dan kom je terug bij jezelf. Je zoekt uit wat jij kunt doen om de situatie beter te maken. Voor jezelf en voor anderen.
In veel gevallen kun je je oordelen, angsten en frustraties loslaten. Door ze van je af te schrijven, door te mediteren en door mindfulness te beoefenen. Je kunt zo je stempels langzaam loslaten en de gebeurtenis weer neutraal maken voor jezelf.
In andere gevallen zijn er concretere dingen die je kunt doen. Zoals anderen steunen, rouwen, huilen en de ellende simpelweg voelen.
En in een heleboel gevallen kun je bijdragen aan de oplossing, ook al is je bijdrage nog zo klein. Je kunt een goed voorbeeld zijn voor anderen, en zo een kleine revolutie starten.
- Je kunt durven vertrouwen wanneer iedereen bang is.
- Je kunt de natuur sparen waar anderen onverschillig zijn.
- Je kunt liefde voelen waar anderen haat dragen.
- Je kunt jezelf kalmeren waar anderen zich druk maken.
- Je kunt moedig zijn waar anderen wegduiken.
Maar vooral: je kunt beseffen dat gebeurtenissen gebeuren. En dat dat niet goed of slecht is, maar simpelweg is wat het is. Het maakt niet uit hoe je het bestempelt, het is wat het is.
En dit simpelweg aanvaarden maakt je leven al direct een stuk leuker en lichter.
Dus durf je problemen te omarmen. Ze zijn veel mooier dan je denkt. :)
Reacties
Hoi Jelle,
Sinds een aantal weken volg ik deze site. Er staan zoveel wijsheden in. Heel interessant om te lezen! Elke dag kijk ik weer op deze site voor ” Vers gelegde eieren.”
Enorm boeiend!
Groetjes,
Linda
Hele mooie site. Staan veel wijsheden in. Wijze levenslessen die iedereen tegenkomt in zijn voltooiing van het leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor bepaalde struggles dan andere mensen. Het is wat het is. Je hebt altijd een keuze om zelf te bepalen hoe je ermee omgaat. Welke stempel geef je iets? Wat kan je doen?
Kleine opmerking. Waar is punt 3? :P
Mooi blog! Zo werkt het, jij begrijpt het!
Punt 1: Ja, zo heb ik lang geleden tijdens een dieptepunt in mijn leven acuut de sigaret en de televisie de deur uit gedaan en kon ik weer omhoog klimmen vanuit de put.
Punt 4: Vorig jaar ben ik tijdens een ongeluk waar iedereen van in paniek raakte, totaal kalm gebleven en wist precies wat er te doen was zodat mijn partner niet in shock met een ambulance afgevoerd hoefde te worden, maar een uurtje later gewoon weer met ons verder kon rijden naar onze vakantiebestemming.