Artikel opslaan

“Satisfaction lies in the effort,
not in the attainment,
full effort is full victory.”

Mahatma Gandhi

Waarom voldoening in je werk belangrijk is

Waarom is het belangrijk en wenselijk om voldoening uit je werk te halen en werkgeluk te ervaren? Om twee redenen:

 1. We hebben allemaal een gevoel van betekenis en richting nodig om ons gelukkig te voelen. We moeten onze voldoening sowieso ergens uit halen.
 2. Ons werk neemt een enorme hoeveelheid van onze tijd en energie in beslag. Hierdoor kunnen we veel winst behalen als het ons lukt voldoening in ons werk te ervaren.

We zoeken allemaal naar voldoening, betekenis en richting in ons leven. Maar het is niet essentieel om die voldoening uit je werk te halen. Je kunt je werk simpelweg zien als een ‘noodzakelijk kwaad’ waarmee je de rekeningen betaalt, terwijl je voldoening haalt uit je hobby, je gezin of vrijwilligerswerk.

Maar we besteden vaak een groot deel van ons leven op ons werk. Het is dus logisch en wel zo efficiënt om te onderzoeken hoe we meer voldoening kunnen halen uit ons werk.

Zelfs als je werk niet je enige of zelfs voornaamste bron van voldoening is, loont het om stappen te zetten richting meer voldoening. Laten we eens kijken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Verander je motivatie

De belangrijkste verandering die je kunt maken om meer voldoening uit je werk te halen is het aanpassen van je motivatie.

Waarom verricht je je werk? Als je vooral werkt om je rekeningen te betalen, dan ervaar je waarschijnlijk weinig voldoening. Wat is een motivatie die beter werkt voor voldoening?

Simpel: werk om bij te dragen.

Zie je werk als een manier om bij te dragen aan de levens van je medemens. Je kunt je werk gebruiken als een middel om steeds beter te dienen. Om jouw talenten, vakkundigheid, tijd en energie te gebruiken om de levens van andere mensen iets beter te maken.

Afhankelijk van het type werk dat je doet klinkt dit logisch of belachelijk, maar het is het onderzoeken waard. Bijdragen is een van de beste manieren om meer voldoening en betekenis te ervaren. Het vormt voor veel mensen een goede reden om op te staan in de ochtend en het geeft een diepere betekenis aan de tijd die je besteedt op je werk.

 • Doe je best om je werk zo goed mogelijk te verrichten.
 • Zoek manieren waarop je beter kunt worden in bijdragen.
 • Zie hoe jouw werk op kleine en grote manieren bijdraagt aan de levenskwaliteit van je collega’s, klanten, cliënten of patiënten.
 • Vraag jezelf elke dag af: hoe kan ik beter bijdragen?

Bijdragen vanuit je talenten omdat je het wilt helpt je meer voldoening te halen uit je werk met vrij weinig moeite.

2. Zoek een nieuwe uitdaging

Naast bijdragen aan de levenskwaliteit van anderen, kun je je werk ook gebruiken als middel voor je eigen persoonlijke groei. Je kunt nieuwe uitdagingen zoeken in je huidige werkzaamheden, of jezelf uitdagen op nieuwe manieren.

Bijvoorbeeld:

 • Vandaag zorg ik ervoor dat al mijn patiënten ten minste één keer glimlachen.
 • Ik ga deze taak verrichten in een uur, in plaats van een halve ochtend.
 • Dit artikel ga ik zo goed maken als ik kan.
 • Ik ga mijn werk beter plannen en meer bereiken deze week.
 • Ik ga dit boek lezen en de tips die ik leer toepassen in mijn werk.
 • Deze week ga ik de moeite doen om drie collega’s beter te leren kennen.
 • Ik ga het initiatief nemen om een gezonde lunch te maken voor mijn collega’s.
 • Vandaag ga ik werken met meer focus en aandacht.
 • Etc.

Er zijn talloze manieren om jezelf uit te dagen om beter te worden. De persoonlijke groei die hieruit voortkomt brengt mogelijk veel voldoening, plezier en betekenis in je werk.

3. Schrap de ellende

Als je kijkt naar je gemiddelde werkzaamheden, zijn er dan specifieke taken waar je echt een hekel aan hebt? Denk aan administratieve taken, repetitieve taken of taken die niet bij je passen, zoals direct klantcontact.

Vaak zijn we best tevreden over ons werk, maar wordt deze tevredenheid overschaduwd door slechts een paar kleine aspecten. Het is waardevol om deze aspecten van je werk te isoleren en te onderzoeken of je ze uit je werkzaamheden kunt schrappen.

 • Kun je deze werkzaamheden volledig schrappen en eventueel een andere taak oppakken die beter bij je past? Praat er eens over met een leidinggevende.
 • Als dat niet kan, is het mogelijk om deze werkzaamheden te optimaliseren zodat ze je minder tijd en moeite kosten of waardoor ze minder vervelend worden?
 • Als dat niet kan, zie je een mogelijkheid om deze werkzaamheden anders te benaderen? Bijvoorbeeld door ze bewust te gebruiken voor je persoonlijke groei of ze in te zetten als mindfulness oefening?

Om een voorbeeld te noemen uit mijn werk, ik zag jaren geleden elk kwartaal enorm op tegen de BTW aangifte. Ik zocht dus een administratiekantoor dat deze taak kon overnemen. Vervolgens merkte ik nog steeds dat ik het verzamelen van de aangifte een vervelende taak vond.

 • Ik ontwikkelde een checklist die ik ieder kwartaal gebruik. Hierdoor kan ik zonder al teveel nadenken snel de aangifte doorsturen.
 • Ik vereenvoudigde een aantal processen door uit te zoeken hoe ik gegevens handiger kon exporteren, over te stappen naar een moderne bank en veelvoorkomende knelpunten op te lossen.
 • Ik plan het verzamelen van de aangifte slimmer. Bijvoorbeeld aan het einde van de dag als ik toch geen zin meer heb in creatief werk. Ik doe het met mijn ‘restenergie’.

Deze stappen maken dat deze werkzaamheid zo eenvoudig is geworden dat ik er niet langer tegenop zie. Hierdoor is mijn werk leuker geworden en is het eenvoudiger om er voldoening uit te halen. Onderzoek voor jezelf eens hoe je je werkzaamheden kunt veranderen zodat je meer voldoening kunt ervaren.

4. Verander je wens

Vind je het echt lastig om meer voldoening uit je werk te halen, of merk je dat jouw werk zich er niet goed voor leent? En wil je niet veranderen van werk? Overweeg dan om je wens te veranderen.

Het is belangrijk dat je voldoening vindt, maar misschien hoef jij je voldoening niet uit je werk te halen.

Er zijn talloze andere manieren om meer voldoening te vinden in je leven. Denk aan je hobby’s, de relaties met je dierbaren, mensen samenbrengen, mensen helpen, persoonlijke groei, investeren in je gezondheid, etc.

Zoek je inspiratie? Lees ook eens Echt voelen dat je leeft – meer avontuur, voldoening en plezier

Vergroot je werkplezier

Snel je werkplezier vergroten Bundel

We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.

In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.

We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test